Už 0 eurų – pragariškai sunkus darbas

Sandra (vardas pakeistas) DELFI atvirai dėstė, kad tokie algalapiai jau nebestebina.

„Tas pats buvo ir pirmaisiais metais, tačiau, kai visi rezidentai gauna tokius pat pinigus - neatkreipi dėmesio, jog čia yra labai juokinga. Plius, pirmieji rezidentūros metai, labai nedrąsu kalbėti. Reakcija - pradžioje būna didžiulis pyktis (einame aiškintis, kodėl tik tiek gavome), vėliau su kolegomis juokiamės, kur galime išleisti šiuos pinigus. Na, galiausiai, po kelių dienų, pradedu labai liūdėti. Jaučiuosi neįvertinta, pažeminta ir be teisės kreiptis pagalbos (nes nelabai yra kam padėti)“, - pasakojo gydytoja.

Mergina studijuoja mokamoje vietoje. Per metus studijos jai kainuoja 3700 eurų, o stipendija nepriklauso.

„Dėl rezidentų, kurie nemoka už mokslą ir gauna stipendiją, kalbėti negaliu, nes nežinau, kaip jausčiausi gaudama stipendiją. Aš įstojau į mokamas rezidentūros studijas, už kurias per metus tenka sumokėti labai daug, taip pat šiems rezidentams stipendija nėra skiriama. Todėl per mėnesį gaunama pinigų suma yra tiek, kiek užtenka sumokėti už mokslą. Uždirbu lygiai 0 eurų. Labai liūdna, kad mokėdamas už studijas ne tik negauni stipendijos, bet dar ir lieki skolose, negali taupyti. Todėl šiai dienai neturiu santaupų ir negaliu gyventi laisvai. Adekvati suma turėtų būti bent jau artima kitoms vakarų Europos šalims, mano manymu, iš pradžių 1000 eurų būtų normali rezidento alga, be išimčių mokamose studijų programose studijuojant ar ne. Aišku, tokiu atveju panaikinant stipendijas. Bet, manau, čia tik svajonės, todėl mano dauguma kolegų jau yra emirgavę, o kita dalis emigruos baigę studijas“, - neigiamą ateities scenarijų piešė pašnekovė.

Paprašyta papasakoti, kaip atrodo taip menkai įvertintas naktinis rezidento darbas, Sandra tikino, kad lengva nėra.

„Dažniausiai darbas prasideda vakare, dauguma personalo būna jau baigę darbą. Tuomet lieka vienas gydytojas ir vienas rezidentas, taip pat, aišku, slaugytojos (dažniausiai gydytojas ir rezidentas būna atsakingi už priėmimo skyrių ir kitus skyrius, kurie yra toje ligoninėje, tačiau tai priklauso nuo ligoninės). Dažniausiai pacientai važiuoja vienas po kito, keli iš karto, na ir visaip būna - net ir visa grupelė. Tuomet seka registracija, apžiūra, tyrimai, sprendimas. Sprendimai būna trys - pacientui galima gydytis namuose, stebėti jį 24 valandas arba hospitalizuoti. Jei gydymas namuose - seka vaistų išrašymas, paaiškinimai, ką daryti toliau. Jei hospitalizavimas - ligonio priežiūra skyriuje. Taip ir sukasi visa naktis: vieną pacientą apžiūri, vieno lauki tyrimų, kitą gydai, kartais darai viską kartu. Nepamirštant, ką jau hospitalizavome į skyrių - reikia nubėgti pažiūrėti, kaip žmogus jaučiasi, koks gydymo efektas ir t. t. Skyriuje dažniausiai dar būna paliekami pacientai, kurie hospitalizuoti anksčiau, kuriems reikalinga priežiūra. Prie viso šito įdomaus darbo yra begalės popierių ir parašų“, - vardijo pašnekovė.

Gydytojos teigimu, naktinis darbas labai išbalansuoja organizmą, kitą dieną norisi tik miegoti, bet dažniausiai reikia važiuoti į papildomus darbus, todėl specialistas taip ir lieka nei pailsėjęs, nei išmiegojęs. Be to, naktinių budėjimų negalima atsisakyti – jie yra įtraukti į mokymo planą.

Ar čia Mcdonald's sąskaita?

Merginos įrašas feisbuke sulaukė daug pritarimo – tokios sąlygos ir įvertinimas nėra adekvatūs. Viena gydytoja juokavo: „Jūs gal susimaišėt - čia gal McDonaldo sąskaita, o ne algalapis?“.

Su leidimu publikuojame ir kitos gydytojos reakciją: „Pamenu, kai turėjau rezidentinius budėjimus Santariskese, tai sumokėjus už nuvažiavimą iki ligoninės, maistą (nes kažkaip išalkdavau per tas 12 valandų) ir grįžimą namo, sumoje išeidavo, kad išleidžiu daugiau nei uždirbu per naktį. Kodėl tiesiog negalima sumokėti jiems 5 eurų ir likti namie miegoti?“.

Kaip DELFI aiškino sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Alina Žilinaitė, išskiriamos dvi gydytojų rezidentų algos. Jaunesniųjų rezidentų atlyginimas yra 390,5 euro, o vyresniųjų rezidentų – 497 eurai.

Taip pat visi, studijuojantieji už valstybės lėšas, gauna stipendijas, kurios siekia apie 364 eurus.
„Taip, studijuojantieji už savo lėšas stipendijų negauna. Taip pat galimas toks variantas, kad studijas apmoka konkreti gydymo įstaiga, tuomet stipendijų klausimas priklauso nuo to, kokią sutartį rezidentas yra pasirašęs su ta gydymo įstaiga“, - detales aiškino A. Žilinaitė.

Paprašyta pakomentuoti naktinio darbo apmokėjimą, pašnekovė teigė, kad už jį papildomai sumoka pati gydymo įstaiga.

„Didesnis apmokėjimas už naktinį darbą ar šventinėmis dienomis yra numatomas įstatymu, tad ne išimtis ir gydytojai rezidentai.

Įprasta praktika gydymo įstaigose yra tokia, kad jauniesiems medikams už darbą yra apmokama iš valstybės biudžeto, o už darbą naktimis, savaitgaliais ar švenčių dienomis yra mokama papildomai ir už tai sumoka pati gydymo įstaiga“, - paaiškino ministerijos atstovė.

Medicinos rezidentai uždirba mažiau minimumo

Pirmadienį vakare išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad Lietuvoje dirbantys gydytojai rezidentai kreipėsi į LR Seimo narius, reikalaudami atmerkti akis ir nustoti žeminti jaunuosius medikus. Anot jų, rezidentų situacija jau peržengė visas padorumo ribas.

„Medikai nuolatos sulaukia įvairių kaltinimų, reikalavimų ir priekaištų iš pacientų ir Sveikatos apsaugos ministerijos, tačiau kaip galima reikalauti aukščiausių standartų, kai rezidentai nuo sausio mėnesio gaus mažesnį nei minimalus mėnesio atlygis. Atsakomybė ir darbo krūviai milžiniški, lūkesčiai medikams patys didžiausi, tačiau darbo užmokestis graudus“, - sako Urtė Builytė Vilniaus Universiteto Studentų atstovybės Medicinos fakultete Rezidentų tarybos pirmininkė.

Vilniaus Universiteto Studentų atstovybės Medicinos fakultete Rezidentų taryba, Lietuvos Sveikatos Mokslų Universiteto Studentų atstovybės Rezidentų Taryba bei Lietuvos Medikų Sąjūdis kreipėsi į Seimo narius ir išdėstė reikalavimų sąrašą.

Kreipimesi nurodoma, jog nuo 2018 m. sausio 1 d. MMA kils iki 400 eurų, tuo tarpu dabartinis jaunesniojo gydytojo rezidento darbo užmokestis neatskaičius mokesčių siekia 390,5 euro.
Rezidentai atkreipia dėmesį, jog gerėjant ekonominei situacijai Lietuvoje, gydytojų ir slaugytojų atlyginimai buvo didinti tris kartus, tačiau gydytojų rezidentų atlyginimo kėlimo klausimas nebuvo svarstytas nė karto.

„Atlikta 5-6 kurso medicinos studentų apklausa rodo liūdną ateitį Lietuvos sveikatos sistemai. Dėl prastų darbo sąlygų ir socialinių garantijų bei neaiškių karjeros perspektyvų trečdalis neketina likti Lietuvoje. Iš 440 apklaustų studentų tik trečdalis tvirtai pasiryžę likti Lietuvoje, o dar trečdalis dvejoja” , - teigia U. Baliulytė.

Nors Seimo Sveikatos reikalų komitetas pritarė Seimo narių Ingridos Šimonytės ir Mykolo Majausko siūlymui 30 proc. didinti valstybės biudžeto asignavimus, Seimo narė Asta Kubilienė siūlo gydytojų rezidentų atlyginimus kelti tik 10 proc. Priėmus A. Kubilienės siūlymą, jaunesniojo gydytojo rezidento atlyginimas didėtų 30 eurų neatskaičius mokesčių.

„Ateityje numatomos reformos bus neįmanomos, jei šalyje ir toliau bus nuvertinamas žmogiškasis kapitalas, slypintis jaunuosiuose specialistuose. Lietuvos Respublikos Seimo nariai yra atsakingi už sprendimus, kurie turės ilgalaikį poveikį. Antradienio balsavimas parodys kiek Seimo nariams rūpi Lietuvos ateitis”, - sako U. Baliulytė.

Vientisosios medicinos studijos trunka 6 metus, Valstybė į tai investuoja apie 16,2 tūkst. eurų vienam studentui. Nebaigus rezidentūros, medicinos studijas baigęs studentas negali dirbti šeimos gydytoju ar gydytoju specialistu. Nesudarant adekvačių sąlygų rezidentūrai, medicinos studijas baigę asmenys skatinami ieškoti kitos išeities – emigruoti arba rinktis kitą karjeros kelią. Abiem atvejais valstybės investicijos į vientisąsias studijas tampa beprasmėmis, ir netenkama šeimos gydytojų bei gydytojų specialistų sukuriamos pridėtinės vertės Lietuvai bei kiekvienam jos piliečiui.

Tikisi pokyčių

„Rezidentų atlyginimai didės 12 proc. nuo Naujųjų metų. Opozicija Seimo sveikatos reikalų komitete susitelkė - Tėvynės Sąjunga, LSDP, Tvarka ir teisingumas, Liberalų sąjūdis ir lenkų frakcija balsavo už 30 proc., bet balsai pasiskirstė po lygiai 5:5. Pritrūko 1 balso“, - antradienį ryte feisbuke rašė Lietuvos medikų sąjūdžio atstovas, vienas jo kūrėjų Vytautas Kasiulevičius.

2018 m. biudžete Finansų ministerijos jau yra suplanuota skirti papildomai 1,4 mln. eurų, siekiant 10 proc. didinti gydytojų rezidentų atlyginimus, nustatant šiuos koeficientus: jaunesniajam gydytojui rezidentui – 3,3 (šiuo metu – 3), o vyresniajam gydytojui rezidentui – 4,2 (šiuo metu – 3,81), taikant bazinį dydį – 132,5 euro.

Esate medikas? Pasidalinkite, kiek uždirbate. Papasakokite, kiek ir kaip tenka dirbti ir ką už tai gaunate. Jūsų laiškų lauksime el. paštu sveikata@delfi.lt (jei pageidaujate, garantuojame anonimiškumą).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (374)