Maistą įvertino vidutiniškai

Trečiadienį pirmą kartą buvo tikrinamas ligoninių maistas – komisija lankėsi Respublikinėje Vilniaus miesto universitetinėje (RVUL) ligoninėje. Šios įstaigos pacientams maistas patiekas pagamintas ligoninėje. Vilniaus miesto klinikinė ligoninė maistą užsisako iš tiekėjo, o maistą išdalina įstaigos personalas.

Pirmą kartą Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje maistą ragavęs trakiškis Leonidas sakė, kad ragaujama sriuba pakankamai šilta ir skani. Priekaištų maistui jis neturėjo.

Vienoje palatoje gydosi dvi Galinos – viena iš Trakų, kita iš Elektrėnų. Jos taip pat maistui buvo neišrankios – nesiskundė, bet ir girti neskubėjo.

„Galėtų būti geresnis, bet gerai. Gulėjau Vilniaus Santaros klinikose, ten maistas geresnis, Elektrėnuose irgi geriau maitina“, – sakė elektrėniškė.

Ligoninės koridoriuje sutiktas vilnietis Jonas čia gydosi jau savaitę, todėl nemažai patiekalų jau ten teko ragauti. Jam čia maistas kiek neįprastas, ne toks kaip namie, tačiau ir jis priekaištų neturėjo. „Maistas čia sveikesnis nei namie“, – sakė Jonas.

Komisija priekaištų turėjo

Vilniaus VMVT įvertino maisto priėmimo ir išnešiojimo higienos sąlygas bei patiekalų temperatūrą. „Pastabų turime. Temperatūra, ypatingai antrojo patiekalo, maltinio, buvo 50-60 laipsnių Celcijaus, –komentavo Vilniaus VMVT viršininkės pavaduotoja Daiva Ruželienė. Tai nėra pakankama temperatūra, patiekalas turėtų būti šiltesnis.“

Daiva Ruželienė.

Komisija pateiks pasiūlymus tiek maisto gamintojui ir tiekėjui, tiek patiekalus išdalinančiai ligoninei, kad pagrindinio patiekalo temperatūra būtų ne mažesnė nei 85 laipsniai Celsijaus.

Prieš 1,5 metų šios ligoninės vadovybė nusprendė atsisakyti maisto gaminimo ligoninėje ir pradėjo užsakinėti iš tiekėjo. „Su tiekėjais esame pasirašę sutartį, jie vykdo visus mūsų reikalavimus. Priekaištų jiems neturime, pacientai taip pat, todėl bendradarbiaujame ir toliau“, – sakė ligoninės direktorius dr. Narimantas Markevičius.

Skaitytojų atsiųstos nuotraukos iš kitų ligoninių:

Įstaigos direktorius sako, kad visose ligoninėse būtų galima rasti neatitikimų, tačiau dėl to jis turi savo nuomonę.

„Ligoninė nėra restoranas, negalime pacientams pateikti jūros gėrybių ar kitokį jų norimą maistą. Yra nustatytos normos, koks turi būti kaloringumas, kiek daržovių, tą mes turime ir patiekti. Maistas įeina į gydymą, yra specialios dietos, pavyzdžiui, cistine fibroze sergantys negali valgyti daug įvairių produktų“, – sakė dr. N. Markevičius.

Narimantas Markevičius

Direktorius sakė matęs žiniasklaidoje ir socialiuose tinkluose pasirodžiusias pacientų darytas nuotraukas su neišvaizdžiu ir nepilnaverčiu maistu (pavyzdžiui, daktariška dešra), tačiau dėl to buvo nustebęs, nes jo vadovaujamoje įstaigoje, pasak jo, nieko panašaus nėra buvę.

„Manau, problema yra dėl finansavimo. Įsivaizduokite, kad ligoninės, gaunančios finansavimą turi skirti viskam – gydymui, priemonėms, patalpų priežiūrai, elektrai ir dar maistui, - sakė direktorius. - Mažesnėms ligoninėms tai yra labai sudėtinga. Manau, tai yra visos šalies problema, tą turi spręsti ministerija, ką ji dabar ir daro.“

„Patiekalai neblogi, patiektos troškintos daržovės, garuose ruošta mėsa, kompotas. Maistas neblogas, – sakė komisijos pirmininkas, SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas. – Daugelis galvoja, kad centralizuotas maisto tiekimas ligoninėse yra blogesnis, bet mes šiuo atveju to nepastebėjome. Dar nepažiūrėjome paros raciono, kol kas matėme tik pietus, tačiau įspūdis neblogas.“

Almantas Kranauskas

Užsisakyti pigiau

Trečiadienį vykdant patikrinimą RVUL direktorius Algimantas Pamerneckas sakė, kad šiai įstaigai pigiau gaminti maistą patiems nei užsakyti iš kitų, o Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius sako priešingai – pavyzdžiui, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio klinikoje (Antakalnio g. 124) maistas gaminamas vietoje – dienos maitinimas pacientui kainuoja 1,8 eurus, tačiau įskaičiavus patalpų ir personalo išlaikymą, suma išeina apie 5,2 eurus. Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje (Antakalnio g. 57) iš tiekėjų vežamas maistas dienai kainuoja apie 4,86 eurus. „Ir maitinimo kokybė dėl to tikrai nenukenčia“, – tikina dr. A. Markevičius.

Komisijos nariai užsiminė, kad Lietuvoje yra gydymo įstaigų, kurios pacientą pamaitina už vieną eurą per dieną.

Komisijos pirmininkas sakė, kad tokie ligoninių patikrinimai vyks visą vasario mėnesį. Kur – kol kas neatskleidžiama.

Ligoninės maistas pirmojo patikrinimo metu Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje:

DELFI kviečia dalyvauti konkurse – siųsti ligoninių maisto nuotraukas ir laimėti 100 eurų vakarienei restorane. Nuotraukas galite kelti čia: delfi.lt/ligoniniumaistas

Kviečiame pamėgti Facebook puslapį: facebook.com/viesasismaitinimas/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (178)