Apklausos duomenys rodo, kad privačiose gydymo įstaigose reguliariai lankosi šiek tiek daugiau nei ketvirtadalis Lietuvos gyventojų. Ir valstybinėse, ir privačiose įstaigose gydosi 21 proc., tik privačiose – 6 proc. respondentų, rašoma pranešime spaudai. Tarp pastarųjų daugiausiai jaunesnio amžiaus žmonės. Kas dešimtas (11 proc.) iš jų lankosi tik privačiose gydymo įstaigose.

Kaip pagrindinius privačių gydymo įstaigų privalumus apklaustieji išskiria aukštą paslaugų kokybę, malonų bendravimą su pacientais, galimybę greitai patekti pas specialistus, jose veikiančią šiuolaikišką techniką ir įrangą.

Kaip pastebi Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidentas Šarūnas Narbutas, jaunesni pacientai į privačias gydymo įstaigas pereina vis dažniau, nes ieško patogesnių būdų gauti reikalingiausias paslaugas. Jose dirbantys medikai paprastai turi mažesnį pacientų kiekį, todėl kiekvienam iš jų gali skirti žymiai daugiau dėmesio.

„Nors privačiose įstaigose paslaugų kainos didesnės, bet patekimas pas specialistus yra paprastsenis, o santykis su gydytoju – betarpiškesnis. Pastebime tendenciją, kad jaunoji karta linkusi daugiau investuoti į savo sveikatą, nenori laukti eilėse, todėl ir renkasi privačias įstaigas“, – teigia Š. Narbutas.

Anot jo, ligoniai medikus vertina ne tik pagal šių profesionalumą, bet ir pagal gebėjimą bendrauti. Būtent dėl geresnio santykio su medikais privačių įstaigų paslaugomis nepatenkintų pacientų kiekis (8 proc.) yra ženkliai mažesnis nei tarp besigydančiųjų valstybinėse įstaigose (23 proc.).

Tokiai nuomonei pritaria ir Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentas Martynas Gedminas. Anot jo, valstybinėms įstaigoms trūksta to lankstumo, kuriuo pasižymi privačios.

„Nieko nuostabaus, kad jaunimas, vertinantis savo laiką ir jiems suteikiamų paslaugų kokybę, dažniau renkasi privačias gydymo įstaigas. Viešasis sektorius galėtų labai daug ko pasimokyti iš privataus. Tiek mažinant biurokratiją, tiek ir gerinant bendravimą su pacientais“, – sako jis.

Visuomenės nuomonės apklausą atliko rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų centras „Vilmorus“. 2017 m. gruodžio 1-10 d. buvo apklausta daugiau kaip tūkstantis 18 metų ir vyresnių respondentų iš visos Lietuvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)