Laiko gaišimas

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, leidžiantį gydymo įstaigose pacientams atlikti alkoholio vartojimo testus. Šie esą leistų anksčiau identifikuoti alkoholiu piktnaudžiaujantį ar priklausomybės rizikoje esantį žmogų bei jam pagelbėti. Tačiau medikai tuo stipriai abejoja.

„Manau, kad tai yra laiko gaišinimas, nes gydytojui svarbi kiekviena apžiūros minutė. Be to, tai yra lindimas į žmogaus privatų gyvenimą, susijęs su asmens teisėmis, jo pasirinkimu. Pirmiau reikia sutvarkyti tuos teisės aktus, kai alkoholikas tampa našta šeimai, darbovietei. O kad jį patį ištardyti… Ar jis tikrai pateiks objektyvius duomenis, abejoju. Pažįstu nedaug alkoholikų, bet visada jų atsakymas būna vienas – jie negeria“, - sako Kauno centro poliklinikos direktorė Danutė Pavilionienė. Maža to, įstaigos vadovė abejoja, ar medikų pareiga yra siūlyti alkoholio vartojimo testus ir tokiu būdu tardyti pacientus.

Kaip darbinis arklys

Kaip sako Antakalnio poliklinikos direktorius Evaldas Navickas, Lietuvoje yra svarbesnių dalykų nei alkoholio vartojimo testas.

„Manau, kad alkoholio vartojimo testas - perteklinis reikalavimas. Visgi suteikime šeimos gydytojui galimybę atlikti tas pareigas, kurias jis turi pagal dabartinius reikalavimus atlikti pirmiausia, o tuomet galvokime apie naujas jam užkraunamas pareigas. Žinote, šeimos gydytojas yra kaip tas darbinis arklys: kiek ant jo krausi, tiek jis veš. Bet vieną dieną ir jis gali neatlaikyti. Juolab kad esant poreikiui, tai atlieka psichiatrai. Kiek apie tai diskutuojama viešojoje erdvėje, norima, kad tuo užsiimtų būtent šeimos gydytojas. Ne narkologas ir ne psichiatras. Aš suprantu, kad siekiama išblaivinti tautą, aš irgi esu už blaivią Lietuvą, bet kažin, ar be papildomos paciento valios, išgelbėsi alkoholiu piktnaudžiaujantį asmenį“, - sako Antakalnio poliklinikos direktorius E.Navickas.

Ar papildomų finansų prireiks? „Be abejo, pirmiausia šeimos gydytojo laikas kainuoja. Jei testus gydymo įstaigoms pristatytų nemokamai, dar seka visa logistinė grandinė. Visi mano, kad daiktas už dyką nieko nekainuoja, bet kartais jo panaudojimas ar pritaikymas atsieina brangiau negu jis pats. Pirmiausiai turėtų atsirasti skatinamoji programa, už kurią turėtų būti apmokamos nors jos sąnaudos“, - sako E.Navickas.

Įrašas sveikatos kortelėje

Ministro įsakyme rašoma, jog nuo kitų metų liepos apsilankiusiam pas mediką 18–65 metų žmogui šeimos gydytojas, psichiatras, slaugytojas ar medicinos psichologas turės pasiūlyti atlikti testą apie alkoholio vartojimo rizikas. Jei pacientas sutiks, bus pildomas testas, o pagal jo atsakymus paaiškės, koks alkoholio vartojimo lygis yra pasiektas: mažai rizikingas, rizikingas, žalingas arba įtariama priklausomybė nuo alkoholio.

Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) vyriausioji gydytoja Janina Galiauskienė susimąsto, o kaip reaguos pacientas, kai jam bus pasiūlyta atlikti alkoholio vartojimo testą. „Visų pirma kyla klausimas, kuriems pacientams pasiūlyti tokį testą? Jei žmogus netvoskia alkoholiu, gydytojui sunku įtarti. O pasiūlius užpildyti testą kai kurie gali ir įsižeisti. Kiekvienam siūlyti gal ir nereikia, nebent tuomet, kai yra negeri kepenų tyrimai arba neaiškūs paciento nusiskundimai“, - svarsto Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja.

Remiantis pateikiama informacija, testo rezultatai ir tai, kokia pagalba buvo suteikta, turės būti įrašyta į asmens sveikatos istoriją.

„O kas bus tada, kai gausime didelės rizikos testo rezultatus? Pirmiausiai su pacientu reikės pasikalbėti arba, jei situacija dar blogesnė, siųsti konsultacijos pas psichiatrą. Šie irgi gali kalbėtis, gali siųsti į Minesotos programą, bet ten irgi vietų kiekis ribotas. O ir testo klausimai tokie, kad žmogus kaip nori, taip ir gali interpretuoti. Pavyzdžiui, vienas klausimų: ar dėl gėrimo jūs ar kas nors kitas buvo sužeistas? Tai irgi galima įvertinti labai subjektyviai“, - sako J.Galiauskienė.

SAM pozicija

Ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė:

- Alkoholio rizikos vertinimas bus vykdomas žmogui apsilankius pas gydytoją, tačiau, dar kartą atkreipiame dėmesį, kad tai tikrai nebus privaloma. Gydytojas ar slaugytojas pasiūlys žmonėms, o jiems sutikus, atliks šį testą. Už šias suteiktas paslaugas gydymo įstaigai bus mokama papildomai.

Nustačius mažai rizikingą alkoholio vartojimą žmogui bus pasiūloma informacinė medžiaga apie alkoholio vartojimo keliamą žalą, praėjus tam tikram terminui testas bus atliekamas pakartotinai. Tuo atveju, jei žmogui bus nustatomas rizikingas ar žalingas alkoholio vartojimas, medikas taikydamas motyvacinio interviu metodą atliks konsultaciją, kurio metu bus aptariamos galimybės keisti alkoholio vartojimą, suteikiama būtina informacija, kaip atsisakyti alkoholio. Tuo atveju, jei žmogui bus įtariama priklausomybė nuo alkoholio, jis bus siunčiamas gydytojo psichiatro konsultacijai, kuris, atlikęs detalesnį sveikatos patikrinimą, skirs gydymą.

Komentaras

Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos prezidentas prof. Julius Kalibatas:

- Tai yra alkoholio vartojimo sutrikimų identifikacijos testas, paimtas ir išverstas iš anglų kalbos. Kai kuriose šalyse jis taikomas, daugelyje - ne.

Vadinasi, bandoma šį testą pritaikyti ir Lietuvai. Iš darbinės praktikos galiu pasakyti, kad žmogus, kuris turi priklausomybę alkoholiui, niekuomet nepildė sąžiningai jokių anketų, nes pagrindinis atsakymas toks: aš geriu taip, kaip ir visi; aš nesu alkoholikas. Ir kai tik žmogų prispirdavai, kad jau pas tave kepenyse, kasoje, širdyje didžiuliai pakitimai ir kad jeigu nemesi gerti, po kelių mėnesių tikrai numirsi – tada prisipažindavo.

Anketomis nieko nepakeisi. Tik bus papildomu darbu apraunami šeimos gydytojai. Į penkiolika minučių, skirtų paciento apžiūrai, dar bus įskaičiuotas ir anketos pildymas. O gydytojas bus spaudžiamas pildyti, nes už anketą mokami pinigai. Vadinasi, poliklinika ar pirminis sveikatos priežiūros centras gaus pinigus iš ligonių kasų ir per administraciją spaus gydytojus: prašome visiems pildyti anketas. Kitas svarbus dalykas, kai užpildomas alkoholio vartojimo sutrikimų identifikavimo testas, ši forma paliekama ambulatorinėje kortelėje, kuri prieinama visiems - ne tik gydytojui, bet ir slaugytojui, ir registratūros darbuotojams. Gan subtili informacija apie pacientą bus pasiekiama visiems ir pacientas tikrai nenorės, jog būtų parašyta, kiek gavo balų atlikęs testą ir kad jam yra vidutinė alkoholio vartojimo rizika. Kiekvienas pacientas tikriausiai meluos ir stengsis parodyti, kad alkoholio nevartoja.