„Dar šių metų gegužę, t. y. per mėnesį nuo teismo sprendimo priėmimo, SAM pakoregavo nurodytus galiojančių tvarkų punktus taip užtikrindama, kad, esant reikalui, tiek Vilniuje, tiek Kaune pacientai laiku galėtų gauti kokybiškas žmogaus kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijos paslaugas“, – teigiama ministerijos BNS pateiktame komentare.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikos vadovė Elona Juozaitytė savo ruožtu sako, kad po teismo sprendimo paskelbimo diskriminacija nedingo.

Teismas įžvelgė nelygybę

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) balandį paskelbė, kad pernai lapkritį įsigalioję nauji reikalavimai, susiję su kaulų čiulpų transplantacija, diskriminuoja Kauno klinikas.

Kraujodaros kamieninių ląstelių (dažnai vadinamų tiesiog kaulų čiulpais) transplantacijos gali būti atliekamos su paties žmogaus arba su donoro kraujodaros kamieninėmis ląstelėmis. Pasak teismo, alogeninių (donoro) kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacija šiuo metu atliekama tik Santaros klinikose ir pagal naujus reikalavimus ši įstaiga toliau be konkurencijos nurodytas paslaugas teiks keletą dešimtmečių, nes Kauno klinikos de facto galės teikti šias paslaugas tik po 40 metų.

Teismas atkreipia dėmesį, kad Kauno klinikoms per metus leidžiama atlikti tik 20 autologinių (paties žmogaus) kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijų, o prieš teikiant alogeninių kraujodaros kamieninių ląstelių transplantaciją numatytas reikalavimas atlikti 800 autologinių kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijų suaugusiesiems.

„Teisinis reguliavimas, galiojęs iki 2016 m. lapkričio 1 d., sudarė prielaidas tiek Santaros klinikoms, tiek Kauno klinikoms, kaip universitetinėms ligoninėms, teikti (...) paslaugas pacientams. Pakeitus teisinį reguliavimą ir nustačius nepagrįstus reikalavimus šias paslaugas teikiančioms universitetinėms klinikoms, pažeistas teisėtų lūkesčių principas, kad tiek Santaros klinikos, tiek Kauno klinikos galės veikti kaip universitetinės klinikos teikiant šias paslaugas“, – aiškino teismas.

Kaune transplantacijas apribojusį įsakymą 2016 metais pasirašė tuometis sveikatos apsaugos ministras Juras Požela. Į teismą dėl šio įsakymo kreipėsi buvę Seimo nariai Vida Marija Čigriejienė, Arimantas Dumčius, Kazimieras Kuzminskas ir šioje kadencijoje taip pat dirbantis Kazys Starkevičius.

SAM situaciją taiso

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, pagal gegužę padarytus pakeitimus Kauno klinikos licencijos atlikti alogenines kaulų čiulpų transplantacijas galės kreiptis, kai nors keletas centro gydytojų ir slaugytojų turės dvejų metų tokių operacijų patirtį.

Kartu ministerija pažymi, kad sudaryta darbo grupė, turinti peržiūrėti galiojančią tvarką dėl kaulų čiulpų transplantacijų teikimo, 2015–2025 metų transplantacijos programą bei pateikti savo siūlymus, kaip gerinti šių paslaugų prieinamumą pacientams ir tobulinti šios srities reglamentavimą.

„Lietuvoje turint dvi universitetines ligonines yra naudinga turėti ir du transplantacijos centrus, t. y. pasinaudoti galimybe parengti daugiau transplantacijos specialistų, suteikti daugiau šių paslaugų pacientams, didinti jos prieinamumą“, – aiškina ministerija.

Kauno klinikos pagerėjimo nejaučia

E. Juozaitytė sako, kad transplantacijų programoje yra išlikęs ribojimas ir Kauno klinikoms leidžiama atlikti tik 20 autologinių transplantacijų per metus. Alogeninių transplantacijų šį gydymo įstaiga iki ministro J. Poželos įsakymo neteikė, tam, kaip minėta, licencijos neturi ir dabar.

„Poreikis yra augantis, indikacijos plečiasi ir mes realiai galėtume atlikti dvigubai daugiau transplantacijų“, – BNS teigė profesorė E. Juozaitytė.

Santaros klinikos nurodo per metus atliekančios apie 200 kaulų čiulpų transplantacijų (alogeninių ir autologinių).

E. Juozaitytės aiškinimu, šių metų gegužę ministro Aurelijaus Verygos įsakymu tik iš dalies atsižvelgta į Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išvadas, nes palikti apribojimai teikti autologinės transplantacijos paslaugas.

„Reikia pabrėžti, kad abiejų universitetų ligoninės – Santaros klinikos ir Kauno klinikos – lygiaverčiai teikia visų rūšių transplantacijų paslaugas, todėl išlygos nė vienai ligoninei neturėtų būti taikomos (...). Kauno klinikos siekia vystyti pilnavertę ir kokybišką kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijos programą, išnaudojant visas klinikos galimybes ir potencialą“, – teigė medikė.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)