Apie šią procedūrą tiesioginėje konferencijoje išsamiai papasakojo priešoperacinį akių ištyrimą atliekantys bei operuojantys gydytojai med. dr. Paulius Rudalevičius ir Lolita Jotautienė, sėkmingai atlikę po kelis tūkstančius refrakcinių ydų korekcijos operacijų ir nuolat gilinantys savo žinias vakarų Europos, JAV kongresuose bei stažuotėse.

Tinka ne visiems

Regos korekcija lazeriu – tai saugi, tiksli, neskausminga, greita refrakcijos ydų (trumparegystės, toliaregystės, astigmatizmo) korekcija lazeriu. Po daugelio refrakcinių ydų korekcijos operacijų pacientas jau trečią dieną po operacijos gali saugiai vairuoti automobilį ir dirbti kompiuteriu. Skamba išties viliojančiai, tiesa? Tačiau reikia pabrėžti, kad toks gydymo būdas tinka ne visiems ir tik gydytojas padės priimti galutinį sprendimą.

„Pacientai kartais įtariai pažvelgia į tai, kad patys gydytojai ar seselės nešioja akinius. Reikia suvokti, kad ne visiems pacientams galima atlikti lazerinę akių korekciją. Statistika byloja, kad 1-2 pacientams iš 10 reikės pritaikyti kitokį gydymo būdą. Tai gali lemti įvairios priežastys – patologiniai pakitimai akies viduje (nesveikas regos nervas, degeneracija tinklainėje, lėtinė akies liga etc.), bendra sveikatos būklė, ragenos storis (kai kurių pacientų ragena labai plona arba iš prigimties nesveika – vietomis išplonėjusi, drumsta), - tiesioginėje DELFI konferencijoje vardino Medicinos diagnostikos ir gydymo centro dr. Paulius Rudalevičius.

dr. Paulius Rudalevičius

Šias kontraindikacijas būtina nustatyti iki priimant sprendimą, kokį metodą ir technologiją pasirinkti – tai gali lemti trumpalaikius operacijos rezultatus.

Nėra garanto visam gyvenimui

Akių operacija lazeriu rekomenduojama pacientams nuo 18 iki 45-50 (metas, kai akyje prasideda kiti amžiniai pakitimai) metų amžiaus. Akių ligų gyd. mikrochirurgė Lolita Jotautienė, atsakydama į skaitytojo klausimą, paaiškino, kodėl po sėkmingai atliktos tokios operacijos pacientas ateityje gali turėti kitų regos problemų.

„Regos korekcija lazeriu pakeičia tik vieną iš optinės sistemos dalių – ragenos gaubtumą – taip, kad spinduliai, praėję rageną ir lęšiuką, susiprojektuotų tinklainėje. Tada žmogaus matymas yra puikus, o ragenos forma pasikeičia visam gyvenimui. Tačiau regresų tikimybė („minusų grįžimo“) išlieka (ji nesiekia nė 2 proc.). Didesnė tikimybė, kad „nedideli minusai“ gali grįžti yra tiems pacientams, kurie iki operacijos turėjo „didelius minusus“ (pavyzdžiui, -7, -9), tačiau didžiajai daliai pacientų tikrai reikėtų tikėtis optiškai teisingos akies struktūros visam gyvenimui.

Lolita Jotautienė

Tačiau akis - „gyva“ mūsų organizmo dalis ir amžiniai procesai ją taip pat veikia, tad amžinėms ligoms užkirsti kelio nėra įmanoma, jos taip pat gali ateityje pabloginti matymą. Vyresniame amžiuje matymas gali pablogėti dėl drumstėjančio lęšiuko (vadinamos kataraktos), dėl pakitimų regos nerve (atrofijos), pakitimų tinklainėje (geltonosios dėmės degeneracijos, kraujosruvų). Net ir atlikus regos korekciją lazeriu, visos šios išvardintos priežastys gali pabloginti matymą, tačiau, pabrėžiu, ne todėl, kad ragenos forma vėl sugrįžo į buvusią iki operacijos“, - aiškino L. Jotautienė.

Gydytoja pridūrė, kad yra išimčių ir kartais operuojami net 60-mečiai pacientai, kuriems, pavyzdžiui, yra rageninis astigmatizmas. Amžiaus ribų, galima sakyti, nėra – sprendimą labiau nulemia bendra paciento organizmo būklė, tačiau jauniems pacientams (iki 45-50 metų) akis po operacijos gyja labai greitai, teigiami rezultatai taip pat jaučiami daug greičiau ir pacientas ilgesnį laiką pasidžiaugia idealia rega.

Skirtingi metodai ir technologijos

SmartPulse

Šia technologija galima operuoti pacientus su plona ragena ir tuos, kurie dėl kokių nors priežasčių pageidauja atlikti procedūrą be pjūvio ir mechaniškai nepriliečiant akies. Labiau tausojama ragena - išsaugomas didesnis ragenos rezervas, kas ypatingai svarbu pacientams su plona ragena. Ragenos paviršius naudojant SmartPulse po operacijos išlieka lygus bei užtikrinamas greitesnis akies gijimas. Be to, pacientai iškart po operacijos mato ženkliai geriau ir jaučiasi geriau (nes akis mažiau sudirginama nei naudojant standartinius gydymo algoritmus).

„Naudojant šią technologiją, užtikrinamas daug greitesnis gero matymo atsistatymas po operacijos, taikant bet kurį lazerinės korekcijos metodą“, - teigė P. Rudalevičius.

Lasik

Dažniausiai naudojamas LASIK metodas, kurio metu suformuojamas ypač plonas akies ragenos lopelis. Akių mikrochirurgas lopelį nulenkia į vieną pusę. Taip eksimerinio lazerio impulsai atsimuša tiesiogiai į ragenos vidinius sluoksnius ir nugarina kelias dešimtis mikronų ragenos ląstelių nuo reikalingos korekcijos laipsnio. Iš karto po to lopelis rūpestingai grąžinamas į įprastą vietą. Ragenos lopelis saugiai prilimpa ir sugyja su likusia ragenos dalimi.

Šio metodo privalumas – geras matymas po operacijos atsistato greičiau, t. y. jau kitą dieną, po operacijos akį peršti 4–5 val.

FRK

Šios procedūros metu akių mikrochirurgas specialiomis priemonėmis „nuvalo“ ragenos epitelio sluoksnį ir lazeriu suformuoja reikiamą ragenos gaubtumą.Operacijos pabaigoje ant akies kelioms dienoms uždedamas gydomasis kontaktinis lęšis.

Taikant šį metodą, matymas atsistato ir akį nustoja peršėti per kelias dienas po regos koregavimo. Į įprastą darbą galima planuoti sugrįžti po 5–6 dienų.

Lasek

Šios procedūros metu ragenos epitelis trumpai paveikiamas medžiagomis, kurios atidalija epitelį nuo ragenos stromos. Atidalintas epitelio sluoksnis atitraukiamas į šalį ir lazerio spinduliu suformuojamas reikiamas ragenos paviršius. Operacijos pabaigoje ant akies kelioms dienoms uždedamas gydomasis kontaktinis lęšis.

Geras matymas atsistato ir akį nustoja peršėti per kelias dienas po regos koregavimo LASEK metodu. Į įprastą darbą galima planuoti sugrįžti po 5–6 dienų.

Smart Surf

Šis metodas ypatingas tuo, kad operacijos metu išvis neliečiamas akies paviršius, nenaudojami jokie instrumentai. Visą operaciją nuo pradžios iki pabaigos atlieka lazerio spindulys, o pacientas nieko nejaučia. Pooperaciniai akies dirginiai yra žymiai silpnesni, nei taikant LASEK ar FRK metodus. Po operacijos Smart Surf metodu pakankamai geras matymas atsistato jau antrą diena po operacijos.

Visą konferencijos įrašą, gydytojų atsakymus į skaitytojams aktualiausius klausimus stebėkite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)