Trečiadienį Seime buvo svarstoma, kaip mažinti eiles pas gydytojus. Buvo aptarti gydytojų darbo krūviai bei pacientų srautai. Sveikatos apsaugos ministro (SAM) patarėjas Igoris Baikovskis pranešė, jog nuo kitų metų sausio 1 dienos pradės veikti pacientų registravimo sistema asmens sveikatos priežiūros paslaugoms gauti. Tai reiškia, jog norėdami užsiregistruoti pas gydytoją, tai padaryti turėsite elektroniniu būdu.

Pasak I. Baikovskio, pacientai, norėdami gauti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) apmokamas medicinines paslaugas, turės į gydymo įstaigą registruotis per naują sistemą. Ši sistema turėtų užtikrinti, jog su vienu gydytojo siuntimu, pacientas galėtų atlikti tik vieną registraciją.

Neretai pasitaiko, jog užsiregistravę pacientai pas gydytoją neatvyksta. Tarkime, iš 10 planuotų pacientų atvyksta tik 5. Ši problema ypač opi registruojantis pas gydytojus specialistus. Tai viena iš spragų, kaip pas gydytojus dirbtinai susidaro eilės.

„Tai sumažins nemažą poreikį paslaugoms, kai žmogus, gavęs siuntimą, registruojasi į kelias gydymo įstaigas vienu metu“, – sako I. Baikovskis.

Šiuo metu, pasak ministro patarėjo, sistema dar kuriama, nuo spalio 1 dienos ji bus išbandoma, o nuo kitų metų sausio – registruotis pas gydytoją elektroniniu būdu bus privaloma.

Šiuo metu, pasak I. Baikovskio, apie 200 gydymo įstaigų neturi tinkamos technikos, o kitos nėra pakankamo pajėgumo, jog galėtų tinkamai veikti. Tačiau SAM atstovas sako, jog pačiai įstaigai įsigyti įrangos nereikės, nes ji finansuojama iš ES lėšų.

„Visos įstaigos, kurios teikia PSDF apmokamas pasaugas, turės būti sujungtos į šį tinklą“, – sako I. Baikovkis.

Darius Kaminskas, Sveikatos reikalų komiteto narys, iškėlė klausimą, ką daryti, pavyzdžiui, pensininkams, kurie nemoka ir neturi galimybių naudotis elektronine sistema.

Sveikatos ministro patarėjas I. Baikovskis sako, jog išliks galimybė tokiems asmenims registruotis atvykus į gydymo įstaigą, kur personalas vietoje užregistruos pacientą sistemoje. Taip pat bus galima paskambinti ir užsiregistruoti telefonu, tokiu būdu sistemoje užregistruos registratorė. Jei žmogus neįgalus arba vaikas, tuomet jį registruoti galės globėjas.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė iškėlė klausimą, kas bus daroma tokiu atveju, kaip šiandien, kai užstrigo elektroninė vaistų receptų sistema ir pacientai negalėjo įsigyti reikiamų medikamentų. I. Baikovskio teigimu, liepos mėnesį planuojamas įsigyti papildomas duomenų centras.

Kovo mėnesį vykusiame Sveikatos komiteto klausyme kovai su eilėmis buvo siūloma pasitelkti „simbolines“ baudas, kurias pacientai susimokėtų, jei neatvyktų sutartu laiku. Tačiau šis siūlymas buvo kritikuojamas dėl sudėtingo administravimo.

Kitas siūlymas buvo bendra nacionalinė elektroninė sistema, kurioje prisijungęs pacientas galėtų matyti visus specialistus, visose įstaigose bei jų darbo laikus. O pasirinkęs kažkurį ir užsiregistravęs, nebegalėtų užsiregistruoti pas tos pačios srities specialistą kitoje įstaigoje, tačiau išsakytoje kritikoje buvo minima, jog tokia sistema kuriama ne vienerius metus, tačiau jos iki šiol nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)