Kelis mėnesius vartojusiems ibuprofeno vyrams didesnė nevaisingumo, taip pat erekcijos sutrikimo, silpnumo, raumenų masės sumažėjimo rizika, informuoja theguardian.co.uk.

Ištyrus sveikus jaunus vyrus, kurie iki pusantro mėnesio vartojo nuskausminamąjį vaistą, parodė – jis trikdo vyriškų lytinių hormonų gamybą ir sukelia būklę, kuri įprastai diagnozuojama rūkantiems ir vyresnio amžiaus vyrams.

Tyrime dalyvavusiems 18–35 m. vyrams (jie dvi savaites du kartus per dieną vartojo 600 mg ibuprofeno) buvo diagnozuotas hipogonadizmas, t. y. lytinių liaukų funkcijos susilpnėjimas.

Tyrimą atlikę medikai iš Kopenhagos sakė, kad tiriamiesiems sutrikimas buvo laikinas ir gana nestiprus, tačiau medikai baiminasi, kad vartojant iburofeno ilgą laiką padariniai gali būti sunkesni, o testosterono sumažėti, nes organizmas jo trūkumo nebekompensuos.

„Nerimaujame dėl vyrų, kurie ilgai vartoja šį vaistą nuo skausmo, – sakė Davidas Mobjergas Kristensenas iš Kopenhagos universiteto. – Tai geri nuskausminamieji, bet dalis žmonių vartoja juos ir nelaiko jų vaistais.“

Kiek anksčiau buvęs FIFA (Tarptautinės futbolo federacijos) vyriausiasis gydytojas Jiris Dvorakas įspėjo dėl nerimą keliančios tendencijos – jauni futbolininkai vis dažniau piktnaudžiauja ibuprofenu. Prieš pasitraukdamas iš pareigų 2016 m. lapkritį jis apklausė žaidėjus, ir paaiškėjo, kad neveik pusė iš žaidusių pastaruosiuose trijuose „Pasaulio taurės“ čempionatuose kasdien vartojo ibuprofeno.

Prancūzijos nacionaliniame sveikatos ir medicinos tyrimų institute atliktam tyrimui vadovavęs Bernardas Jegou sakė, kad kartais (pavyzdžiui, nuo danties skausmo) išgerti nuskausminamųjų nėra pavojinga, bet jokiu būdu negalima jų vartoti ilgai, jei tam nėra būtinybės.

„Įprastai toks sutrikimas būdingas vyresniems vyrams, tai kelia nerimą. Mums neramu, kad (vaistus) vartoja sveiki žmonėms, kuriems nebūtina jų vartoti. Rizika didesnė už naudą“, – pabrėžė jis.

Tyrimas atliktas po kelių anksčiau atliktų tyrimų autorių įspėjimų, kad ibuprofenas didina širdies smūgio riziką ir gali sukelti ligų nėščiosioms ir vaisiui, taip pat daugiau nei dvigubai padidinti persileidimo riziką.

Naujausio tyrimo autoriai tyrė ibuprofeno poveikį 31 sveikam jaunam vyrui (jo vartojo pusantro mėnesio) – po vaisto vartojimo laboratorijoje buvo tiriamos ląstelės ir sėklidžių ląstelės. Paaiškėjo, kad ibuprofenas mažina testosterono gamybą, bet hormono lygis vyrų organizme išliko nepakitęs. Taip yra todėl, kad hipofizis paskatino kito hormono, susijusio su papildoma testosterono gamyba, lygį.

D. M. Kristenseno teigimu, jei hipofizis ilgą laiką funkcionuoja įtempčiau, tai gali tapti nuolatine būkle ir turėti sunkių padarinių. Tyrimas išspausdintas leidinyje „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Tyrime nedalyvavęs Kembridžo reprodukcinės medicinos profesorius Williamas Colledge‘as pateikė tokį komentarą: „Puikus tyrimas, rodantis, kad vyrams reikėtų būti atsargesniems ir nevartoti didelių ibuprofeno dozių ilgą laikotarpį. Aš asmeniškai, remdamasis šiais duomenimis, nevartočiau ibuprofeno ilgiau nei 10 dienų, kaip ir nurodoma instrukcijoje.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)