Man atrodė, kad žuvis, kurią regėdavau ant ledo maisto prekių parduotuvėje, visuomet į mane spokso, o tai būdavo nemandagumo ženklas. Kartais mokyklos valgykloje suvalgydavau traškų žuvies pirštelį, bet kitais atvejais žuvies nevalgydavau, svetainėje quartzy.qz.com rašo Sarah Todd.

Aš turėjau daug bendraminčių. Visame pasaulyje žuvies vartojimas yra pasiekęs rekordinį mastą. Tačiau amerikiečiai garsėja tuo, kad valgo itin mažai žuvies. Nors JAV mitybos vadove rekomenduojama per savaitę suvartoti bent 200 g jūros produktų, 80 – 90 proc. amerikiečių tiek nesuvalgo, rodo JAV žemės ūkio departamento duomenys. Kokia yra pagrindinė to priežastis, anot vartotojų apklausų? Jiems tiesiog nepatinka žuvies skonis.

Tačiau suaugus, tapo vis sunkiau neigti žuvies naudą. Pažiūrėkime į naujo Pensilvanijos universiteto tyrimo, pasirodžiusio „Nature“ žurnale „Scientific Reports“, rezultatus. Studija, kurios metu buvo tiriamas 541 Kinijos moksleivis, parodė, kad bent kartą per savaitę žuvį valgantys vaikai geriau miega ir per intelekto testus surenka 4,8 balo daugiau, negu tie, kurie žuvį valgo retai arba visai jos nevalgo. Žuvį valgantys žmonės gauna daug omega-3 riebiųjų rūgščių, o jos užtikrina sveiką širdį, sumanias smegenis ir mažesnę depresijos riziką.

Taigi 2017 metais pasiryžau įveikti savo žuvies baimę – ir supratau, kiek daug buvau praradusi. Jeigu jūs, kaip ir aš, ketinate pradėti valgyti daugiau žuvies, nėra geresnio laiko pradėti tai daryti negu nauji metai. Jeigu jums reikia šiek tiek papildomos motyvacijos, išbandykite triuką, apie kurį sužinojau visai atsitiktinai: susiplanuokite jūros produktų nuotykį.

Ryžtas valgyti daugiau žuvies, jeigu neturite jai natūralaus polinkio, dažnai atrodo tarsi sunkus darbas sveikatos labui – panašiai kaip dantų valymas siūlu ar sporto klubo lankymas. Prie idėjos valgyti žuvį pratinausi daug metų: per vestuves nugvelbdavau geldelę iš draugo lėkštės ar paragaudavau paties ploniausio rūkytos lašišos gabaliuko.

Tačiau labiausiai mano motyvacija valgyti žuvį sustiprėjo po to, kai praėjusį rudenį užsisakiau dviejų savaičių kelionę į Japoniją. Visi sako, kad geriausias būdas pažinti šalies kultūrą yra jos maistas. Jeigu mane sups patys skaniausi sušiai pasaulyje, bus gėda praleisti tokią progą jų paskanauti.
Žinodama, kad iki lapkričio turiu tapti jūros produktų mėgėja, pradėjau kelių mėnesių trukmės pasirengimo žuviai programą.

Kai kurios ankstyvosios pažintys buvo tikrai sklandžios. Man patiko alaus tešloje keptos menkės takos meksikiečių restorane „Tacombi“ netoli mano biuro. Tačiau bet kas, padengtas alaus tešla, būna skanu. Kartu su viena bičiule skaniai sudorojome ir sušius su tunu. Mano tėčio paruoštos midijos su česnakais, čiobreliais ir baltuoju vynu? Dingo per kelias sekundes.

Kiti bandymai sukėlė daugiau iššūkių. Per vieną iškylą Prospekto parke mano draugė iš Estijos pasiūlė man delikateso – juodos duonos riekę su kiaušinių salotomis, ant kurių puikavosi eilė spindinčių miniatiūrinių šprotų. Tai buvo juodaisiais deimantais vadinamų žuvų teritorija, o aš tebebuvau pradedančiųjų trasoje. Kažkuriuo momentu mano galvoje iškilo begalvių žuvų, vienu metu keliančių savo uodegas ir norinčių mane atgrasyti, vaizdinys, tačiau nustūmiau šias mintis šalin, atsikandau sumuštinio ir jį suvalgiau.

Paaiškėjo, kad žuvies treniruotės buvo naudingos. Kai nuvykau į Japoniją, nesivaržydama griebdavau sušius nuo konvejerio juostų. Riokanuose džiugiai šlamšdavau sašimius su lašiša, o Tokijo žuvies turguje iš milžiniškos geldelės išsikrapščiau apkepintą žuvį. Per vieną geriausių vakarienių, kurias buvau valgiusi – devynių patiekalų puotą Kijote – man buvo patiektas dubuo su šviesiai žaliomis paprikomis ir ant jų uždėta mažyte, skaidria žuvele. Nesudvejojau ir iš karto puoliau valgyti.

Taigi jei esate žuvies priešininkas, trokštantis naujais metais pradėti sveikiau maitintis, susiplanuokite kelionę į tą vietą, kuri garsėja savo jūros produktais: tai gali būti atostogos baltuose Maldyvų paplūdimiuose (ši šalis užima pirmą vietą pasaulyje pagal vienam gyventojui tenkančios suvartotos žuvies kiekį), savaitgalio kelionė į Meiną, kur galima išbandyti daug jūros gėrybių, ar apsilankymas gerame jūsų miesto sušių restorane. Jūsų širdis, jūsų smegenys ir, galbūt, net jūsų juosmuo jums padėkos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)