Kad smarkiai sulieknėtų, žmonės iki penkių mėnesių laikėsi mažų kalorijų dietos, kurios metu valgydavo tik sriubas ir gerdavo kokteilius, rašo bbc.com.

65 metų Isobel Murray, svėrusi 95 kg, atsikratė 25 kg ir daugiau nevartoja vaistų nuo diabeto. „Gyvenimas sugrįžo“, - džiaugėsi ji.

Didžiosios Britanijos labdaros fondas „Diabetes UK“ teigia, kad šis tyrimas yra itin reikšmingas ir gali padėti milijonams pacientų.

Isobel iš Largso miesto Šiaurės Eršyre buvo tarp 298 žmonių, dalyvavusių šiame tyrime.

Jos cukraus kiekis kraujyje būdavo labai aukštas, ir kiekvieną kartą, kai nueidavo pas gydytojus, jie padidindavo jos vaistų dozes.

Taigi ji nusprendė 17 savaičių laikytis skysčių dietos. Keturis kartus per dieną ji valgydavo tik skystą maistą ir tai darydavo atskirai nuo savo vyro Jimo.

Laikantis tokios dietos nereikia būti aukštos kategorijos šefu: tereikia pakelį specialių miltelių ištirpinti vandenyje iki norimos – sriubos ar kokteilio – konsistencijos. Toks valgis turi maždaug 200 kcal, tačiau jame suderintos visos maistinės medžiagos.

Isobel BBC pasakojo, kad laikytis šios dienos buvo gana lengva, nes „nereikėdavo galvoti, ką valgysi“.

Kai žmogus sulieknėja, dietologai padeda jam pereiti prie sveiko, kieto maisto.

„Valgyti normalų maistą yra sunkiausia užduotis“, - sakė Isobel.

Šio tyrimo rezultatai, pasirodę medicinos žurnale „The Lancet“ ir pristatyti Tarptautinei diabeto federacijai, parodė:

  • 46 proc. pacientų, dalyvavę tyrime, po metų tebebuvo remisijoje;
  • 86 proc. pacientų, kurie atsikratė 15 kg ar daugiau, antrojo tipo diabetas perėjo į remisiją;
  • Naudojant geriausius šiuolaikinius gydymo metodus, remisiją pasiekia tik 4 proc. pacientų.

Profesorius Roy Tayloras iš Niukaslio universiteto BBC sakė: „Tai tikras takoskyros momentas. Prieš tai, kai pradėjome dirbti šia kryptimi, gydytojai ir specialistai antrojo tipo diabetą laikė negrįžtamu procesu“.

„Tačiau jei mes imamės ryžtingų pastangų ir priverčiame žmones spręsti savo pavojingą problemą, jie gali pasiekti diabeto remisiją“.

Tačiau gydytojai nesako, kad tokie žmonės pagyja. Jei jų svoris vėl padidės, diabetas sugrįš.

„Niekada ten negrįšiu“, - sako Isobel. Jai pavyksta nepriaugti antsvorio jau du metus.

Kodėl sulieknėjimas padeda?

Aplink kasą susikaupę kūno riebalai kelia spaudimą cukraus kiekį kraujyje kontroliuojančio organo beta ląstelėms.

Jos liaujasi gaminusios pakankamai hormono insulino, todėl cukraus kiekis kraujyje pradeda nekontroliuojamai didėti.

Dieta padeda ištirpdyti šiuos riebalus, todėl kasa vėl pradeda normaliai funkcionuoti.

Tyrime dalyvavo tik tie pacientai, kuriems diabetas buvo nustatytas per pastaruosius šešerius metus. Manoma, kad jei antrojo tipo diabetas trunka labai ilgai, jis padaro neatitaisomos žalos.

Profesorius Mike'as Leanas iš Galzgo universiteto BBC sakė: „Tai labai jaudinantys rezultatai. Dabar turime aiškių įrodymų, kad pakanka atsikratyti 10 – 15 kg, kad pasuktume šią ligą priešinga linkme“.

Visame pasaulyje diabetu serga vienas iš 11 suaugusių žmonių. Daugumai jų nustatytas II tipo diabetas.

Nekontroliuojamas cukraus kiekis kraujyje daro daug žalos organizmui ir sukelia organų nepakankamumą, aklumą, priverčia amputuoti galūnes.

„Diabetes UK“ tyrimų direktorė, daktarė Elizabeth Robertson sakė: „Šis tyrimas gali transformuoti milijonų žmonių gyvenimus“.

„Šis tyrimas tebesitęsia, kad pamatytume ilgalaikius tokios prieigos rezultatus“.

Isobel teigė: „Savęs nebelaikau diabetike. Turi ant savęs supykti, turi būti pasiruošęs, tačiau tai gali padaryti visi, jei tik pakankamai stipriai jautiesi“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)