Ketvirtadienio vakarą socialiniame tinkle paskelbtas įrašas, kuriame rašoma, kad interviu užkulisių metu ULAC direktorius prof. dr. S. Čaplinskas neigiamai vertina ŽIV infekuotus asmenis. Negana to, profesorius merginai adresuoja klausimą apie jos lytinį gyvenimą.

Visą publikaciją rasite – čia.

Interviu buvusi kūrybinė grupė yra įsitikinusi, kad po tokių žodžių prof. dr. S. Čaplinskas privalo palikti pareigas.

Peticijoje rašoma: „2018 m. balandžio 5 d. Dokumentikos Namų kūrybinė grupė kalbino Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos viceministrą Algirdą Šešelgį. Interviu metu viceministro kabinete buvo ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius prof. Saulius Čaplinskas. Po interviu prof. S. Čaplinskas vartojo netinkamus ir diskriminuojančius žodžius apibūdinti nuo narkotinių medžiagų priklausomus asmenis, homoseksualius asmenis, išreiškė neigiamą požiūrį į nuo narkotinių medžiagų priklausomus asmenis ir ŽIV infekuotus asmenis, taip pat paklausė apie privatų Dokumentikos Namų autorės gyvenimą („Ieva, kokia poza paskutinį kartą buvot pasiekus orgazmą jūs?“), – rašoma peticijoje.

– Asmuo, turintis neigiamas nuostatas apie šias stigmatizuojamas socialines grupes, negali tinkamai eiti pareigų, kurių tikslas padėti būtent šioms socialinėms grupėms. Pabrėžiame, kad prof. S. Čaplinskas ULAC (anksčiau Lietuvos AIDS centras) vadovauja jau 29 metus.
Dėl to reikalaujame, kad prof. S. Čaplinskas būtų nušalintas nuo einamų Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktoriaus pareigų."

Peticiją pasirašė jau daugiau nei 700 asmenų.

Peticiją galite rasti – čia.

Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė sako, kad Sveikatos apsaugos ministras laukia iš ULAC vadovo S. Čaplinsko sprendimo – ministras jam suteikia galimybę pasielgti vyriškai ir priimti pačiam sprendimą dėl savo tolimesnių veiksmų.

„Penktadienį ministerijos vadovybė ULAC vadovui perdavė poziciją, kad tokie veiksmai yra netoleruotini ir gėdingi. Per savaitgalį jis turėjo laiko apmąstyti ir priimti atitinkamus sprendimus, – sakė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

– Jei šiomis dienomis ministras nesulauks S. Čaplinsko sprendimo, po ministro kelionės į Japoniją, laukia rimtas ir svarbus pokalbis dėl tolimesnių galimybių ULAC vadovui eiti šias pareigas."

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)