Valdžios raminimai, kad jau nuo gegužės medikų algos didės penktadaliu, gali tapti tuščiais pažadais. Jaunieji medikai dar metų pradžioje išėjo protestuoti į gatves ir grasino emigracija. Rezidentų algos dešimtadaliu padidėjo nuo sausio, kitų medikų piniginės turėtų papilnėti jau po kiek daugiau nei mėnesio. Tačiau kol kas klausimų – daugiau nei atsakymų. Lietuvos medikų sąjūdis baiminasi, kad gydytojai liks apgauti. Esą jau dabar matyti, kad pinigų visiems nepakaks.

„Skaičiai, kuriuos mes turime iš Valstybinės ligonių kasos – tai 62 mln. eurų. Siekiant padidinti atlyginimus nuo gegužės 1 dienos, reikėtų ne mažiau 80 mln. eurų. Jeigu valstybė ryšis papildomai skirti apie 20 mln. eurų, toks atlyginimų didinimas yra įmanomas. Bet turėkime galvoj, kad tas finansavimo didinimas, kurį Ligonių kasos rodo kaip 62 mln. eurų, apima ir balo didinimą, ir įkainių didinimą, vadinasi, tai apima ne tik atlyginimus, bet ir sveikatos priežiūros paslaugas, finansavimą, įvairius tyrimus ir t.t. Vadinasi, net jei tik atlyginimams nukreiptume tuos pinigus, vis tiek neišeina 20 proc. Jeigu bus skirti papildomi pinigai, galbūt ir įmanoma pasiekti, bet turi būti labai skaidru ir aišku“, – „Info dienai“ sakė Lietuvos medikų sąjūdžio tarybos narys Vytautas Kasiulevičius.

Vytenis Andriukaitis, Aurelijus Veryga

Medikai baiminasi, kad trūkstamų lėšų gydymo įstaigos bus priverstos pačios ieškoti. Tačiau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ramina: esą tikslių skaičių negali pasakyti ir jis, mat darbo grupė iki šiol dar dirba.

„Mes dabar dar tikslinamės, kokios tos sumos reikia, nes dalį pinigų jau šiandien žinome, kita dalis bus imama iš rezervo, jis bus naudojamas, aš nežinau, ką Medikų sąjūdis skaičiuoja, iš kur jie tokią informaciją gauna, kodėl sąmyšį kelia, kai mes patys iki galo nesame baigę darbo“, – tikina ministras.

Anksčiau skaičiuota, kad pakelti medikų algos nuo gegužės kainuotų 90 mln. eurų. 70 mln. eurų šios sumos sudarys PSDF rezervo lėšos. Likę 20 mln. eurų – valstybės biudžeto lėšos.

„Pakelti atlyginimus taip, kaip yra pažadėta, – 20 procentų, – yra neįmanoma dėl kelių priežasčių. Pirmiausia dėl to, kad Privalomojo sveikatos draudimo biudžetas šiemet padidintas 7 procentais. Tai yra per mažai, kad visiems medikams, dirbantiems gydymo įstaigose, būtų pakeltos algos tokia suma. Ministerija kalba, kad iš to augimo (7 procentų) 5 procentai bus skirti atlyginimams. Bet atlyginimai sudaro nuo 55 iki 85 proc. lėšų fondo. Kitoms reikmėms lieka mažai, dėl to žmonės ir turi prisimokėti už paslaugas. Legaliai ar nelegaliai jiems lapelį surašo. Labai lengva paskaičiuoti – ta suma ženkliai skiriasi ir pakelti nebus įmanoma“, – sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys, konservatorius Antanas Matulas.

Ministras aiškina, kad algų ir neplanuota didinti visiems vienodai. Labiausiai algos kils uždirbantiems mažiausiai, pavyzdžiui, slaugytojoms: „Kai kam gal didės 5 procentais, gal mažiau. Mes kalbame apie vidutinį didėjimą, mažiausiai uždirbantiesiems gali didėti ir daugiau nei 20 procentų“.

Valdžios dalijamus pažadus apie keliamas algas sukritikavo Lietuvoje viešintis eurokomisaras, buvęs sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis. Jis tikina, kad reikia peržiūrėti visą viešojo sektoriaus atlyginimų sistemą.

„Visiškai akivaizdu, kad tai reikalauja išsamaus, išsamaus darbo. Pateikti išsamų dokumentą apie darbo užmokesčio politiką. O ne tiesiog 20 procentų... O kodėl ne 15, o kodėl ne 30, ne 40? Atsakykite man. Ar čia su ponu Palubinsku palubėje pasitarus galima apie procentus taip kalbėti? Ne. Rimtoje valstybėje taip nedarome. Turi būti pateikti išsamūs skaičiavimai ir turi būti pateikti darbo užmokesčio politikos principai visiems“, – kalbėjo V. Andriukaitis.

Nuo šių metų rezidentų algos didėjo nuo 374 iki 456 eurų „į rankas“. Tam buvo numatyta 1,4 mln. eurų. Valstybinės ligonių kasos duomenimis, 2017 metų sausį – rugsėjį vidutinis gydytojo, dirbančio vienu etatu, darbo užmokestis apie 1120 eurų „į rankas“, o slaugytojų – apie 580 eurų.