Lea Grover (33 m.) nėštumas buvo susijęs su gulėjimu lovoje, anemija, skausmu, anksti daromu cezario pjūviu dėl komplikacijų, o svarbiausia – su odos vėžiu, rašo dailymail.co.uk.

Todėl pernai, kai jie su vyru Mike‘u (35 m.) manė, kad ji vėl nėščia, abortas atrodė realiausias būdas išgelbėti moteriai gyvybę.

Tiesa, paaiškėjo, kad L. Grover nebuvo nėščia. Nors moksliškai nenustatytas tiesioginis ryšys tarp vėžio ir nėštumo, L. Grover jautė, kad jos atveju sąsaja buvo, todėl rudenį ryžosi kiaušintakių šalinimo operacijai, kad daugiau nepastotų, ir tikėdamasi, kad odos vėžys nebeatsinaujins.

Dabar rašytoja iš Čikagos papasakojo savo tinklaraštyje apie sudėtingus nėštumus ir pabrėžė: „Mūsų širdyse, gyvenime ir šeimoje atsirastų vietos dar vienam kūdikiui, bet fizinė kaina – per didelė.“

Per pirmą savo nėštumą, kai laukėsi dvynių (kuriems dabar aštuoneri metai) moteris susirgo melanoma – sunkiausia odos vėžio forma. Ji pasakojo pastebėjusi ant kūno vėžinį apgamą – karcinomą. Apgamą pašalino.

Po ketverių metų vėl pastebėjusi ant kūno apgamą, moteris palaikė jį nėštumo ženklu. Nėštumo testas parodė, kad Lea vėl laukiasi, o greitai jai diagnozavo tą pačią vėžio rūšį.

Antrą kartą laukiantis dukters (kuriai dabar penkeri metai) moteriai atsirado šeši vėžiniai ar priešvėžiniai apgamai, o iš storosios žarnos pašalino kelis polipus.

L. Grover rašė savo tinklaraštyje „Scary Mommy“: „Jie labiausiai mane gąsdino, nes nėštumo metu melanomų galėjo išaugti bet kur – storojoje žarnoje, plaučiuose, smegenyse.“

Mintis apie dar vieną vaiką porą gąsdino, nes tai galėjo reikšti atsinaujinusį vėžį.

Dėl sveikatos būklės moteris negalėjo vartoti kontraceptinių tablečių, o dėl alergijos variui netiko ir intrauterinės priemonės nėštumui išvengti.

Sutuoktiniai stengėsi apsisaugoti nuo nėštumo kitais būdas – Mike‘ui darė vazektomiją, bet ši dėl procedūrinių komplikacijų nebuvo sėkminga. Apsisprendimą dėl būsimo aborto stiprino ir tai, kad Mike‘as jau kelerius metus gyveno su neoperuojamu galvos auglius (glioblastoma).

„Svarsčiau, kas atsitiktų, jei mirčiau, turėjau pagalvoti, kas nutiktų mano vaikams, jei abu tėvai mirtų“, – sakė L. Grover. Ji ėmė ieškoti mokslinės medžiagos apie nėštumo ir vėžio sąsają.

Nėštumo metu vėžys atsiranda vienai moteriai iš 1 000. Sveika imuninė sistema neleidžia vėžio ląstelėms daugintis, o nėščiosios imuninė sistema jautresnė infekcijoms, ligoms ir vėžinėms ląstelėms.

Tyrimais nėra pagrįsta, kad nėštumas didina vėžio riziką, tačiau nėštumo metu vėžiu susirgusioms moterims gydymas yra kur kas sudėtingesnis.

Jei vėžys pastebimas anksti, besilaukianti moteris gydoma taip pat, kaip ir visi – padaroma lokali anestezija ir išoperuojama melanoma. Bet jei melanoma atsiranda giliau kūne, o vėžys išplinta, atlikti tyrimą nėščiai moteriai kur kas sudėtingiau, aiškina Amerikos dermatologų asociacijos akademija.

Vėlesnės stadijos melanomos gydymo metodų, pvz., spinduliavimo, praktiškai nebeįmanoma taikyti, nes gali sukelti vaisiaus apsigimimų, jei daromi dubens srityje.

Krūties ir kitų vėžio rūšių atveju gali reikėti chemoterapijos, o ji nėštumo laikotarpiu gali padaryti žalos vaisiui, vėliau – naujagimiui ir motinai.
Po chemoterapijos gimęs kūdikis gali turėti apsigimimų, jam gali būti pažeistos smegenys, o moteriai gali įvykti persileidimas nėštumo metu arba ji gali tapti nevaisinga.

Po dviejų nėštumų su vėžiu sutuoktiniai Groveriai bijojo, kad liga atsirastų ir dar vieno nėštumo atveju.

Laukdamasi L. Grover labiausiai bijojo, kad jos dukterys gali likti be motinos, o jos vėžiu sergantis vyras tapti vienišu tėvu.

„Tikrai mylėtume dar vieną vaiką. Džiaugtumėmės dar vienu vaiku. Tik ar ilgai? Kiek laiko (praeitų), kol pavojingas vėžys sunaikintų mano besilaukiantį kūną, kol įsikirstų į jį ir sunaikintų mane?“ – klausė moteris savo tinklaraštyje.

Taigi pora nusprendė – jei nėštumo testas būtų teigiamas, Lea darytų abortą tam, kad išgelbėtų savo gyvybę ir vardan šeimos gerovės. Sutuoktiniai su palengvėjimu atsikvėpė, sužinoję, kad nėštumo testas neigiamas ir kad vėžio rizika sumažėjo.

Moteris sako norinti pasidalinti savo istorija dėl klaidingų požiūrių į abortą, taip pat ji nori parodyti, kad nėštumas – ne visada geras dalykas.

L. Grover sako, kad jos atveju geriausias sprendimas – kiaušintakių pašalinimas, siekiant apsisaugoti nuo vėžio ir nėštumo komplikacijų.

Moteris sulaukė ir kritikos, į kurią atsakė: „Mano stora oda.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)