Vėžio rizika yra siejama su įprastu tabaku, kurį rūkant išsiskiria kancerogeninės medžiagos. To esą išvengiama rūkant elektronines cigaretes, nes tada tabakas nedeginamas. Tačiau naujas tyrimas parodė, kad šito neužtenka rūkantiesiems norint išvengti kenksmingų medžiagų.

Teigiama, kad pats nikotinas sukelia metabolizmą organizme ir gali sukelti vėžinius susirgimus bei pakenkti DNR. „Reikia tolesnių tyrimų patvirtinti šią prielaidą“, – pabrėžia Niujorko medicinos universiteto tyrėjai leidinyje „Proceedings of the National Academy of Sciences“, bet iš esmės jų tyrimas rodo, kad elektroninės cigaretės daro panašią žalą, susijusią su onkologinėmis ligomis, kaip ir įprastos cigaretės.

Kaip LRT radijui neseniai kalbėjo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian, šis paprastų cigarečių pakaitalas nėra toks nekaltas.

„Iš tikrųjų elektroninės cigaretės nėra gelbėjimosi ratas. Be to, turėtume pradėti kalbėti apie naują grėsmę, ypač vaikams. Nors galėtume pasidžiaugti, kad mažėja tradicinių cigarečių vartojimas (tarp 15–16 metų paauglių nuo 2011 iki 2015 m. tokių vaikų sumažėjo 13 proc., bet įprastiniai tabako gaminiai užleidžia vietą elektroninės cigaretėms ir jų populiarumas auga. Taigi kiek procentų tarp vaikų sumažinome tradicinių cigarečių vartojimą, tiek procentų padidėjo elektroninių cigarečių vartojimas. Galima sakyti, kad dabar apie 10 proc. mokinių elektronines cigaretes rūko kasdien“.

Visą interviu skaitykite čia.