Premjero žodžiais, sveikatos sistema, švietimas yra prioritetai.

„Galime 100 proc. sakyti, kad reikia kelti algas, bet reikia turėti iš ko. Struktūrinės pertvarkos, kurias pradėjome, tikrai bus tęsiamos kalbant ne tik apie medikus, bet ir apie mokytojus, aukštojo mokslo reformas. Įsipareigojimai bus vykdomi - 2019 m. sausio 1 d. turime turėti finansavimo modelį kalbant apie rezidentų rengimo sistemą, socialinių garantijų jiems užtikrinimą ir kiek įmanoma sveikatos priežiūros sistemos efektyvinimą jos viduje, kad ir pacientams, ir darbuotojams būtų geriau. Kitų metų biudžeto planavimas prasidės balandžio-gegužės mėnesiais. Nepamirškime, kad šių metų biudžeto prioritetas buvo socialinės atskirties, skurdo mažinimas”, - priminė S. Skvernelis.

Kalbėdamas apie gydytojus rezidentus, Premjeras akcentavo būtinybę kuo tiksliau prognozuoti, kiek jų reikia, kad rezidentams netektų mokėti už studijas. „Dėl to kol kas sprendimo nėra, mes turime labai aiškiai įvertinti galimybes“, - pridūrė S. Skvernelis.

Pasak Ministro Pirmininko, struktūriniai sveikatos sistemos pokyčiai, apie kuriuos kalba jaunieji gydytojai, tikrai reikalingi - tiek kalbant apie tinklą, tiek apie specializaciją, profiliavimą, įrangos įsigijimą.

O finansines galimybes puikiai įvertino mitingo dalyviai. „Aš, dirbdamas radiologu, užsienyje gaučiau bent 10 kartų daugiau“, - sakė jaunasis medikas. Susirinkusių nuotaikos ir pozicijos – DELFI TV vaizdo siužete.

Jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos pirmininkės Simonos Stankevičiūtės teigimu, svarbus dalykas, kurį mitingo organizatoriai sužinojo Premjero kabinete - kad nuo 2019 metų sausio 1 dienos visos rezidentų gaunamos pajamos taps draudžiamomis. „Vadinasi, padidės mūsų atlyginimai, socialinės garantijos, nuo PSDF mokama dalis už mūsų budėjimus“, - vardijo S. Stankevičiūtė.

Pasak Medikų sąjūdžio vadovo Dariaus Jauniškio, medikai daug metų tylėjo ir pagaliau išsakė savo nuomonę. „Mums iš Vyriausybės reikia vilties, kad prasidės pokyčiai, kurių nebuvo daug metų. Tos vilties šiandien gavome. Algos - paskutinėje vietoje. Visų pirma - sistemos ydų, kurios įsisenėjusios, gydymas“, - pabrėžė Medikų sąjūdžio vadovas.

Į Vilniaus Katedros aikštę palaikyti medikų atėjo ne tik sveikatos sistemos darbuotojų, bet ir pensinio amžiaus žmonių, šeimų, studentų. „Juk visi esame pacientai. Negali nerūpėti sveikatos sistemos ir medicinos darbuotojų problemos“, - Eltai sakė prie mitingo prisijungusi vilnietė Janina. Jaunos šeimos dalijosi, kiek paramos ir atsidavimo yra sulaukusios iš gydytojų ir slaugytojų, kurie „dirba paromis už tai gaudami grašius“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (625)