Vis tik gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė sako, kad yra atvirkščiai ir daugiausia naudingų organizmui medžiagų gauname valgydami vaisius ar daržoves, o ne gerdami jų sultis, rašoma pranešime spaudai.

Sultys skaniau ir patogiau

Centriniame Kauno turguje dirbantys vaisių ir daržovių pardavėjai sako pastebintys, kad dažnai pirkėjai labiau mėgsta ir vertina sultis, o ne pačius vaisius. Su daržovėmis kitaip, nes jos dažniausiai valgomos kaip garnyras prie mėsiškų patiekalų arba naudojamos sriuboms gaminti. Bet ir šiuo atveju daugelis vis tiek galvoja, kad ir daržovių sultys yra naudingesnės nei pačios daržovės.

„Prašo parinkti mažesnius apelsinus, nes juos patogiau spausti, klausia, koks obuolių skonis išspaudus, ar ne per rūgštūs išeina. Dar granatus mėgsta žmonės sultims pirkti. Iš to ir matome dažniausiai, kas valgymui perka, kas sultims“, – aiškino turgaus prekiautoja Birutė.

Pasak prekybininkų, žmonės sako sultis geriantys ir dėl to, kad taip jiems skaniau ar tiesiog patogiau. Vasarą sultys labiau gaivina, o žiemą jas stengiamasi praturtinti citrina ir imbieru, taip saugantis nuo peršalimo ligų.

Turguje įsikūrusioje kavinėje šviežias sultis spaudžianti Ingrida taip pat pastebi, kad žmonės ne tik vasarą, labai mėgsta gerti vaisių sultis ir ypač jų kokteilius. Mėgstamiausi yra citrusinių vaisių sulčių kokteiliai.

Ingrida

„Apelsinas, braškė, bananas ir medus – vienas dažniausiai perkamų sulčių kokteilių. Tai puiki vitaminų dozė. Yra pirkėjų, kurie kad ir kurį kokteilį pasirinktų, pageidauja į jį įmaišyti citrinos arba imbiero, kas sustiprina skonį. Na, o daugiausiai įvairių vitaminų turi laimo, ananaso, mango kokteilis, kuris klientų taip pat labai mėgstamas“, – pasakojo moteris.

Gali grėsti nutukimas

„Visada pirmenybę geriau teikti vaisiams, uogoms bei daržovėms, o ne jų sultims. Juose yra taip organizmui reikalingų skaidulų, kurios ne tik būtinos gerai virškinimo sistemos veiklai bei sveikatai, bet ir mažina cholesterolio kiekį organizme, yra probiotikų (gerųjų bakterijų) maistas, taigi, svarbios ir imuninei sistemai.

Tuo tarpu sultyse jų nėra arba yra žymiai mažesnis kiekis. Taip pat, spaudžiant sultis, dalis naudingų medžiagų žūva dėl mechaninio poveikio, sąlyčio su metalu ar oru. Pavyzdžiui, dėl sąlyčio su oru labai greitai oksiduojasi vitaminas C“, – sakė Dietoterapijos centro vadovė, gydytoja dietologė L. Romeraitė-Kuklierienė.

Kita vertus, jei yra problemų dėl kramtymo, rijimo, hipovitaminozė – sultys gali būti naudingos. Taip pat, jei vaikai nemėgsta kurių nors daržovių ar vaisių, sultyse galime užmaskuoti jų skonį darydami sulčių mišinius.

„Tik vertėtų nepamiršti, kad gerti sultis, ypač vaisių, reikėtų labai saikingai, ne daugiau 150–200 ml per dieną. Be to, vaisių sultys yra kaloringos, bet dėl jose vyraujančių paprastųjų angliavandenių, vaisių cukraus fruktozės ir skaidulų trūkumo, sotumo jausmą suteikia tik trumpam. Todėl nesunku jų perdozuoti, dėl to gali atsirasti antsvoris ar net nutukimas“, – aiškino gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)