Iš Valstybės investicijų programos, kurią kuruoja Švietimo ir mokslo ministerija, lėšų atnaujinus Instituto radioterapijos bazę, pacientams bus teikiamos pasaulinius standartus atitinkančios spindulinės terapijos paslaugos.

„Onkologinių ligonių gydymas didelės energijos jonizuojančiąja spinduliuote yra vienas pagrindinių sudėtinio vėžio gydymo metodų ir taikomas beveik pusei įvairių lokalizacijų vėžiu sergančių pacientų“, – sako NVI direktorius prof. Feliksas Jankevičius.

Kaip pastebėjo Elta, profesorius pristatytą įrangą vadina fantastine aparatūra.

Feliksas Jankevičius

Pasak profesoriaus, pacientų saugumas visada buvo pagrindinis tikslas. „Naujos technologijos išskirtinė vertė yra tai, kad dėka spindulių pluošto preciziškumo ir jo greičio galima žymiai tiksliau taikyti spindulinę terapiją minimaliai paveikiant šalia esančius kritinius organus, – sako prof. F. Jankevičius.

– Šiandien Lietuvoje turime 12 linijinių greitintuvų. Pagal Europos radioterapeutų rekomendacijas išsivysčiusios šalys vienam milijonui gyventojų turi turėti, 4,6 linijinius greitintuvus. Todėl Lietuva absoliučiai atitinka Europinius standartus.“

Premjeras Saulius Skvernelis sako, jog džiaugiasi čia atvykdamas kaip svečias, o ne pacientas.

„Linku viesiems mums, jog nereikėtų lankytis gydymo įstaigose, kad būtume sveiki. Jei anksčiau išgirdus vėžio diagnozę tam būdavo dedamas tolygus mirties ženklas, tai dabar dėl mūsų medikų pašaukimo, profesionalumo ir aprūpinimo modernia įranga, kuri pasiekiama net ne visoms vakarų Europos valstybėms, šiandien galime pasakyti, jog tai nebėra pralaimėta kova.

Gydymas yra prieinamas mūsų gyventojams, o įrangos įsigyjimas garantuoja, jog būtų patenkinti šimtas procentų pacientų poreikių – nebūtų beviltiškų eilių, su kuriomis mes kartais susiduriame. Išgirdus diagnozę „onkologine liga“, niekas nenori ir negali laukti, kol ateis eilė“, – sako premjeras S. Skvernelis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, jog su šia nauja įranga procedūra tapo saugesnė pacientams bei patogesnė personalui planuoti, dirbti.

„Tai galimybė mūsų pacientams gauti naujos kokybės paslaugas, saugesnes, efektyvesnes“, – tikina Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Efektyvumas ir saugumas

Pasak prof. F. Jankevičiaus, naujos kartos spindulinės terapijos įranga užtikrins Lietuvos gyventojams žymiai efektyvesnį bei saugesnį spindulinį gydymą ir leis taikyti modernią stereotaksinę radiochirurgiją.

Stereotaksinė radiochirurgija arba stereotaksinė radioterapija – tai neinvaziniai išorinės spindulinės terapijos metodai, leidžiantys solidinį naviką ar kitos ligos židinį apšvitinti efektyvia jonizuojančiųjų spindulių doze vienos stereotaksinės radiochirurgijos ar kelių sterotaksinės radioterapijos procedūrų metu.

Pasak dr. J. Veniaus, vyresniojo medicinos fiziko, sterotaksinė radiochirurgija yra gydymas, kai viena doze sunaikinamas navikas. Jis leidžia susikoncentruoti į vieną tašką, būtent naviką, nepažeidžiant kitų audinių. Naujausios technologijos gali prisitaikyti prie naviko struktūros, kuri dažnai būna nelygios formos, bet judant pacientui vykdyti spinduliuotę tik tuo metu, kai jis stabilios padėties. Taip apsaugomi aplinkiniai organai, o navikai ir židiniai sunaikinami be intervencijos į kūną.

„Pagrindinė žinia pacientams – gydymas bus efektyvesnis ir saugesnis, o gydymo procedūra trumpesnė. Įprastinės spindulinės terapijos kursas gali trukti iki dviejų mėnesių. Stereotaksinės radiochirurgijos gydymo kursas – viena gydymo procedūra, o stereotaksinės radioterapijos iki 5–8 procedūrų“, – sako dr. Darius Norkus, NVI Išorinės spindulinės terapijos skyriaus vadovas.

Darius Norkus

Pasak dr. D. Norkaus, vadovaujantis šiuolaikinės įrodymais pagrįstos medicinos reikalavimais, mažiausia 50 proc. onkologinių ligonių turėtų būti gydomi jonizuojančąja spinduliuote bent kartą per savo ligos istoriją, o kai kurie ir kelis kartus. Naujos kartos linijinis greitintuvas užtikrina galimybę taikyti tiek stereotaksinę radiochirurgiją ir stereotaksinę radioterapiją, kuri nuo įprastinės spindulinės terapijos skiriasi galimybe naviką apšvitinti biologiškai daug efektyvesne jonizuojančiosios spinduliuotės doze per ženkliai trumpesnį laiką.

Naujuoju linijiniu greitintuvu bus gydoma apie 50 ligonių per dieną. Bus dirbama 2 pamainomis, šiuo aparatu spindulinės terapijos paslaugos bus suteiktos iki 600 pacientų per metus.

Premjeras taip pat užsiminė, jog greitu metu nauja moderni įranga turėtų pasirodyti ir Kauno klinikose, susijusi su onkologinėmis ligomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)