Medikai nedaugžodžiavo – tuberkuliozė pažengusi ir jau apėmusi visą plautį. O kur galėjo šią ligą pasigauti, R. Malinauskas dabar tik spėlioja.

„Labai sunku pasakyti. Gal miesto transporte, o gal tiesiog iš aplink vaikščiojančių benamių. Tiesiog neįsivaizduoju, kur galėjau – juk namuose tvarkinga“, – TV3 žinioms pasakoja R. Malinauskas.
Negana to, vyrui nustatytas ir plaučių vėžys, kurio gydyti negali, kol nebus pažabota tuberkuliozė.

„Kurį laiką žinią dar slėpiau namuose, darbe nieko nesakiau. Negalvojau, jog taip rimta bus. Tačiau kuo toliau, tuo blogiau“, – sako vyras.

R. Malinauskas gydėsi infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninėje, o dabar į poliklinikos kabinetą išgerti vaistų jį kasdien atlydi žmona Irena. Moteris neabejoja, jog sergančiaisiais valstybė labiau rūpintųsi griežčiau, jos vyras nebūtų užsikrėtęs.

„Jei žmonės gali šitaip laisvai vaikščioti, neatsakingai žiūrėdami į savo ligą, ir nešioti užkratą, tu jį gali bet kur ir bet kada pasigauti. Tiek viešojo naudojimo tualete tiek troleibuse“, – įsitikinusi Irena Malinauskienė.

Nors valstybė tuberkuliozės gydymui išleidžia milijonus, tačiau kasmet fiksuojama pusantro tūkstančio naujų tuberkuliozės atvejų. O vaistams atsparios tuberkuliozės gydymo rezultatai Lietuvoje patys prasčiausi Europos Sąjungoje. Sparčiai daugėja ir tuberkulioze sergančių vaikų. Pernai tuberkulioze užsikrėtė 71 vaikas, o tai kone dvigubai daugiau nei 2014 metais.

Pasak Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, yra visos galimybės gydyti tuberkuliozę.

„Turime ir gydytojus, ir vaistus, kurie tam reikalingi. Problema, neretu atveju, yra labiau socialinė. Neretai tokie žmonės yra išgeriantys, turintys visokių problemų, todėl savo kepenų jie netaupo, o vaistus atsisako gerti, argumentuodami kažkokiu galimu neigiamu poveikiu sveikatai“, – sako ministras A. Veryga.

Suvaldyti ekstremalią situaciją ėmėsi šalies savivaldybės. Esą dabar išgėrę vaistų medikų akivaizdoje, už tai ligoniai gaus maisto talonų ir nemokamą pavežėjimą iki tokiems ligoniams įrengto kabineto.
„Tai tokia socialinė minkšta priemonė, kuri leis pritraukti dalį sergančių žmonių“, – sako ministras A. Veryga.

Vieni pirmųjų tokią praktiką taikyti pradėjo Vilniaus savivaldybė kartu su Centro poliklinika. Kasdien čia lankosi 45 tokie sergantys asmenys, kurių dauguma – asocialūs.

„Šiuo metu turime 6 tokius pacientus, kuriuos labai prižiūrime. Kiekvieną kartą, jei tik neatvyksta išgerti vaistų, slaugytoja jam skambina ir klausia, kur jis dingo. Prašo atvykti ir primena, jog neatvykus asmuo negaus socialinės paramos“, – sako Aistė Raulušaitienė, Centro poliklinikos atstovė.

Anot Jono Bartlingo, Vilniaus savivaldybės atstovo, yra buvę pacientų, kurie buvo netolerantiški tokiam gydymui. Vienas iš jų net buvo priverstinai hospitalizuotas specializuotoje ligoninėje priverstiniam gydymui.

Vilniuje kas savaitę, už išgertus vaistus, tokiems ligoniams į kortelę pervedama 22,5 euro. Už juos ligoniai gali įsigyti įvairių maisto prekių, išskyrus alkoholinius, energetinius gėrimus, cigaretes ir loterijos bilietus. Tiesa, visoje Lietuvoje prasidėjus Europiniam projektui, maisto talono vertė vilniečiui tuberkuliozininkui bus perpus mažesnė – 9 eurai per savaitę.