Kad nelengva sveiko vaiko dieną susirgusį vaiką užrašyti pas jį gydantį gydytoją, įsitikino ir vilniečių pora, auginanti penkerių metų dukrą Kamilą. Skarlatina susirgusios mergaitės tėtis Pavelas Markov, įtaręs, kokia liga dukra užsikrėtė, patekti pas gydytojus norėjo kuo greičiau, tačiau, kaip jis tvirtino, paskambinus į Vilniaus Lazdynų polikliniką, kurioje mergaitė priregistruota, buvo paaiškinta, kad tą pačią dieną pacientės apžiūrėti gydytoja negali, nes poliklinikoje – sveiko vaiko diena ir yra daug užregistruotų vaikų.

„Jau nebe pirmą kartą taip nutinka, kad susirgus vaikui, norėdami užrašyti jį į polikliniką gydytojos apžiūrai, tą pačią dieną to padaryti negalime, nes vis išpuola sveiko vaiko diena. Paprastai per savaitę vieną tokią dieną gydytojas visada turi“, – pasakojo sostinės gyventojas. Tokią dieną į polikliniką yra priimami naujagimiai, sveiki kūdikiai ir neturintys nusiskundimų vaikai, norintys pasiskiepyti ar profilaktiškai pasitikrinti sveikatą.

Nesinori užkrėsti sveikų vaikų

P. Markov teigė suprantantis tokį sprendimą dėl sveiko vaiko dienos įvedimo: „Savaime aišku, kad atsivežus į polikliniką sveiką kūdikį nesinori, kad jis užsikrėstų nuo sergančiųjų, bet ką daryti tokią dieną ligoniams, kuriems prireikia skubios medikų pagalbos?..“

P. Markov sakė, kad kol kas nesinori keisti poliklinikos, nes jų dukrą gydanti gydytoja – puiki savo srities specialistė, visada suteikianti geriausią pagalbą. Visgi, jei tokios situacijos kartosis dažniau, šeima bus priversta ieškoti kitų išeičių. Lazdynų poliklinikos, kurioje yra priregistruota mergaitė, personalo vadovė Vilija Chorostina teigė, kad poliklinikoje sveiko vaiko dieną priimami sveiki vaikai. „Ir mūsų internetiniame puslapyje paskelbta, kuri gydytoja kurią savaitės dieną priima sveikus vaikus. Mes neturime atskiro priimamojo ar specialaus gydytojo kabineto, į kurį galėtume priimti sergančiuosius. Todėl registruojant vaikus, jei norima sergantį vaiką užrašyti pas jį gydantį mediką tokią dieną, pasiūlomas kitas medikas arba kitas apžiūros laikas. Jei ūmus atvejis, po sveikų vaikų apžiūros gydytoja apžiūri ir ligonį“, – teigė V. Chorostina.

P. Markov tikino, kad jiems tokia alternatyva visgi nebuvo pasiūlyta. Lazdynų poliklinikos personalo vadovė sakė pirmą kartą girdinti tokį skundą – anksčiau su panašiomis situacijomis nėra tekę susidurti.

Budintis gydytojas

Vilniaus Antakalnio poliklinikos, kurioje taip pat gydytojai turi numatytą sveiko vaiką dieną, medicinos registratorė teigė, jog ūmiais ligų atvejais jų gydymo įstaigoje pacientą priima budintis gydytojas, tik kituose kabinetuose, nei apžiūrimi sveiki vaikai. Pasiteiravus apie budintį gydytoją Lazdynų poliklinikoje, medicinos registratorė Lina Mikulėnienė teigė, kad toks specialistas šioje gydymo įstaigoje budi pirmadieniais, o per sveiko vaiko dieną tenka sukti galvą, pas kurį gydytoją užrašyti sunkesnį ligonį, tačiau mažieji pacientai be priežiūros nepaliekami – jei yra galimybė, ligonį priima jį gydantis medikas, kai apžiūri sveikus vaikus. „Žinoma, tai užtrunka ir dėl to sergantieji turi gerokai palaukti, kas ne visais atvejais jiems tinka“, – teigė L. Mikulėnienė.

P. Markov pasakojo, kad praėjusiais kartais, kai per sveiko vaiko dieną bandė užregistruoti vaiką apžiūrai, nieko rimto iš tiesų nebuvo: peršalimas, sloga, todėl skubos patekti pas gydytoją nebuvo. „Šįsyk jautėme, kad vaikui, kuriam buvo pakilusi aukšta temperatūra, reikia skubios medicinos darbuotojo apžiūros“, – susirūpinimo neslėpė vyras.

Išeitis – ligoninė

P. Markov pasakojo, kad poliklinikos registratūroje buvo pasiūlyta užsirašyti pas gydytoją kitą dieną arba važiuoti į ligoninę. Kadangi mažoji ligonė antrą dieną karščiavo, tėvams buvo neramu, todėl nusprendė su dukra vykti į Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų priimamąjį. Tenai dirbę medikai nustebo, kodėl šeima nesikreipia į savo polikliniką, kurioje mergaitė priregistruota.

„Paaiškinome, kad poliklinikoje – sveiko vaiko diena“, – dėstė penkiametės tėtis. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad mergaitė serga skarlatina. Būtent tokią diagnozę tėvai ir įtarė, nes darželyje, kurį mergaitė lanko, šia liga jau vienas vaikas sirgo.

P. Markov dalijosi išgyvenimais, kad jautėsi blogai, kai karščiuojančios dukters nepavyko užrašyti pas jos gydytoją. „Bet nebuvo kada ginčytis su poliklinikos darbuotojais“, – pasakojo vyras. Vilniaus Universiteto ligoninės Santaros klinikų Priėmimo skyriuje jiems teko laukti šešias valandas.

Bijojo komplikacijų

Skarlatina – tai bakterinė infekcinė liga, kuri gydoma antibiotikais. Juos skirti gali tik medikas. P. Markov sakė, kad tai žinodami, su žmona stengėsi kuo greičiau patekti pas mediką, kuris galėtų patvirtinti įtariamą diagnozę ir skirti reikalingų vaistų. Vilniaus Fabijoniškių sveikatos centro šeimos gydytoja Rosita Mačiulaitienė teigė, kad karščiuojant vaikui normalu, jog tėvai pageidauja, kad atžalą kuo anksčiau apžiūrėtų gydytojas. Neretai bijoma pražiūrėti meningokokinę infekciją. „Be to, esant bakterinei infekcijai, didėja intoksikacija, todėl geriau kuo anksčiau pradėti gydymą antibiotikais, kad nekiltų komplikacijų“, – teigė R. Mačiulaitienė. P. Markov pasakojo, kad Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų medikai taip pat paaiškino, kad, jei liga laiku negydoma bei neskiriami antibiotikai, galimos komplikacijos. Ankstyvosios skarlatinos komplikacijos gali išsivystyti 3-5 ligos dieną dėl netinkamo gydymo: limfmazgių, vidurinės ausies uždegimas, sinusitas, plaučių uždegimas, meningitas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)