Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos šakos kolektyvinės sutarties priedas galios sveikatos priežiūros darbuotojų atlyginimams jau už gegužę.

Pasak sveikatos apsaugos ministro A. Verygos, pastovioji gydytojo alga turės būti ne mažesnė nei 1000 eurų prieš mokesčius, pastoviosios slaugytojų algos dalies „grindys“ - 700 eurų prieš mokesčius, o universitetinio aukštojo išsilavinimo neturintiems slaugytojams atlyginimo „grindys“ - 600 eurų prieš mokesčius.

Kaip pabrėžė ministras, bazinės paslaugų kainos - vadinamosios „grindys“ - garantuos aiškią minimalią medikų atlyginimų ribą visoje Lietuvoje pagal atskiras veiklos sritis.

„Sutarties priede įtvirtintos darbo užmokesčio „grindys“. Tai reiškia, kad mes įgyvendinome susitarimus, kuriuos su profsąjungomis pasirašėme prieš kelis mėnesius sutardami ne tik dėl darbo užmokesčio, bet ir dėl principų, kokie bus minimalūs dydžiai, mažiau kurių įstaigos negalės mokėti pagrindinio darbo užmokesčio. Sistemos darbuotojams bus daugiau saugumo ir aiškumo“, - sakė ministras.

Kaip pabrėžė A. Veryga, susitarimas galios kaip teisės aktas. Gydymo įstaigos negalės jo nesilaikyti, o jei bandys - reikalauti, kad jo būtų laikomasi, profsąjungos galės teisme.

Pasak Lietuvos gydytojų sąjungos viceprezidentės Laimutės Vaidelienės, šio susitarimo siekta trejus metus.

„Susitarimas garantuos, kad pinigai, skirti gydymo įstaigoms, bus paskirstyti teisingai ir tam, kam skirti, tad nesusimaišytų su kitais“, - sakė L. Vaidelienė.

Pasak jos, kiti žingsniai - siekti, kad atlyginimai kiltų toliau - iki 2020 m. dar po 20 proc. kasmet, iš viso 60 proc.

Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos vadovė Aldona Baublytė pasirašytą dokumentą vadino aukščiausia socialinio dialogo išraiška.

„Susitarimas galbūt nepateisins visų sistemos darbuotojų lūkesčių, bet, užbėgdama už akių kolegoms, pirmiau prašysiu įsiskaityti į sutartį ir pasižiūrėti į nustatytą minimalią mėnesinę algą konkrečiai darbuotojų grupei. To iki šiol nebuvo, tad sveikatos sistemos darbuotojai galės jaustis saugiau. Žinoma, paklausimų bus ne vienas ir ne du, tad reikės dirbti, aiškinant žmonėms apie atlyginimų „grindis“, - prognozuoja A. Baublytė.

Visos gydymo įstaigos, kurių atstovai pasirašę kolektyvinę sutartį, privalės kelti medikams algas iš papildomai skiriamų PSDF lėšų, pagal kolektyvinės sutarties priede numatytus kriterijus.

Kaip skelbė ELTA, nuo gegužės 1 dienos darbo užmokesčio fondas didės 20 procentų. Būtent dėl tokios sumos buvo sutarta dar praėjusių metų gruodį vykusiose derybose su medikų bendruomene.

Medikų algoms didinti iš Valstybinės ligonių kasos ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo skiriama beveik 100 mln. eurų. Tad nuo gegužės vidutinis gydytojo atlyginimas turėtų siekti apie 1877 eurų (vidutiniškai didėja apie 300 eurų), o vidutinis slaugytojo - 952 eurus (vidutiniškai didėja apie 150 eurų).

ELTA primena, kad šiuo metu šalies gydymo įstaigose yra labai nevienoda darbo užmokesčio tvarka ir kai kuriose ligoninėse gydytojai uždirba mažiau nei 1000 eurų, o kitose ir daugiau nei 2200 eurų (2017-ųjų vidurkis - 1376 eurai).

Atitinkamai slaugytojų atlyginimai kai kur nesiekia ir 500 eurų, o kitur - beveik 800 eurų už etatą (2017-ųjų vidurkis - 621 euras).

SAM su medikų bendruomene rengė kolektyvinės sutarties priedą, kuriuo bus įsipareigojama nustatyti konkrečias taisykles dėl medikų atlyginimų didėjimo ateityje ir užtikrinama, kad medikų algoms didinti skiriamos lėšos nebūtų naudojamos kitoms įstaigų reikmėms finansuoti.

Planuojama, kad iki 2020 metų antrojo pusmečio gydytojų atlyginimai turės siekti ne mažiau nei 3, o slaugytojų ne mažiau nei 1,5 vidutinio šalies atlyginimo. Praėjusiais 2016 ir 2017 metais medikų algos vidutiniškai didėjo po 8 procentus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)