Praėjusį ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga feisbuke trumpai paskelbė, kad visgi margarino vaikams nebruks, o sviestą keis į augalinius.

Trečiadienio rytą A. Veryga pasirašė įsakymą, kuriuo keičiamas vaikų maitinimo tvarkos aprašas. Jame atsisakoma ankstesnės ir daug diskusijų sukėlusios rekomendacijos sviestą keisti margarinu, organizuojant vaikų maitinimą ugdymo įstaigose.

„Šiuo pakeitimu atsisakyta konkrečios rekomendacijos sviestą keisti aliejumi arba mažo riebumo margarinu ir siūloma gyvūninės kilmės riebalus keisti aliejais. Jos tiesiog nebelieka, – komentavo A. Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

– Toks sprendimas priimtas įvertinus visuomenės nuomonę ir reakcijas, išsiskiriančias ekspertų nuomones tuo pačiu klausimu. Tad nepaisant to, kad užsienio ekspertai rekomenduoja keisti sviestą aliejumi arba margarinu, akivaizdu, kad Lietuvos žmonės nėra tam pasiruošę, vis dar abejoja tokia rekomendacija ir jos tikslingumu. O tai yra natūralu, nes visoms naujovėms reikia laiko pasiruošti ir įprasti.”

Ministro A. Verygos teigimu, esminių naujovių organizuojant vaikų mitybą nebus tol, kol su mažųjų mityba dirbantys specialistai, dietologai ir kiti ekspertai neprieis vieningos nuomonės.

„Naujovės neturi skaldyti visuomenės, net ir nedideli pokyčiai turi būti išdiskutuoti plačiai ir priimtini žmonėms. Tad nesant vieningo ekspertų sutarimo, SAM neinicijuos naujovių, kurios gali sukelti neigiamų reakcijų, – ministro poziciją perdavė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

– Taip pat ministras A. Veryga apgailestauja ir atsiprašo, kad atsakingi SAM specialistai, dirbantys šiuo klausimu, nebuvo išdiskutavę tokių pokyčių su ekspertais iš šalies ir kitomis suinteresuotomis šalimis, pavyzdžiui, tėvų, ugdymo įstaigų atstovais, ir jie sukėlė nerimą žmonėms.

Ministras ir šią sritį kuruojantis viceministras su atsakingais SAM darbuotojais tuo klausimu kalbėjosi ir išsakė nuomonę, kad atsakingi ekspertai turi savo darbą atlikti nepriekaištingai, įvertinti galimas rizikas, visuomenės reakciją į galimus pokyčius, o ne tik remtis užsienio ekspertų rekomendacijomis. Šiuo atveju, deja, atsakingi SAM darbuotojai netinkamai atliko namų darbus, dėl ko buvo susidariusi visuomenei nerimą kelianti situacija.”

Viena iš medikių, kuri priešinosi sprendimui vaikų ugdymo įstaigose vietoje sviesto naudoti margariną, buvo šeimos gydytoja Emilija Trumpaitė. Ji apsidžiaugė išgirdusi naujienas.

„Aš labai džiaugiuosi, kad toks sprendimas atšauktas, įsiklausymas į visuomenės nuomonę įvyko. Būtų gerai, jeigu prieš priimant tokius, plačiai visuomenei svarbus klausimus, būtų pasitarta ne vien tik su ekspertais, bet ir išklausyta visuomenės nuomonė prieš sprendimą, – DELFI sakė E. Trumpaitė.

– Labai stiprus reguliavimas įneša labai daug problemų, ypatingai kalbant apie maistą, kuris yra besikeičiantis mitybos rekomendacijose. Svarbu ugdyti maisto kultūrą, ne vien tik galvoti apie maisto medžiagas, bet apskritai apie maistą, kaip kultūros dalį.”

Emilija Trumpaitė

E. Trumpaitė pastėbi, kad SAM pravartu dėl tokių klausimų pasitarti ne tik ministerijos viduje, bet ir su kitų gydymo įstaigų medikais, tačiau, pasak gydytojos, tam trukdo ydinga tvarka: diskutuojama ir sprendimai priimamai gydytojų darbo metu, tad ne visi, taip pat ir visuomenės atstovai, turi galimybę išreikšti nuomonę.

Apie margariną ir augalinės kilmės riebalus daugiau papasakojo gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.

„Margarinas daromas iš aliejų, tačiau yra hidrinamas. Nesotieji riebalai (t. y. nesočiosios riebalų rūgštys) pasikeičia į transriebalų konfiguraciją.

Per parą riebalai turi sudaryti iki 30 proc. mūsų dienos raciono. Didžioji dalis riebalų, kurie yra mūsų dietoje, turėtų būti augaliniai riebalai. Tai yra nesočiosios riebalų rūgštys. Ir tik 10 proc. sočiųjų riebalų, kurie yra gyvulinės kilmės, – sakė gydytoja.

– Augalinių riebalų vertė taip pat skiriasi. Tam tikri augaliniai riebalai taip pat yra gausūs sočiosiomis riebalų rūgštimis.

Pavyzdžiui, kokosų ar palmių aliejai, kurie nors ir augaliniai, tačiau gausūs sočiasiais riebalais, kurių stengiamasi išvengti.“

Gydytoja dietologė E. Cikanavičiūtė sako, kad margarinas buvo rekomenduojamas tam, jog išvengtume per didelio gyvūlinės kilmės, t. y. sočiųjų riebalų suvartojimo.

„Tačiau margarinas, kaip augalinės kilmės riebalas, nėra pranašesnis už aliejų, – sako dietologė.

– Pirmo pasirinkimo riebalas yra aliejus, tuomet sviestas, o margarinas apskritai nėra rekomenduojamas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (373)