Antradienį DELFI rašė, kad didmeninio platinimo ir vaistinės veiklos licencijos turėtojai įpareigoti nutraukti tiekimą rinkai ir nedelsiant atšaukti vaistinių preparatų: Morphin Sanitas 10 mg/ml injekcinis tirpalas 1ml N10, seriją 1-110318 ir Atropino sulfatas Sanitas 1 mg/ml injekcinis tirpalas 1 ml N 10, seriją 1-110318, nes nežinomas kiekis Morphin Sanitas 10 mg/ml injekcinio tirpalo serijos 1-110318 ampulių buvo supakuotas į kito produkto – Atropino sulfatas Sanitas 1 mg/ml injekcinis tirpalas, serijos Nr.1-110318 dėžutes.

Plačiau susiklosčiusią situaciją Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) DELFI pakomentavo tik rytojaus dieną. Straipsnį rasite paspaudę ant nuorodos.

Nors VVKT praneša, kad dėl šio nesusipratimo visą atsakomybę priima gamintojas UAB „Santonika“, ant VVKT krenta šešėlis dėl delsimo paviešinti informaciją.

Nors VVKT apie preparatų supainiotas dėžutes sužinojo liepos 20 dieną (penktadienį), oficialioje svetainėje ši informacija buvo paskelbta tik po savaitgalio – liepos 23 dieną ir jokio pranešimo žiniasklaida ši institucija neišplatino. DELFI šią informaciją rado antradienį ir išplatino pranešimą VVKT atstovai pakomentavo praėjus beveik parai.

Informacija, matyt, užstrigo tiek dėl savaitgalio, tiek dėl atstovės spaudai atostogų. To pro akis nepraleido parlamentarė Agnė Širinskienė, situaciją nagrinėja ir Sveikatos apsaugos ministerija.

„Kodėl VVKT taip ilgai delsė? Per 800 Lietuvos gyventojų galėjo įsigyti vaistus, kurių pakuotės buvo sumaišytos: nežinomas kiekis Morphin SANITAS ampulių buvo supakuotas į kito vaisto – Atropino sulfatas SANITAS dėžutes. Nors pati VVKT tokį įvykį klasifikavo kaip I klasės vaistinio preparato kokybės defektą, kuriam esant kyla pavojus žmonių sveikatai bei gyvybei, tolesni šios tarnybos veiksmai stebina ir sunkiai suprantami, – asmeninėje feisbuko paskyroje rašė A. Širinskienė.

Agnė Širinskienė

– Pavojus žmonių gyvybei ir sveikatai konstatuotas liepos 20 dieną. Tada pasirašytas ir VVKT viršininko įsakymas atšaukti pavojingą defektą turinčius vaistus iš rinkos. Tačiau VVKT prireikė dar net trijų dienų, kad šis sprendimas būtų paviešintas. Tiesa, net ir liepos 23 d. menkai skaitomame VVKT tinklapyje pasirodė tik kuklus pranešimas ir jokių aktyvių veiksmų platesniam pavojingos situacijos viešinimui nebuvo imtasi. VVKT tarnautojai, žiniasklaidai pasidomėjus, tą pačią dieną netgi nesugebėjo pateikti paaiškinimų. Paaiškinimai atsirado tik liepos 24 d., t. y. jau po keturių dienų nuo pavojingo žmonių sveikatai ir gyvybei vaistų defekto konstatavimo.

Apmaudu, bet susidaro įspūdis, kad savaitgalis ir vasara VVKT tarnautojams svarbiau, nei Lietuvos žmonių sveikata ir pagrindinė VVKT pareiga – saugių vaistų buvimo Lietuvos rinkoje užtikrinimas.“
A. Širinskienė nurodė Farmacijos įstatymo 68 straipsnio ištrauką: „ Vaistinių preparatų, galinčių kelti pavojų visuomenės sveikatai, valdymo sistema turi užtikrinti, kad reikalingi ir, jeigu reikia, skubūs Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos veiksmai būtų atliekami jos darbo ir ne darbo laiku.“

<...>

„Jeigu didelį pavojų visuomenės sveikatai keliančio vaistinio preparato įsigijo gyventojai, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba per 24 valandas apie tai viešai paskelbia ir inicijuoja vaistinio preparato atšaukimą iš gyventojų. Pranešimuose visuomenei turi būti pakankamai informacijos apie įtariamą kokybės defektą ar įtariamą falsifikavimą ir su tuo susijusią riziką.“

„Kreipsiuosi, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) įvertintų jai pavaldžios įstaigos sprendimus ir atliktų tarnybinį patikrinimą, užtikrinant, kad panašus delsimas ir rizika visų mūsų sveikata ateityje nepasikartotų“, – feisbuke rašė Seimo narė.

Dėl šio incidento buvo sušauktas posėdis, kuriame aiškinosi VVKT viršininkas Gintautas Barcys.

Gintautas Barcys

„Pastarosiomis dienomis nerimsta kalbos dėl iš rinkos atšauktų morfino pakuočių, kurias gamintojas įpakavo į atropino pakuotes. Ši situacija jau buvo aptarta su Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovu, kuris patikino, kad netinkamai supakuoti vaistai pacientų nepasiekė ir buvo iš rinkos išimti laiku. Tačiau, manau, kad tokioje situacijoje šių veiksmų nepakako, – komentavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Aurelijus Veryga

– Visa laimė, kad šį kartą viskas baigėsi gerai. Vis tik tokios situacijos kelia didžiulį susirūpinimą, nes yra akivaizdu, kad tarnyba negeba komunikuoti su žmonėmis, žinutes išplatina pavėluotai, jos suformuluotos neaiškiai ir kelia paniką visuomenei. Taip tikrai neturėtų būti, vienas iš tarnybos prioritetų yra laiku ir tinkamai informuoti visuomenę apie gresiančius pavojus ir užkirsti jiems kelią.“

Ministras nurodė, kad toliau bus aiškinamasi, kodėl ši informacija buvo pateikta pavėluotai ir kaip tarnyba yra pasiruošusi reaguoti į tokias situacijas ateityje.

DELFI skaitytojai, gal buvote įsigiję šiuos vaistus ir turite daugiau informacijos? Rašykite mums el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Vaistai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)