„Nėštumo metu priaugau svorio, o dabar jis niekaip nekrenta. Pamaniau, išmėginsiu liekninančius pleistrus. Galbūt kas nors esate išbandę?“ – viename iš internetinių forumų rašė moteris.

Tai viena iš priemonių, kuria tikima, padės lengvai atsikratyti svorio. Pasirodo, liekninančių pleistrų Lietuvoje nenusipirksite jokioje kvalifikuotoje vaistinėje, tačiau internete šių priemonių – nors vežimu vežk. Specialistai sako, kad neretai tokias prekes pardavinėjantys asmenys tam neturi leidimų, preparatai netikrinti, o poveikis – abejotinas.

Slopina alkį

Vienas iš prekeivių, kuris internetu pardavinėja liekninančius pleistrus, pasakojo, kad tokias priemones žmonėms jis tiekia 5-6 metus. Iki šiol Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (Akreditavimo tarnyba) nepastebėjo, jog šie prekeiviai tokiai veiklai neturi leidimų, o produkcija – nenotifikuota.

Telefonu kalbėjęs vyras pasakojo, kad liekninantys pleistrai yra pagaminti iš natūralių medžiagų, šios – nekenkiančios. Pleistrai veikia alkį slopinančiu poveikiu – neva ant bet kurios kūno vietos užsiklijavus pleistrą, nekankina mintys prisišlamšti.

Pardavėjas pasakojo, kad neva šiomis priemonėmis anksčiau pardavinėjo vaistinėje, tačiau jau kelerius metus to nebedaro.

Pardavinėja nelegaliai?

Pagal Akreditavimo tarnybą, tokie pleistrai traktuojami kaip medicinos priemonės. Jos Lietuvos Respublikoje gali būti tiekiamos ir platinamos pagal įsakymą, jos turi atitikti specialius reikalavimus.

Akreditavimo tarnybos direktorė Nora Ribokienė informavo, kad internetinėse svetainėse esančios informacijos dėl medicinos priemonių negali nustatyti, ar jos atitinka Reglamentavimo reikalavimus.

„Akreditavimo tarnyba susisieks su šias medicinos priemones (prietaisus) platinančiu asmeniu, prašydama pateikti atitikties dokumentus bei gaminių pavyzdžius vertinimui. Nustačius, kad platinamos nesaugios medicinos priemonės (prietaisai), apie tai vartotojus informuosime savo tarnybos internetinėje svetainėje bei atsakingiems asmenims taikysim Įstatyme numatytas poveikio priemones“, – sakė N. Ribokienė.

Internetinėse svetainėse, kuriose pardavinėjami tokios medicininės priemonės kaip liekninantys pleistrai, pardavinėjami ir maisto papildai. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai, išnagrinėję vieną iš svetainių pastebėjo, kad apie daugybę maisto papildų, kuriais prekiaujama VMVT net nebuvo pranešta. Vadinasi, tokie maisto papildai nepatikrinti ir neanalizuoti, jie gali būti falsifikuoti ir kenkti sveikatai.

Kai kurie maisto papildai notifikuoti, tačiau juos gali pardavinėti tik apie tai pranešusios įmonės. Šiuo atveju nagrinėta internetinė svetainė nėra viena iš jų.

Negana to, VMVT atstovė pažymi, kad internetinėje svetainėje nurodytas kontaktinis asmuo neturi maisto tvarkymo subjekto pažymėjimo ar registracijos, kuriuos išduoda VMVT teritoriniai padaliniai ir apie platina maisto papildus apie juos nepranešusi. Pagal Aprašą tiekti Lietuvos Respublikos rinkai nenotifikuotus maisto papildus, t. y. neįtrauktus į Maisto papildų sąrašą, draudžiama.

Rizikuoja sveikata

Internete pardavinėjamos medicininės priemonės, vaistai, maisto papildai neretai gali neatitikti būtinų saugumo reikalavimų, pardavėjai gali būti nekvalifikuoti ir nepatikimi.

Kaip pastebi Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), vartodamas abejotinos vertės produktą, žmogus rizikuoja savo sveikata.

„Svarbu žinoti, kad gyventojai turėtų rinktis tik patikrintus, Lietuvoje registruotus vaistinius preparatus ir gydymosi būdus. O juos derėtų pirkti tik legaliose prekybos vietose arba jų internetinėse svetainėse, kurios yra pažymėtos specialiu logotipu, nurodančiu, kad šioje vaistinės internetinėje svetainėje pirkti vaistus yra saugu, – DELFI sakė SAM Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė.

– Logotipu galima pasitikėti tik tada, kai jį paspaudus atsiranda vaistinių, parduodančių vaistus nuotoliniu būdu sąrašas (Lietuvos atveju šią informaciją matysite www.vvkt.lt svetainėje). Šį logotipą privalo turėti kiekviena legali internetinė vaistinė visose Europos Sąjungos šalyse.“

Logotipas privalomas tik vaistų prekybai internetu. Nei maisto papildams, nei medicinos pagalbos priemonėms jis neprivalomas.

„Tačiau įsigiję minėtus produktus iš legaliai veikiančių vaistinių, jūs būsite tikri, kad šie gaminiai yra saugūs, nes jų pardavėjas yra legalus ir kontroliuojamas, – sakė SAM atstovė.

Jei vaistus perkate turguje, iš prekeivių ar internetinės svetainės, kuri neturi aukščiau minėto logotipo, galite įsigyti falsifikatų. Tokių preparatų sudėtyje esančios medžiagos gali būti netinkamų kiekių, juose gali būti visai kitos medžiagos, nei tvirtinama arba pastarųjų gali išvis nebūti. Nerizikuokite savo sveikata.“

Svoriui mesti – problemos paieška, o ne pleistrai

Iš neseniai pagimdžiusios moters neretai galima išgirsti žodžius „niekaip nekrenta svoris“. Ar ką tik „iškeptas“ mamas iš tiesų kankina ši problema? Dėl kokių priežasčių nėštumo metu priaugtas svoris pagimdžius niekaip nekrenta?

„Laikotarpis po nėštumo kaip tik yra labiau palankus svoriui mesti. Jie žmogus adekvačiai maitinasi, tai dažniausiai jis svorio kritimą turi gerą, – komentavo Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė.

Juk mama maitina kūdikį, tai nemažą kiekį energijos ji išeikvoja pieno gamybai. O jei svorio atsikratyti nepavyksta, vadinasi, gali būti, kad tuo metu, kai kūdikėlis mažas, valgoma labai padrikai, užkandžiauja, nesuvalgo vieno normalaus patiekalo.“

Gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė

Pasak gydytojos, jei niekaip nekrenta svoris, pirmiausia reikia išsiaiškinti to priežastį, o nesigriebti nepatikrintomis priemonėmis.

„Vienareikšmiškai reikia ieškoti problemos, kiekvienas asmeniškai turi rasti maitinimosi klaidas. Jei žmogus turi antsvorio, tai greičiausiai, kad klaidų jis daro ne tik kalbant apie fizinį aktyvumą, bet labai dažnai tos klaidos yra susijusios ir su mityba, – sakė D. Pipiraitė.

– Kalbant apie pagalbines priemones, šiuo metu žinau vieną registruotą lieknėjimui, nutukimui gydyti skirtą vaistą, kuris yra pardavinėjamas Europoje. Visi kiti produktai: maisto papildai, arbatos, kokteiliai yra silpnesnio arba galimai mažesnio poveikio priemonės, kurios tikrai negali vien izoliuotai taikomos svorio kritimui. Yra būtinas fizinio aktyvumo ir mitybos subalansavimas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)