Apie pirmąjį penketuką skaitykite čia (originalus šaltinis - svetainė healthline.com).

Tyrimai yra parodę, kad riešutų valgymas gali būti susijęs su mažesne tam tikrų vėžio rūšių rizika.

Pavyzdžiui, viena studija analizavo 19 386 žmonių mitybą ir pastebėjo, kad tiems žmonėms, kurie valgė daugiau riešutų, tikimybė mirti nuo vėžio buvo mažesnė.

Kitas tyrimas 30 metų stebėjo 30 708 žmones ir nustatė, kad reguliarus riešutų valgymas buvo susijęs su mažesne kolorektalinio, kasos ir gimdos vėžio rizika.

Kiti tyrimai parodė, kad nuo vėžio apsaugo tam tikrų rūšių riešutai.

Pavyzdžiui, bertoletijų (braziliški) riešutai turi daug seleno, kuris gali apsaugoti nuo plaučių vėžio, jei žmogui trūksta seleno.

Viena studija su gyvūnais taip pat parodė, kad šeriant peles graikiniais riešutais, pelių krūties vėžio ląstelių augimas sulėtėjo 80 proc., o auglių kiekis sumažėjo iki 60 proc.

Taigi šie rezultatai rodo, kad įtraukę į savo mitybą kasdienę riešutų porciją, galite sumažinti tikimybę ateityje susirgti vėžiu.

Tačiau norint nustatyti, ar riešutai tikrai turi antivėžinį poveikį, ar jis susijęs su kitais veiksniais, reikia atlikti daugiau tyrimų su žmonėmis.

Alyvuogių aliejus turi daug naudos sveikatai, todėl nenuostabu, kad jis yra vienas pagrindinių Viduržemio jūros virtuvės elementų.

Keli tyrimai yra parodę, kad vartojant daug alyvuogių aliejaus, galima apsisaugoti nuo vėžio.

Viena plataus masto 19 tyrimų apžvalga parodė, kad žmonėms, vartojusiems daugiausia alyvuogių aliejaus, tvyrojo mažesnė rizika susirgti krūties vėžiu ir virškinimo sistemos vėžiu, negu tiems, kurie vartojo mažiausiai šio aliejaus.

Kitas tyrimas analizavo sergamumo vėžiu rodiklius 28 šalyse ir pastebėjo, kad tose regionuose, kur vartojama daug alyvuogių aliejaus, kolorektalinio vėžio atvejų būna kur kas mažiau.

Taigi pakeitę kitus aliejus alyvuogių aliejumi, galite turėti naudos sveikatai. Šiuo aliejumi gali šlakstyti salotas ir troškintas daržoves ar naudoti jį mėsos, žuvies bei vištienos marinatams.

Nors minėti tyrimai rodo, kad alyvuogių aliejaus vartojimas yra susijęs su mažesne vėžio rizika, gali būti, kad prie to prisideda ir kiti veiksniai. Taigi reikia daugiau tyrimų, kurie įrodytų tiesioginį alyvuogių aliejaus poveikį žmonių vėžio prevencijai.

Ciberžolė yra prieskonis, gerai žinomas dėl naudos sveikatai. Jos aktyvioji medžiaga kurkuminas turi priešuždegiminių, antioksidacinių ir priešvėžinių savybių.

Vieno tyrimo metu buvo stebimas kurkumino poveikis 44 pacientams, turėjusiems storosios žarnos darinių, kurie galėjo tapti vėžiniais. Po 30 dienų 4 g kasdienė kurkumino dozė padėjo sumažinti šiuos darinius 40 proc.

Per vieną laboratorinį tyrimą kurkuminas taip pat stabdė storosios žarnos vėžio ląstelių dauginimąsi, atakuodamas specifinį fermentą, susijusį su vėžio augimu.

Per kitą laboratorinį tyrimą kurkuminas padėjo pražudyti galvos ir kaklo vėžio ląsteles.

Dar kiti tyrimai mėgintuvėliuose parodė, kad kurkuminas efektyviai lėtina plaučių, krūties ir prostatos navikų augimą.

Taigi pasistenkite per dieną suvartoti bent 0,5 – 3 arbatinius šaukštelius maltos ciberžolės. Naudokite ją kaip prieskonį patiekalams ir derinkite kartu su juodaisiais pipirais, kad pagerintumėt jos pasisavinimą.

9. Citrusiniai vaisiai

Kai kurie tyrimai yra parodę, kad citrusinių vaisių – citrinų, laimų, greipfrutų ir apelsinų – vartojimas yra susijęs su mažesne vėžio rizika.

Vienas plataus masto tyrimas nustatė, kad dalyviams, valgiusiems daugiau citrusinių vaisių, buvo būdinga mažesnė rizika susirgti virškinimo sistemos ir viršutinių kvėpavimo takų onkologinėmis ligomis.

Devynių studijų apžvalga taip pat priėjo išvados, kad didesnis citrusinių vaisių vartojimas yra susijęs su mažesne kasos vėžio rizika.

Galiausiai viena 14 tyrimų apžvalga parodė, kad valgant daug citrusinių vaisių – mažiausiai tris porcijas per savaitę, skrandžio vėžio tikimybė sumažėja 28 proc.

Taigi šie tyrimai liudija, kad kiekvieną savaitę suvalgydami bent kelias citrusinių vaisių porcijas, galite sumažinti savo tikimybę susirgti tam tikromis vėžio rūšimis.

Tačiau turėkite galvoje, kad šie tyrimai neatsižvelgia į kitus potencialius veiksnius. Reikia daugiau tyrimų, kurie konkrečiau parodytų, kaip citrusiniai vaisiai apsaugo nuo vėžio.

10. Linų sėmenys

Linų sėmenys, turintys daug skaidulų ir širdžiai naudingų riebiųjų rūgščių, gali naudingai praturtinti jūsų mitybą.

Kai kurie tyrimai rodo, kad linų sėmenys netgi gali sumažinti vėžio augimą ir pražudyti vėžines ląsteles.

Per vieną studiją 32 moterys, sergančios krūties vėžiu, mėnesį valgė arba linų sėmenų keksiukus, arba gaudavo placebą.

Eksperimento pabaigoje paaiškėjo, kad linų sėmenų grupėje sumažėjo tam tikri žymenys, susiję su vėžio augimu, taip pat paspartėjo vėžio ląstelių nykimas.

Per kitą tyrimą linų sėmenimis buvo gydomas 161 vyras, sergantis prostatos vėžiu. Paaiškėjo, kad linų sėmenys sumažino vėžio ląstelių augimą ir plitimą.

Linų sėmenys turi daug skaidulų, kurios, kaip rodo tyrimai, apsaugo nuo kolorektalinio vėžio.

Kiekvieną dieną stenkitės suvartoti vieną arbatinį šaukštelį (10 g) linų sėmenų. Juos berkite į tirštus kokteilius, jogurtą, košę ar savo mėgstamus kepinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)