Pasak gydytojos, anksčiau apie tai nepagalvodavome, bet Europos dermatovenerologų konferencijoje, kurioje ji dalyvavo, buvo atkreiptas ypatingas dėmesys.

„Yra ne vienas pacientas, kuris ateina konsultuotis ir sako, kad dirba ne saulėje, o prie kompiuterio, biure, bet kenčia dėl problemų, kurias sukelia ilgas buvimas saulėje“, – Eltai komentavo doc. R. Gancevičienė.

Pasak VU docentės, taip yra todėl, kad mėlynosios šviesos skvarba yra gilesnė nei kitų ultravioletinių spindulių, nes bangos ilgis šiek tiek didesnis.

Pasak doc. R. Gancevičienės, šią problemą bandoma spręsti naudojant papildomas ekranų apsaugos priemones, kitus technologinius sprendimus.

„Patiems žmonėms galbūt reikėtų riboti buvimą sveikatai nepalankioje aplinkoje, tačiau kaip to išvengti, jei elektroniniai prietaisai - pagrindinis darbo įrankis? Tai nauja sfera, į kurią reikia atkreipti dėmesį“, – sakė dermatovenerologė.

Kaip pabrėžė gydytoja, akys - dar jautresnės už odą, į mėlynąją šviesą reaguoja paraudimu, akių vokų sudirgimu. „Akių nuovargis, sausumas, paraudimas pasireiškia visų pirma, o paskui pažeidimai gilėja, eidami į dermą, ten, kur kolagenas, elastinas“, – sakė doc. R. Gancevičienė.

Kita jos pacientų vis dažniau minima problema – sauso oro ir kondicionavimo biuruose sukelti negalavimai.

„Tikrai labai daug odos uždegimų, perioralinių dermatitų. Bet ką žmonės gali padaryti? Juk dėl to darbo nekeis. Žinoma, daug sveikiau dirbti be kondicionieriaus, ne prie lango, jei iš tos pačios pusės nuolat sklinda ultravioletiniai saulės spinduliai. Bet kaip tokią aplinką susikurti? Ar darbdaviai atkreips į tai dėmesį, galvodami apie darbo sąlygas žmonėms?“ – svarstė doc. R. Gancevičienė.

Kaip mano docentė, ateityje turėtų keistis higienos normos darbo aplinkai, turint omenyje, kad tobulėja technologijos, keičiasi darbo aplinka, tačiau tie pokyčiai nebūtinai naudingi sveikatai.

„Kiek teko domėtis, Jungtinėse Amerikos Valstijose tai didžiulė problema. Moderniausiuose didžiųjų kompanijų biuruose dirbantys žmonės visiškai izoliuoti nuo aplinkos, tad nuo depresijų priversti gintis dirbtiniais šviesos šaltiniais, kitomis priemonėmis“, – sakė Eltos pašnekovė.

Kaip atkreipė dėmesį gydytojai, ir Lietuvoje nereta mama jau pasiskundžia, kad vaikas sėdi namuose užsitraukęs užuolaidas, tamsoje, atsiribojęs nuo išorinio pasaulio, kad galėtų susitelkti į kompiuterio ar telefono ekraną, iš kurio sklindanti mėlyna šviesa – šiandienos mokslinių tyrimų objektas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)