„Iš 632 moterų, kurioms nuo 2017 m. balandžio iki šių metų balandžio buvo nemokamai atliktos pagalbinio apvaisinimo procedūros, 40 sėkmingai pagimdė vaikučius. Naujausiais duomenimis, viena šeima pagausėjo iš karto trimis mažyliais, net vienuolikai porų gimė dvynukai, o dar 28 susilaukė po vieną naujagimį. Tai – išties reikšmingas rezultatas. Ligonių kasos kompensuoja visą reikalingų pagalbinio apvaisinimo paslaugų ir vaistų kainą iki kol moteris pradės lauktis. Todėl tikrai džiugu, kad dabar dar daugiau porų gali pabandyti tapti tėvais, nepaisydami savo finansinės padėties", – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Audronė Čibirienė.

Jos teigimu, per pirmuosius pagalbinio apvaisinimo finansavimo PSDF lėšomis metus iš viso pacientų vaistams ir paslaugoms apmokėti išleista 1,1 mln. eurų. Per šį laikotarpį beveik 2000 nevaisingų žmonių (1092 moterims ir 878 vyrams) buvo suteiktos 4876 įvairios pagalbinio apvaisinimo paslaugos, kurioms kompensuoti iš PSDF biudžeto buvo skirta daugiau nei 644,3 tūkst. eurų. Pilną šių paslaugų paketą sudaro akušerio ginekologo konsultacijos, pagalbinio apvaisinimo procedūros ir embriono preimplantacinė genetinė diagnostika (atliekama tik esant indikacijoms prieš embriono perkėlimą į moters kūną).

Ligonių kasos taip pat kompensuoja ir vaistus, kurie neretai būna reikalingi kiaušidžių stimuliacijai, kad moterys galėtų pastoti. Per metus tokius vaistus vartojo 716 pacienčių, o PSDF išlaidos jiems apmokėti siekė apie 457 tūkst. eurų.

VLK primena, kad pagalbinio apvaisinimo paslaugas šeimoms, negalinčioms susilaukti vaikučių, nemokamai teikia ir valstybinės, ir privačios Lietuvos gydymo įstaigos: VUL Santaros klinikos, UAB „Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinika", UAB „Northaway medicinos centrai", UAB „Vaisingumo centras", UAB Lietuvos, JAV ir Izraelio „Vaisingumo klinika", UAB „Jolsana".

Pagalbinis apvaisinimas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)