Pasiūlė apsilankyti po mėnesio

„Savo mažametį (1 m. 8 mėn.) sūnų prieš nepilną mėnesį internetu užregistravau pas dermatovenerologą Vilniaus Antakalnio poliklinikoje. Pasikonsultuoti su šiuo gydytoju patarė sūnaus pediatrė, todėl siuntimo nereikėjo.

Registruodama internetu pastebėjau, kad visiškai nėra datų į nemokamą konsultaciją. Visos datos pažymėtos kaip „Mokama konsultacija (nepriklausomai, ar turite siuntimą)", – laiške rašė moteris.

Nepatikėjau, kad taip gali būti viešoje įstaigoje, ne privačioje. Pamaniau, kad informacinėje sistemoje įsivėlusi klaida ir šis užrašas visoms datoms pritaikytas automatiškai, todėl sūnų užregistravau. Praėjus beveik mėnesiui, nuvykome užregistruotu laiku su verkiančiu vaiku ant rankų ir paaiškėjo, kad visgi prieš eidami pas gydytoją turime kasoje susimokėti. Eilių prie kabineto nebuvo. Kasoje buvo paaiškinta, kad nemokamų vizitų reikia laukti apie du tris mėnesius, o mokamų – mėnesį. Mokami vizitai neva skiriami „skubiems“ atvejams.“

Moteris registratorės paklausė, pagal kokį tvarkos aprašą laukti mėnesį vizitai priskiriami skubiems atvejams, tačiau į šį klausimą nebuvo atsakyta.

Pensininkai

Jei mokamai – kad ir šiandien

Praeitą savaitę DELFI patikrinus internetinę registraciją, anksčiausias galimas vizitas šioje įstaigoje buvo nurodytas liepos 13 dieną, tačiau jis mokamas. Mokami vizitai buvo nurodyti iki rugpjūčio 27 dienos.

Paskambinus į registraciją, pasiūlytos kiek kitokios datos: anksčiausias nemokamas vizitas – rugpjūčio 16 dieną. Pasiteiravus mokamo vizito, jį pasiūlė už poros valandų. Jei apsilankyti norėčiau bandyti rytoj, tuomet ir reikėtų skambinti.

Kodėl?

Pasak registratorės, gydytoja tą dieną nusprendžia, ar dar šiandien priimtų papildomų pacientų, tačiau jie už vizitą turėtų sumokėti 15,29 Eur.

Antradienį (birželio 12 d.), tikrinant internetinę registraciją, artimiausias (mokamas) vizitas siūlomas liepos 25 d. (daugiau nei po mėnesio), nemokamas – rugsėjo 6 dieną (beveik už trijų mėnesių).

Jei be eilės – susimokėti

Kodėl viešojoje gydymo įstaigoje reikia mokėti ir kodėl Antakalnio poliklinikoje tokios ilgos eilės pas dermatovenerologą?

„Antakalnio poliklinikoje pacientai pas gydytojus specialistus registruojasi eilės tvarka poliklinikos informacinėje sistemoje. Priimamų pacientų skaičius, kuriems teikiamos paslaugos apmokamos iš privalomojo sveikatos draudimo fondo (toliau – PSDF), nustatytas atsižvelgus į poliklinikos ir Vilniaus miesto teritorinių ligonių kasų sutartyje numatytą sutartinę sumą, skirtą specialistų konsultacijoms“, – DELFI komentavo Antakalnio poliklinikos komunikacijų specialistė Rūta Radzevičiūtė.

Pasak įstaigos atstovės, įvertinus sutartinę sumą, skirtą specialistų konsultacijoms, poliklinikos direktoriaus įsakymu yra patvirtinta, kiek kasdien suteikiama gydytojų specialistų konsultacijų, apmokamų iš PSDF, ir kiek jų suteikiama mokamų.

Mokamų paslaugų teikimą reglamentuoja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1999 m. birželio 30 d. įsakymas Nr. 357, kuriame numatyta, kad, pacientui pageidaujant gauti paslaugą ne eilės tvarka, už jam ne eilės tvarka suteiktas paslaugas pacientas turi sumokėti pats.

„Mokamoms konsultacijoms informacinėje sistemoje suteiktas konkretus laikas: užtikriname, kad konsultacijas, teikiamas PSDF lėšomis numatytą dieną nustatytu laiku, gautų visi pacientai, iš anksto užregistruoti į tos dienos šių paslaugų laukimo eilę, – sakė R. Radzevičiūtė.

– Pažymėtina, kad nebūtinai turite kreiptis į gydymo įstaigą, kurioje esate prisirašiusi. Galite kreiptis į bet kurią kitą gydymo įstaigą, turinčią sutartį su Vilniaus teritorine ligonių kasa dėl reikiamo gydytojo specialisto konsultacijų teikimo. Informaciją apie gydymo įstaigas ir jose teikiamas gydytojų specialistų konsultacijas, apmokamas iš PSDF biudžeto lėšų, galima rasti Vilniaus teritorinės ligonių kasos interneto svetainėje.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad būtinoji pagalba teikiama vadovaujantis LR sveikatos apsaugos ministro 2004-04-08 įsakymu Nr. V-208 „Dėl būtinosios medicinos pagalbos ir būtinosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo tvarkos bei masto patvirtinimo“ ir suteikiama tą pačią dieną.

VšĮ Antakalnio polikliniką yra pasirinkę daugiau nei 90 000 vilniečių, šis skaičius nuolat auga. Vertiname pacientų pasirinkimą ir pasitikėjimą Antakalnio poliklinika ir todėl dedame daug pastangų, kad pacientai Antakalnio poliklinikoje gautų jų lūkesčius atitinkančias sveikatos priežiūros paslaugas.

Dedame visas pastangas, kad eilės pas gydytojus specialistus trumpėtų, todėl šiuo klausimu (dėl teisės aktų keitimo, finansavimo didinimo) daug bendraujame tiek su Sveikatos apsaugos ministerija, tiek su Vilniaus teritorine ligonių kasa.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (716)