Reikia sunerimti. Mūsų medikai jau greit emigruos ne tik į Vakarų Europos šalis, bet ir į kaimyninę Lenkiją.

VšĮ Antakalnio poliklinika domėjosi medikų atlyginimu skirtingose Europos Sąjungos (ES) šalyse. Surinkti vieno mėnesio medikų atlyginimų vidurkiai ES šalyse. Duomenys atspindi tik vieno mėnesio gydytojų darbo užmokestį, bet parodo aiškiais tendencijas.

Gydytojų atlyginimai

Gydytojų atlygis ES

Daug kalbama apie Skandinavijos šalis, Didžiąją Britaniją, Vokietiją, tačiau nereikia ieškoti taip toli – kaimyninėje Lenkijoje gydytojas specialistas per mėnesį uždirba – 4 200 eurų. Prisiminkime kainų lygį Lenkijoje ir suprasime, jog tai tikrai orus atlyginimas už sunkų ir ypatingai atsakingą darbą.

Žinoma, jų sveikatos apsaugos sistema taip pat netobula.

Visai neseniai, kaip ir Lietuvoje, ten nuvilnijo jaunųjų gydytojų ir rezidentų protestų banga, kuria buvo siekiama sumažinti darbo krūvius ir didinti atlyginimus už darbą jauniems gydytojams ir rezidentams. Tačiau po šio protesto buvo priimti ne kosmetiniai darbo apmokėjimo tvarkos pakeitimai, o visą sistemą iš esmės keičiantys vyriausybės įsipareigojimai.

Lenkijos vyriausybė įsipareigojo iki 2024 m. nuo 4,7 proc. iki 6 proc. nuo BVP padidinti išlaidas sveikatos apsaugai. Tai yra sektinas pavyzdys ir mūsų vyriausybė turėtų ryžtis taip pat ženkliai svarbesniems pakeitimams, nes kol kas apsiribojama tik kosmetiniais pokyčiais.

Būtina paminėti ir šalį pirmūnę. Liuksemburgas – maža, tačiau medikams dosni šalis. Skaičius už gydytojo darbą per mėnesį lyg iš fantastikos srities – 16 000 eurų. Žinoma, reikia nepamiršti, jog kainų lygis šalyje žymiai didesnis nei Lietuvoje, tačiau, kai uždirbi, tai ir leisti lengva.

Situacija Lietuvoje: atlyginimai skiriasi kartais

Svarbu įvertinti ir situaciją Lietuvoje. 2017 m. vidutinis darbo užmokestis gydytojui šalyje siekė 1503 eurus, tai 135 eurais arba 9,9 proc. daugiau nei 2016 m. Lentelėje pateikiame penkias didžiausią atlyginimą mokančias ir penkias mažiausią atlyginimą mokančias gydymo įstaigas.

Gydytojų atlyginimai

Pirmoje vietoje esantis VšĮ Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centras, vidutiniškai gydytojui, dirbančiam 1 etato darbo krūviu, moka 2690 eurų, o tuo tarpu VšĮ Šiaulių paliatyvios pagalbos ir slaugos centras gydytojui moka vos 411 eurus. Galima būtų diskutuoti apie gydymo įstaigų specializaciją, tačiau šių dviejų minimų gydymo įstaigų net ir specializacija panaši, tad kodėl atlyginimai skiriasi 6,5 karto?

Palyginkime medikų ir slaugytojų atlyginimus didžiuosiuose šalies gydymo įstaigose.

Gydytojų atlyginimai

Valstybinės ligonių kasos (VLK) prie Sveikatos apsaugos ministerijos skelbiami gydymo įstaigų pateikti duomenys apie darbo užmokestį, 2017 m.

Matome, jog didžiausi atlyginimai didžiuosiuose Lietuvos miestuose mokami Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, toliau rikiuojasi Klaipėdos universitetinė ligoninė bei Antakalnio poliklinika.
Visai neseniai „Eurostat" paskelbti duomenys rodo, jog minimalus darbo užmokestis yra antras mažiausias Europos sąjungoje ir lenkia tik Bulgariją. Galime teigti, kad tendencijos visose šalies sektoriuose išlieka vienodos ir proveržio nematyti.

Įvertinęs šiuos duomenis, norėčiau palinkėti visiems: nelaukime sprendimų iš SAM, miestų savivaldybių ar kitų įstaigų, pradėkime keistis nuo savęs. Tuomet nei vienam specialistui nereiks išvykti nei į Lenkiją, Liuksemburgą ar kitas patrauklias šalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)