„Šiandien nuvykome į Antakalnio polikliniką su vaiku atlikti mokamų kraujo tyrimų (bendro ir CRB), nes mūsų šeimos centre juos daro tik iš ryto, o mes neturėjome tada galimybės nuvykti. Grįžę namo ir paskambinę į registratūrą sužinojome, jog dėl mistinės „duomenų apsaugos“ reikalavimų tyrimų atsakymus jie gali išduoti tik atvykus atgal su asmens dokumentu į registratūrą. Modernėjanti sveikatos sistema.

Drąsiai buvo teigiama, kad viskas pacientų labui, nors net poliklinikos darbuotojos, matyt, nežinodamos naujos tvarkos, man sakė, kad visus tyrimus rasiu prisijungus prie e.valdžios vartų. Deja, tai tik išrinktiesiems - poliklinikos pacientams, esi svetimas – turi fiziškai atvykti ir visai nesvarbu, kokia ten tavo būklė“, – piktinosi vilnietė.

„Sūnus dar karščiuoja, man - sinusitas, automobilis sugedęs, tad vienintelis būdas, kurį siūlo gydymo įstaiga - sėsti į taksi, mokėti dar apie 22 eurus ir sužinoti tyrimų atsakymus. Sergame, norime greičiau pasveikti, tikrai ne važinėti automobiliais ar lankytis ten, kur turime didesnę riziką apsikrėsti. Asmens tapatybės identifikavimas visose nors kiek modernėse įstaigose išspręstas patogiai tiek įstaigai, tiek pacientui“, - teigė moteris.

Dėl duomenų teikimo į e. sveikatos sistemą

Situaciją ir šiuo metu galiojančią tvarką komentuoja SAM atstovė Alina Žilinaitė.

„E. sveikatos projektas yra vis dar vystomas. Šiuo metu pacientai gali prisijungti prie e. sveikatos portalo www.esveikata.lt, kurioje ras informaciją apie elektroninius receptus, gydymą, tyrimus ir siuntimus, atliktus medicininius vaizdus, informaciją apie skiepus, pažymas.

Tačiau, kol projektas nėra baigtas, šiuos įrašus pacientai gali matyti tik tuo atveju, jeigu gydymo įstaiga yra visiškai prisijungusi prie e. sveikatos ir šiuos įrašus elektroniniu būdu perduoda į centrinę e. sveikatos sistemą. Šiuo metu prie e. sveikatos sistemos yra prisijungę virš 400 sveikatos priežiūros įstaigų ir teikia dažniausiai informaciją apie paciento diagnozę bei išrašytus e. receptus.

Taip pat primename, kad nuo šių metų kovo 1 dienos duomenys, susiję su ambulatorinio apsilankymo aprašymu, stacionaro epikrize, e. recepto išrašymu, vaiko gimimo pažymėjimu, medicininiu mirties liudijimu, vairuotojo sveikatos patikrinimo medicinine pažyma, visose asmens sveikatos priežiūros įstaigose turės būti tvarkomi elektroniniu būdu. Minėtame įsakyme nėra paminėti tyrimų užsakymai ir atsakymai, tačiau vis daugiau sveikatos priežiūros įstaigų prisijungdamos ir naudodamos e. sveikatos sistemą, tikėtina, kad perduos informaciją apie paciento tyrimus į centrinę e. sveikatos sistemą, o pacientai juos galės peržiūrėti www.esveikata.lt portale“, - rašoma atsakyme.

A. Žilinaitė informavo, kad skaitytojos laiške pacientės minima Antakalnio poliklinika prie e. sveikatos projekto prisijungė savo iniciatyva ir lėšomis.

„Ši gydymo įstaiga šiuo metu į centrinę sistemą teikia tik apsilankymo aprašymus, e. receptus ir medicininius mirties liudijimus. Antakalnio poliklinika yra antroje vietoje pagal daugiausiai išrašytų e. receptų skaičių. Atsižvelgiant į tai, kad jie pažangūs, tikėtina, kad ateityje teiks ir platesnę informaciją į centrinę e. sveikatos sistemą“, - teigė SAM atstovė.

Dėl pacientų konsultavimo telefonu laukiama pokyčių.

„Pacientės aprašomoje istorijoje buvo kreiptasi į kitą gydymo įstaigą, kurioje ji nėra prirašyta, tad tikėtina, kad siekiant apsaugoti ypatingus paciento duomenis jai ir nebuvo suteikta informacija telefonu. Tačiau tokiais atvejais gydymo įstaiga turėtų perduoti tyrimų rezultatus tai gydymo įstaigai, kuri išrašė pacientei siuntimą juos atlikti. Tad pacientei visą informaciją turėtų suteikti jos šeimos gydytojas.

SAM svarsto galimybės dėl nuotolinių paslaugų teikimo, ypač kai pacientui reikia pratęsti nuolat vartojamų vaistų receptą ar pranešti tyrimų rezultatus, tais atvejais, kai pacientui nėra būtina atvykti tiesiai į gydymo įstaigą“, - informavo specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)