Apšaukė ir išvarė

Svetlana Unis pasakojo, kad prieš du mėnesius savo 6 metų dukrą Vilniuje užregistravo vizitui pas Naujininkų poliklinikos odontologę dėl dantų padengimo silantais. Mergaitei eilė atėjo praėjusį trečiadienį, 8 val. Motina pasakojo, jog jau prieš 8 val. ji su dukra buvo poliklinikoje.

„Atėjome prie 303 kabineto, tačiau supratau, kad laukėme ne ten, tai palipome aukščiau ir nuėjome prie 304. Mums ne tą kabinetą nurodė, bet sugaišome vos kelias minutes“, – pasakojo Svetlana.

Moteris sakė, kad atėjusi ir papasakojusi, kokios paslaugos nori dukrai, neva jos abi buvo apšauktos ir išvarytos.

„Trys gydytojai puolė ant manęs, aš neturėjau ką pasakyti, pradėjau isterikuoti. Iš poliklinikos su vaiku buvau išvaryta, dukra liko išgąsdinta. Laukėme du mėnesius, o sulaukusios eilės, buvome išvytos, tai neteisinga, taip negalima elgtis“, – DELFI pasakojo S. Unis.

Moteris pasakojo, jog medikai jos klausė, iš kur ši žino, kad vaikui dantis reikia dengti silantais. Pasak Svetlanos, specialistai teigė, kad mergaitę mama atvedė per anksti, ši paslauga nemokamai negali būti atlikta. Dėl to, pasak skaitytojos, ji ir jos dukra buvo išvytos.

Odontologo kėdė

Skirtingos ginčo priežastys

Kaip nurodo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), silantais, t. y. specialia medžiaga, padedančia apsaugoti vaikų dantis nuo ėduonies, dantys iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto dengiami 6–14 metų vaikams.

Kaip pasakojo S. Unis, Naujininkų poliklinikos medikai turi informaciją, kad dantys vaikams dengiami silantais nuo 7 metų. Vis dėlto, įstaigos vadovė tvirtino, kad odontologai žino tikslius programos reikalavimus, su kuriais yra susipažinusi ir mergaitės mama, tačiau, pasak Virginijos Dautartienės, ginčas įvyko ne dėl to.

„Mūsų duomenimis, buvo atvirkščiai, – sakė Naujininkų poliklinikos direktorės pavaduotoja gydymui V. Dautartienė. – Incidente buvusi gydytoja pasakojo: mama su vaiku į vizitą pavėlavo 15 minučių, o eilė eina pagal užrašymą. Kadangi jos pavėlavo, gydytoja priėmė kitą pacientą, kuris buvo už durų. Atėjusi mama reikalavo ligonį išvaryti iš kėdės ir priimti jos vaiką, nes jai privati gydytoja pasakė, kad gali ateiti dėl silantų. Taip ji gali, tačiau ginčas įvyko dėl to, kad ji pavėlavo ir jau buvo apžiūrinėjamas kitas pacientas.“

Svetlana pabrėžė, kad galėjo pavėluoti nebent kelias minutes, kol iš trečio aukšto užlipo į ketvirtąjį, nes, pasak moters, registracijos metu buvo nurodytas ne tas kabinetas.

„Mergaitės mama, pačiai pavėlavus, ėmė griebti iš kėdės kitą vaiką, traukti“, – situaciją konkretino V. Dautartienė.

„Koks siaubas, neturiu ką pasakyti, mes net nebuvome užėjusios į kabinetą“, – sakė S. Unis, paklausta apie tokį galimą jos elgesį.

Dengimą nurodo gydytojas

Nors Naujininkų poliklinikos įstaigos vadovės pavaduotoja pasakojo, kad ginčas įvyko ne dėl silantų programos, vis dėl to, V. Dautartienė pasakojo, kad, nors pagal Vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programą, nemokamai silantais dengiami dantys 6–14 metų vaikams, tik gydytojas įvertina, ar laikas tai daryti.

„Ne vienodai vaikams ateina metas dengti dantis silantais. Mergaitės mamai buvo pasiūlytas kitas laikas vizitui, ji buvo nuvesta ir pas vedėją, tačiau ji triukšmavo, liko nepatenkinta. Gal mes nesame dievai, bet mama irgi... su paltu į kabinetą griebti kitą vaiką iš kėdės.., į ką tai panašu? Pačiai pavėlavus... Mes siūlėme kitą dieną ir jei ji ateis, viską sutvarkysime, bet moteris nelabai adekvačiai elgėsi“, – sakė direktorės pavaduotoja gydymui.

„Gydytojai mane vertino ne kaip eilinį žmogų. Jie šaukė. Negalima taip, – pasakojo Svetlana.

– Nors esu kantrus žmogus, gražiais su visais elgiuosi, šypsausi, tačiau tądien buvau sukrėsta. Grįžusi daug kur kreipiausi. SAM darbuotojai sakė, kad jie (Naujininkų poliklinikos medikai – DELFI) neturi teisės taip elgtis. Kodėl jie taip padarė?“

Ketina gydyti privačioje

S. Unis pasakojo, jog jos mergaitė dėl šio kivirčo labai išsigando, todėl nuo šiol mama dukros dantis tikisi gydyti privačioje įstaigoje.

„Dukra jau bijos ten grįžti. Prieš tai pagalvojau, vis dėlto, 7 dantukai nepadengti, kainuotų 70 eurų, kodėl aš turiu tiek mokėti, jei galiu šią paslaugą ir nemokamai gauti? – pasakojo vilnietė.

– Aš suprantu, gal algos mažos ir panašiai, bet dėl ko mes turime kęsti tokį elgesį? Aš irgi dirbu, ne tiek daug ir gaunu, bet aš su kiekvienu klientu bendrauju, skiriu jam dėmesį. Aš ne tik dirbu savo darbą, bet spėju ir pabendrauti, suprasti žmogų. Aš suprantu, koks sunkus medikų darbas, aš irgi galvojau bėgti, bet jei mes visi pradėsime bėgti iš Lietuvos, tai kas čia bus? Nesuprantu tokio žmonių elgesio. Toks personalas neturi dirbti ir bendrauti, jei nemoka. Baisu, kas darosi.“

Naujininkų poliklinikos direktorės pavaduotoja sakė, kad dėl pavėlavimo mamai buvo pasiūlyta kita vizito data. Svetlana teigė, kad kitas vizitas nebuvo paskirtas, tačiau iš anksto, kovo 22 dienai ji užrašyta vizitui pas įstaigos direktorę dėl šio ginčo.

„Iš mūsų pusės, mes nematome nuodėmės. Žmonės nori, kad juos visus priimtų gerai, tai yra suprantama, tačiau pacientai kitų ligonių atžvilgiu rodo nepagarbą“, – sakė V. Dautartienė.

Moteris pasakojo, kad panašių incidentų Naujininkų poliklinikoje jai neteko patirti – šeimos gydytoja, kaip sako moteris, tobula, tačiau prie odontologės kabineto teko patirti nemalonią situaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (228)