Neretai į pagalbą šis pasitelkiamas siekiant sumažinti agresyvių bakterijų, virusų ar grybelių sukeltas pasekmes, rašoma pranešime spaudai. Tačiau kuo jis gali pakenkti ir kaip netinkamas jo vartojimas sukelia ligas?

Apie tai pasakoja ir perspėja daugiau nei 20 metų preparatus su bičių produktais gaminančios farmacijos įmonės „Medicata“ biochemikė, kokybės kontrolės tyrėja Jolanta Giedrienė, „Camelia” vaistinės vedėjas Vytautas Kurantavičius ir medicinos mokslų daktaras Algirdas Baltuškevičius.

„Deja, bet vis dažniau vaistinėse sulaukiame klientų, kurie ieško spiritinio bičių pikio tirpalo, kurį planuoja lašintis į akis. Išsiaiškinome, jog tokį gandą ir apie neva „gydomąsias” tokio preparato savybes paskleidė žinomas rusų mokslininkas, prof. Vladimiras Ždanovas. Jo paskatinti žmonės akims kenksmingą tirpalą perka norėdami pagerinti regėjimą, akių uždegimus ar kitas ligas.

Taip nėra. Spiritinis propolio tirpalas naudojamas toli gražu ne akims. Jis gerina kepenų ir tulžies darbą, gydo skrandžio opaligę, mažina cholesterolio kiekį kraujyje bei veikia raminamai. Tad, kaip jau supratote, nieko bendro su akimis šis gaminys neturi. O netinkamas jo naudojimas ne tik nepagerins akių būklės, bet ją sugadins nepataisomai. Atminkite, vartodami šį preparatą ne pagal paskirtį galite „išdeginti” akis ar net apakti”, - dėstė vaistininkas V. Kurantavičius.

Propolio paskirtis ir panaudojimas – išties platus, teigia medicinos mokslų daktaras Algirdas Baltuškevičius. Todėl konsultuotis, dėl produktų vartojimo – būtina.

„Pirmiausiai reikėtų pradėti nuo paaiškinimo, kam medicinoje naudojamas bičių pikis. Šio produkto gerosios savybės žinomos jau nuo neatmenamų laikų, o šiandien yra patvirtintos ir paremtos moksliniais tyrimais. Tai puiki priemonė padedanti išvengti peršalimo, viršutinių ir apatinių kvėpavimo takų uždegimo, vidurinės ausies ligų ir infekcijų. Be to, tai efektyvus būdas gebantis kovoti su vėžiu. Todėl propolio vartojimas rekomenduojamas ne tik profilaktiškai, bet ir ligos atveju.

Beje, bičių pikis tiks ir tiems, kurie yra alergiški bitėms, medui ar kitiems bičių produktams. Taip pat jis laikomas natūraliu antibiotiku, tad pasitarnaus, kaip vaistas žmonėms, kurių organizmas laikui bėgant jiems tapo atsparus. Kadangi produktų su propoliu yra tikrai nemažai, kiekvienas jų – atlieka skirtingą funkciją. Tad prieš vartojimą būtinai pasitarkite su gydytoju ar vaistininku”, - pasakojo A. Baltuškevičius.

Anot farmacijos tyrėjos, sveikoms akimis rekomenduojami maisto papildai su mėlynėmis ir bičių pieneliu.

„Sveikos akys ir nepriekaištingas regėjimas yra kiekvieno žmogaus siekis ir noras. Gaila, bet ne visi tuo gali pasigirti. Be to, šiuolaikiniam žmogui tiek laiko praleidžiančiam įtemptame darbe, prie kompiuterio ar telefono ekrano, maisto papildai yra būtini.

Mano asmeninė rekomendacija – papildai su mėlynėmis, bičių pieneliu ir liuteinu. Šis produktas sudarytas iš gliukozės, mėlynių uogų, fruktozės, natūralaus bičių pienelio, vitamino A, C, D ir E bei liuteino. Jis padeda išsaugoti normalų regėjimą, veikia, kaip apsauga ir imuninės sistemos saugotojas. Atminkite, jog sveikoms akims svarbi ir sveika mityba.

Tačiau esminis patarimas – neeksperimentuokite savo sveikatos sąskaita. Venkite nepatvirtintų ar iš nuogirdų žinomų sveikatinimo receptų. Jokiu būdu nevartokite vaistų ar papildų ne pagal jų paskirtį. O geriausias sprendimas, ištikus ligai – profesionalo patarimas. Nebijokite pasitarti, pasikalbėti ar pasikonsultuoti. Taip išvengsite skaudžių nuostolių ir nelaimių”, - patarimais dalijosi Jolanta Giedrienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)