Diskusijoje dalyvavę valstybinių institucijų atstovai vos tik gavę progą pasisakyti, džiaugėsi, kad pagaliau susirinkta aptarti rezidentų padėtį, o jaunieji gydytojai buvo raminami, kad jie girdimi ir svarbūs.

Vis dėl to, Vilniaus universiteto rezidentų tarybos atstovė diskusijos metu pažymėjo, jog, nors pažadai ir gražūs, kol kas jie nekonkretūs ir diskutuotini.

Kloja pažadų pamatą

Diskusijoje buvo kalbama apie rezidento statuso keitimą, nes šiuo metu studentų statusą turinčių rezidentų pajamas sudaro 390 eurų alga ir 364 eurų stipendija.

Jaunųjų gydytojų asociacijos (JGA) prezidentas Martynas Gedminas siūlo palaipsniui mažinti stipendijas ir didinti draudžiamąsias pajamas: rezidentai po studijų gautų dviejų vidutinių darbo užmokesčių algą, o baigdamas rezidentūrą – 2,5 vidutinių darbo užmokesčių dydžio atlygį. Pasak M. Gedmino, medikai turėtų gauti 3 vidutinių darbo užmokesčių dydžio algą.

Martynas Gedminas

„Norime, kad 2020 metais įstoję rezidentai visas pajamas gautų draudžiamuoju pavidalu, o iki to eitume etapais – stipendijos dalis mažėtų ir didėtų draudžiamosios pajamos“, – sakė M. Gedminas.

Premjero patarėjas Paulius Gradeckas perdavė premjero poziciją, jog to nereikia siekti palaipsniui, o galima padaryti iškart, planuojant kitų metų biudžetą.

Norint pasiekti, kad visos rezidentų pajamos būtų draudžiamos, iš valstybės biudžeto papildomai skirti reikėtų apie 6 mln. eurų.

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas pabrėžė, kad rezidentai jau turi medicinos gydytojo licenciją ir atlieka atsakingą darbą, o lėšų perskirstymą iš stipendijos į atlyginimą jis siūlo įvykdyti kuo anksčiau - nuo ateinančių mokslų metų pradžios.

Finansų ministras Vilius Šapoka papildomų lėšų rezidentų atlyginimams žada kitų, 2019 metų, biudžete, tačiau konkrečių skaičių nepažada, nes eilėje dar laukia mokytojai, skurdo mažinimo programos.

Paglostymas prieš mitingą?

Surengti šią diskusiją parlamentarę A. Kubilienę paskatino gruodį įvykęs susitikimas su Jaunųjų gydytojų asociacijos (JGA) atstovais, kurio metu buvo įteiktas kreipimasis „Dėl įsipareigojimo investuoti į jaunųjų gydytojų rengimą tvariai Lietuvos sveikatos sistemai užtikrinti“. Jaunųjų gydytojų asociacija išreiškė susirūpinimą, kad norint pasiekti Europos Sąjungos (ES) standartus atitinkantį darbo užmokestį mūsų šalyje yra ilgas ir sudėtingas procesas, todėl kartu bus ieškoma konkrečių sprendimų, kuriais būtų gerinamos Lietuvos jaunųjų medikų darbo sąlygos.

Gruodžio viduryje Vyriausybė ir dalis medikų bendruomenės susitarė dėl algų kėlimo 20 proc. nuo 2018 metų gegužės bei siekio, kad 2020 metais gydytojų vidutinis atlyginimas sudarytų tris vidutines algas, slaugytojų – pusantro vidutinio darbo užmokesčio.

Medikų sąjūdžio lyderiai šio susitarimo nepasirašė. Jie reikalavo, kad gydytojų algos būti didinamos nuo sausio 30 procentų.

Statistikos departamento duomenimis, vidutinis darbo užmokestis neatskaičius mokesčių, išskyrus individualias įmones, trečiąjį praėjusių metų ketvirtį buvo 850,8 euro.

DELFI primena, kad jau šį ketvirtadienį (sausio 4 d.) gydytojai dėl darbo sąlygų gerinimo ir didesnių atlyginimų išeis į gatves dalyvauti mitinge „Paskutinių medikų žygis į oro uostą“.

Mitingas skirtas atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į Lietuvos medikų – slaugytojų, gydytojų rezidentų, gydytojų, kineziterapeutų, ergoterapeutų ir kitų sveikatos priežiūros darbuotojų – masinę emigraciją dėl socialinių ir ekonominių priežasčių bei valstybinės sveikatos apsaugos politikos sąstingio.

Kaip skelbiama renginio aprašyme, keliami tokie tikslai:

1. Raginti LR Seimo narius ir Vyriausybę nedelsiant sugrįžti prie gydytojams rezidentams aktualių klausimų:

a) Garantuoti šiuolaikinius standartus ir gerąją patirtį atitinkantį gydytojų specialistų ir šeimos gydytojų rengimą;

b) Užtikrinti socialines garantijas, leidžiančias oriai gyventi ir kurti šeimą Lietuvoje gydytojams rezidentams;

c) Mokėti teisingą atlyginimą už sudėtingą, atsakingą ir rizikingą darbą, nepriklausomai nuo studijų finansavimo sąlygų.

2. Reikalaujame SAM ir Vyriausybę parengti veiksmų planą ir pateikti atitinkamus įstatymų ir sveikatos apsaugos ministro įsakymų pakeitimų projektus, kurie sudarytų sąlygas realioms sveikatos apsaugos sistemos reformoms iki 2018 m. pavasario Seimo sesijos pradžios.

Protų nutekėjimas ir šviesuomenės žlugdymas liko neįveikta Lietuvos valdžios problema, atspari valdžių kaitai. Suvokdami savo atsakomybę už Lietuvos ateitį ir jos demografines problemas, kviečiame prie mūsų prisijungti mokytojus, akademinę visuomenę bei visus, kuriems buvo yra ir bus aktuali Lietuvos ateitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (226)