Pasak Seimo narių Astos Kubilienės ir Aurelijaus Verygos, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) išpildė gruodį duotą pažadą nuo gegužės apie 20 proc. didinti medikų algas.

Antradienį sveikatos apsaugos ministras A. Veryga Seime pristatys medicinos darbuotojų atlyginimų didinimo priemones, dėl kurių nuo gegužės 1 dienos darbo užmokesčio fondas didės 20 procentų. Būtent dėl tokios sumos buvo sutarta dar praėjusių metų gruodį vykusiose derybose su medikų bendruomene.

Medikų algoms didinti iš Valstybinės ligonių kasos (VLK) ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) skiriama beveik 100 mln. eurų.

„Sveikatos reikalų komiteto nariai palaiko ministrą ir supranta medikų nepasitikėjimą, nes ilgą laiką buvo nevykdomi pažadai. Tačiau šios kadencijos Seimo ir Vyriausybės darbai - dar gruodį prisiimtų įsipareigojimų vykdymas – yra geriausias įrodymas, jog situacija keičiasi. Seimo Sveikatos reikalų komitetas ieškojo galimybių nuosekliai didinti medikų darbo užmokestį, nepaisant rezervuoto Valstybinės ligonių kasos požiūrio į šią problemą“, – sakė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė A. Kubilienė.

Ministras A. Veryga akcentavo, kad didžiausias prioritetas bus skiriamas mažiausiai uždirbantiems specialistams.

Aurelijus Veryga

„Su medikų bendruomene buvo susitarta kelti jų atlyginimus ir tai daroma. Jie jau didėjo pernai, didės šiemet, didės ir ateityje. Neteisinga, kad vieni iš aukščiausią kvalifikaciją turinčių specialistų šalyje uždirba, lyginant su kitų profesijų specialistais, tiek mažai. Medikai yra ilgiausiai besimokantys specialistai, kurių darbo krūvis yra labai didelis ir lemia kiekvieno šalies gyventojo sveikatą ir gerovę, tad ir jų atlyginimai turi būti adekvatūs“, – sako ministras A. Veryga.

Šiuo metu šalies gydymo įstaigose yra labai nevienoda darbo užmokesčio tvarka ir kai kuriose ligoninėse gydytojai uždirba mažiau nei 1000 eurų, o kitose ir daugiau nei 2200 eurų (2017-ųjų vidurkis – 1376 eurai). Atitinkamai slaugytojų atlyginimai kai kur nesiekia ir 500 eurų, o kitur – beveik 800 eurų už etatą (2017-ųjų vidurkis – 621 euras).

SAM, derinant su medikų bendruomene, yra ruošiamas kolektyvinės sutarties priedas, kuriuo bus įsipareigojama nustatyti konkrečias taisykles dėl medikų atlyginimų didėjimo ateityje ir užtikrinama, kad medikų algoms didinti skiriamos lėšos būtų naudojamos būtent tam, o ne kitoms įstaigų veikloms finansuoti. Žadama nustatyti bazinės paslaugų kainos – „grindys“, kurios garantuotų, kad medikų atlyginimai turėtų aiškią minimalią ribą visoje Lietuvoje.

Visos gydymo įstaigos, kurių atstovai pasirašę kolektyvinę sutartį, privalės kelti medikams algas iš papildomai skiriamų PSDF lėšų, pagal kolektyvinės sutarties priede numatytus kriterijus.

Planuojama, kad iki 2020 metų antrojo pusmečio gydytojų atlyginimai turės siekti ne mažiau nei 3, o slaugytojų ne mažiau nei 1,5 vidutinio šalies atlyginimo. Praėjusiais 2016 ir 2017 metais medikų algos vidutiniškai didėjo po 8 procentus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)