Tyrimo rezultatai nustebino

„EE igG antikūnų kraujo tyrimas (kainuoja 13 Eur) parodo atsparumą erkiniam encefalitui (EE). Jeigu atsakymas teigiamas, nereikalingi jokie skiepai, – feisbuke rašė Mindaugas.

- Atlikau tyrimą ir rezultatai parodė, kad turiu atsparumą EE be skiepų. Deja, bet skiepų platintojai šitos informacijos neskleidžia, skiepija visus, net žinodami, kad daug žmonių jau yra persirgę EE lengva forma ir turi natūralų atsparumą, kuris beje yra visam gyvenimui.“

Laboratorijos, kurioje Mindaugas atliko tyrimą, direktorė medicinai Dangira Babenskienė patvirtino, kad yra toks tyrimas, kuris nustato žmogaus atsparumą erkinio encefalito virusui.

„Mes tiriame, koks yra susidaręs žmogaus imunitetas – ar jis pakankamas, ar ne, reikia revakcinacijos, ar ne. Daugelis pasiskiepija ir po kurio laiko pamiršta, kada tą darė. Tokiu atveju kyla klausimas, ar reikia pakartotinės dozės, ar ne. Imunitetas susidaro skirtingai, ir skirtingai laikosi. Toks tyrimas vadinamas povakcininiu“, – pasakojo „Antėjos“ direktorė medicinai.

Pasak D. Babenskienės, žmogus genetiškai neturi imuniteto erkiniam encefalitui, tad imunitetas šiam virusui yra įgyjamas. Žmogus atsparus erkiniam encefalitui tampa tik tuomet, kai pasiskiepija arba šia liga perserga.

„Gal žmogus erkiniu encefalitu buvo persirgęs, bet tiesiog ta forma buvo lengva, ji galėjo būti tapatinama su peršalimu ir žmogus galėjo net nežinoti, kad jam buvo erkinis encefalitas, – sakė D. Babenskienė. – Tada yra tam tikri rodikliai, kurie rodo, kad žmogus yra persirgęs šia liga, nors jis ryškių simptomų ir nejautė.“

Specialistė patvirtino, kad žmogus gali susirgti erkiniu encefalitu ir to nepajusti.

Simptomų galima ir nepastebėti

Įprastai susirgus erkiniu encefalitu, jaučiami žymūs simptomai, nors kai kuriuos galima sumaišyti ir su peršalimu.

„Erkinis encefalitas sukelia meningitinę erkinio encefalito (EE) formą. Jos metu nustatomi tik smegenų dangalų pažeidimo požymiai:

Maždaug trečdaliui meningitine EE forma sergančių ligonių (apie 15 proc. sergančiųjų skaičiaus) EE pasireiškia karščiavimu, intoksikacijos požymiais ir nedideliais galvos skausmais, be objektyvių neurologinių simptomų, todėl sergant lengva šios ligos forma savo savijautą galima supainioti su peršalimu ar šiaip lengvu negalavimu.“

Gydytoja pabrėžia, kad svarbu kuo anksčiau pastebėti įsisiurbusią erkę. Ši padeda nustatyti, ar erkinis encefalitas kilo dėl parazito, padeda susiorientuoti ligos diagnostikoje.

„Kitu atveju sergant lengva šios ligos forma išlieka tikimybė laiku ligos nenustatyti. Taip pat reikėtų pabrėžti, kad tiesioginio gydymo, nukreipto prieš erkinio encefalito ligos sukėlėją – nėra, dėl to esant nestipriai išreikštiems ligos simptomams, gydymas nėra skiriamas“, – DELFI sakė Antakalnio poliklinikos gydytoja.

Pasak I. Juškienės, dažniausiai išliekamieji reiškiniai persirgus erkiniam encefalitui yra šie:

  • negalėjimas susikaupti,
  • miego sutrikimai,
  • nuolatiniai galvos skausmai,
  • padidėjęs jautrumas,
  • elgesio pokyčiai,
  • buvus sunkesnei ligos eigai – parezės (paralyžius).

„Kai kuriais atvejais prasirgus erkiniu encefalitu, liekamieji reiškiniai lieka, nors labai nežymūs, pavyzdžiui, atminties sutrikimas, bet žmogus gali net ir neįtarti, kad tą gali sąlygoti erkinio encefalito liga", - sakė gydytoja.

Kaip DELFI sakė žinią žmonėms platinęs ir lengva forma erkiniu encefalitu persirgęs Mindaugas, jokių išliekamųjų reiškinių jis nejaučia.

Erkė

10 metų skiepijosi, tačiau imunitetas nesusidarė

Neseniai Panevėžio „Sekundė“ rašė apie tai, kaip panevėžietis pensininkas Petras 10 metų pagal taisykles skiepijosi nuo erkinio encefalito, tačiau atsitiktinai atlikęs tyrimą sužinojo, kad jo imunitetas yra visiškai neatsparus erkinio encefalito virusui.

„Iš medikų kalbų supratau, jog su panašiu atveju jiems dar nėra tekę susidurti. Jie man darė papildomus tyrimus, nes gautais rezultatais nepatikėjo net laboratorijoje dirbantys specialistai“, – „Sekundei“ kalbėjo vyriškis.

„Priežasčių, dėl ko imunitetas susidaro arba ne, tikrai labai daug, visų net nepavyktų išvardyti“, – tvirtino A. Kurelienė. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) Imunoprofilaktikos skyriaus vedėjos gydytojos epidemiologės Daivos Razmuvienės dienraščiui „Sekundė“ atsiųstame komentare teigiama: „Imunitetas po bet kokio skiepo gali nesusiformuoti dėl skiepijamo asmens imuninės sistemos problemų. Yra asmenų, tarp jų ir vaikų, kurie tiesiog po bet kokio skiepo nereaguoja į gautus antigenus. Vyresnio amžiaus asmenims dėl imuninės sistemos vangesnio reagavimo į antigeną taip pat susidaro nevisavertis imunitetas. Kuo vyresnis asmuo, tuo imuninis atsakas vangesnis.“

„Taip gali būti. Yra nedidelis procentas žmonių, kuriems imunitetas erkiniam encefalitui nesusidaro ir po skiepų. Tai yra labai individualu, kaip kieno organizmas reaguoja. Bet kokiu atveju, būtų gerai pasidaryti tyrimą – prieš ar po skiepų ir pasižiūrėti, ar turime imunitetą ir kokį, – sakė D. Babenskienė. – Tą galima sužinoti atlikus paprastą kraujo tyrimą.“

Atlieka tik privačios įstaigos

Antikūnai IgG prieš Erkinio encefalito virusą parodo lėtinę arba buvusią infekciją, taip pat ar žmogus buvo vakcinuotas nuo erkinio encefalito. Erkinio encefalito diagnozės pagrindimui reikia nustatyti ir IgM, ir IgG antikūnų rodiklius kraujyje. Padidėjęs IgG rodo, kad imunitetas susiformavęs (jei nėra IgM antikūnų padidėjimo ir simptomų).

Toks tyrimas neatliekamas viešose gydymo įstaigose, nes skiepai nuo erkinio encefalito Lietuvoje yra tik mokami, todėl šiose gydymo įstaigose toks tyrimas neatliekamas, mat ne visi skiepijasi nuo erkinio encefalito. Tad tokį tyrimą galima atlikti tik privačiose gydymo įstaigose ar laboratorijose.

Toks tyrimas kainuoja nuo 11 Eur. Skiepai nuo erkinio encefalito viešosiose gydymo įstaigose kainuoja nuo 20 Eur, privačiose – nuo 30 Eur.

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS (ULAC) centro visuomenės sveikatos specialistės Astos Skrickienės, veiksmingiausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė – skiepai. Erkinio encefalito vakcinomis galima skiepyti vyresnius nei 1 metų vaikus.

„Atsparumą nuo erkinio encefalito turi tik tie asmenys, kurie yra sirgę erkiniu encefalitu ir yra įgiję ilgalaikį imunitetą, todėl visiems kitiems asmenims rekomenduojama pasiskiepyti nuo erkinio encefalito", – sakė visuomenės sveikatos specialistė.

Vakcinavimo schemos yra dvi: įprastinė ir pagreitinta. Įprastinės skiepijimo schemos pirmosios dvi dozės įskiepijamos 1-3 mėn. intervalu; trečiosios ir sustiprinančiųjų dozių įskiepijimo intervalai gali būti skirtingi, priklausomai nuo vakcinos gamintojo, ir nurodomi vakcinos informaciniame lapelyje.

„Po pilnos vakcinacijos (3 dozių) apie 97 proc. skiepytų asmenų susidaro apsauginis antikūnių titras. Pradėti skiepytis reikia ankstyvą pavasarį, kol dar neprasidėjęs erkių aktyvumas. Pagreitinta skiepijimų nuo erkinio encefalito schema taikoma prieš pat erkių aktyvumo sezoną ar jam jau prasidėjus, – sakė A. Skrickienė. – Ši schema įvairių gamintojų vakcinoms gali būti skirtinga, ji nurodoma vakcinos informaciniame lapelyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)