Kampanijos ambasadoriais tapo garsūs muzikos atlikėjai ir TV veidai, tarp jų – Saulius Urbonavičius Samas, Aras Vėberis, Donalda Meiželytė ir kt, rašoma pranešime spaudai.

„Inicijuoti šią kampaniją paskatino skaudžios daug metų Lietuvos visuomenę kamuojančios problemos, susijusios su įvairiomis priklausomybėmis, taip pat didele informacijos ir viešų diskusijų stoka psichinės sveikatos tema. Tikimės, kad tai suteiks postūmį mums visiems daugiau ir atviriau kalbėtis apie šias problemas, bendromis pastangomis ieškoti jų sprendimo būdų“, - sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2016 m. dėl alkoholio vartojimo šalyje mirė 670 žmonių, neblaivių asmenų sukeltuose eismo įvykiuose žuvo ar buvo sužeista daugiau nei 800, apie 7600 vaikų augo girtaujančiose šeimose. Psichinės sveikatos problemas iliustruoja aukštas savižudybių skaičius – 2016 m. iš gyvenimo Lietuvoje pasitraukė per 820 žmonių.

Siekdami prisidėti prie šių problemų sprendimo po kampanijos skėčiu susivienijo didžiausios nacionalinės žiniasklaidos priemonės: portalai Delfi.lt ir 15min.lt, LNK ir TV3 televizijos kanalų grupės, „M-1“ ir „Radiocentro“ radijo stočių grupės, lauko reklamos tinklas „JCDecaux“. Kampaniją finansuoja Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas (VVSSF).

„Malonu matyti, kad ši kampanija suvienijo paprastai konkuruojančias žiniasklaidos priemones. Kovojant su tokiomis skaudžiomis problemomis kaip savižudybės, priklausomybė nuo alkoholio, smurtas artimoje aplinkoje būtinas visuomenės susitelkimas. Prie šios kovos gali prisidėti kiekvienas Lietuvos gyventojas – tiek asmeniniais pasirinkimais, tiek pagalba greta esantiems žmonėms, kenčiantiems nuo priklausomybės, depresijos, ar tiesiog išgyvenantiems sunkų gyvenimo tarpsnį. Kartais tam gali pakakti laiku parodyto dėmesio ir nuoširdaus pokalbio“, - teigia VVSSF tarybos pirmininkas Šarūnas Narbutas.

Kampanijos „Rinkis gyvenimą“ metu žiniasklaidoje ne tik transliuojamos socialinės reklamos, bet ir pateikiama daug aktualaus turinio – straipsnių, reportažų, interviu – apie tai, kaip atpažinti žalingas priklausomybes ir su jomis kovoti, kaip įveikti depresiją ir padėti apie pasitraukimą iš gyvenimo svarstančiam artimam žmogui ir kitomis susijusiomis temomis.

Atsisakyti alkoholio ir leisti laisvalaikį sveikai kampanijos metu ragina visuomenėje žinomi žmonės – aktoriai, atlikėjai, TV laidų vedėjai. „Rinkis gyvenimą“ ambasadoriais tapo ir savo asmeninėmis istorijomis sutiko pasidalinti atlikėjas ir TV laidų prodiuseris Saulius Urbonavičius Samas, aktorė, laidų vedėja Donalda Meiželytė, muzikantas Aras Vėberis, TV laidų vedėjas Mindaugas Rainys.

„Manau, kad kiekviena šeima žino, kokią žalą atneša alkoholis. Alkoholikas tėtis, mama, senelis, dėdė – ši problema aktuali visiems. Nevartodamas suvokiau, kas yra tikra laisvė ir tuo džiaugiuosi – man pradėjo viskas sektis. Nevaidinsiu čia teisuolio, nei auklėtojo jums, bet geriausi sprendimai mano gyvenime buvo padaryti blaivia galva.“ – savo asmenine patirtimi dalijasi S. Urbonavičius Samas, alkoholio visiškai atsisakęs prieš daugiau nei 10 metų.

Kampanijoje dalyvaujantys garsūs žmonės alkoholio vartojimą pakeitė kitomis – sveikesnėmis ir vertingesnėmis – laisvalaikio praleidimo formomis: sportu, kelionėmis, maisto gaminimu. Anot jų, šis pasirinkimas pakeitė jų gyvenimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)