Iki kitų metų gegužės 1 d. vaistinėse apsilankę ir pažeidimų užfiksavę Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) slapti pirkėjai nebaus vaistininkų piniginėmis baudomis. Tokiais atvejais bus taikomi tik įspėjimai.

Konservatorius Gabrielius Landsbergis savo naujausiame feisbuko įraše rašo, kad pereinamasis laikotarpis nepadės nei jam, nei kitiems perkantiems vaistus. Parlamentaras pasidalino savo nedideliu eksperimentu ir iš to kilusiomis išvadomis.

Kaip Landsbergis pirko druskingą vandenį

„Taip, aš nešioju kontaktinius lęšius. Jiems įsidėti reikia fiziologinio tirpalo, kitaip tariant druskingo vandens. Visur pasaulyje galima įsigyti tokio druskingo vandens specialiai kontaktiniams lęšiams, bet Lietuvoje - ne. Lietuvoje užtat galima (buvo galima) nusipirkti fiziologinio tirpalo, kurį leidžia į veną, kai organizmui trūksta skysčių ir jį naudoti kontaktiniams lęšiams. Perskaičiau žiniasklaidoje, kad dabar druskingas vanduo bus parduodamas tik su receptu. Dar iš ministro sužinojau, kad čia vaistinių kerštas už tai, kad valstybė gali vaistines tikrinti. Nusprendžiau patikrinti kaip yra iš tikrųjų.
Apvažiavau kelias Vilniaus vaistines ir išties - fiziologinio tirpalo nusipirkti nebegaliu - reikia recepto. Tiesa, vienoje vaistinėje, sakė: „galiu jums parduoti, jei jau labai reikia“, - pirmadienį ryte feisbuke rašė G. Landsbergis.

Jam pasidarė keista, kaip čia taip viskas nutiko.

„Tik priėmus įstatymo pataisą, kad vaistinės būtų daugiau tikrinamos, vaistininkai staiga sumanė pradėti vykdyti ministro įsakymą Nr. 112, kuriuo turi būti reikalaujama recepto už visus receptinius vaistus?

Klausiu vaistininkės: „O kaip jūs parduodavot anksčiau? Ogi taip, paprastai, žmogus pasakydavo kam - ir parduodavom”. Tai reiškia, kad ne tik fiziologinis tirpalas, bet ir vaistai, kurie visame pasaulyje yra parduodami TIK su receptais, pas mus būdavo parduodami kai žmogus paprašydavo. Taip ir turi būti, sakote? Ne, nemanau, nes sistema akivaizdžiai neveikė. Bet yra kelios bėdos. Pirma - ar reikės recepto nustatoma šalyje registruojant vaistą. Antra - kokia prasmė išvis turėti receptus jeigu nesugebame jų kontroliuoti?“, - retoriškai klausė jis.

Tai, įrašo autoriaus teigimu, ir atskleidžia pagrindines šio ministro žingsnio problemas.

„Tai ar nusipirksiu aš fiziologinio skysčio be recepto? Bijau, kad ne. Tai, kad ministras Veryga pasakė, jog nekontroliuos vaistinių dar pusę metų, - nepadės nei man, nei kitiems perkantiems vaistus. Ar reikia kontroliuoti vaistines? Mano nuomone - tikrai taip. Ar ministras pagalvojo apie pasekmes? Deja.

Ar peržiūrėjo vaistų sąrašus, kad fiziologinį skystį (ar kitus nereikšmingus preparatus) būtų galima pirkti be receptų? Ne. Ar padarė, kad nekompensuojami vaistai būtų pasiekiami vaistininkams per e-recepto sistemą, taip, kaip kompensuojami? Irgi ne.

O štai Seimo nariams pristatė, kad papildoma kontrolė neturės jokių rizikų… Galiausiai išaiškėjo, kad viena rizika visgi buvo - tai nepasiruošusi Vyriausybė“, - reziumavo G. Landsbergis.

Tai – rimtas verslo išbandymas

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) penktadienį pranešė, kad bus taikomas pereinamasis pusmečio laikotarpis (iki kitų metų gegužės 1 d.), kurio metu vaistinėse apsilankę ir pažeidimų užfiksavę Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) slapti pirkėjai nebaus vaistininkų piniginėmis baudomis.

Ministro Aurelijaus Verygos teigimu, toks sprendimas priimtas įvertinus vaistinių veiklos trūkumus, susikaupusius per daugybę metų, kurie išryškėjo nuo lapkričio įsigaliojus naujovėms, nors iki šiol dar nė vienoje vaistinėje nebuvo apsilankęs joks slaptas pirkėjas.

„Su ekspertais nusprendėme, kad šiuo atveju geriausias sprendimas būtų taikyti pusmečio pereinamąjį laikotarpį, kurio metu visi galėtų deramai pasiruošti pokyčiams. Pirmiausia, reikia nuraminti pacientus – jie neturėtų nerimauti, nes vaistų išdavimo ir išrašymo taisyklės nesikeitė. Jos – tokios pat, kaip iki šiol. Skirtumas tik tas, kad iki šiol vaistinės jų nesilaikė, o dabar nusprendė tai daryti kruopščiai, bijodamos slaptų pirkėjų vizitų. Tad raginame pacientus pasitarti gydytojais, pasirūpinti reikiamais receptais“, – sako ministras A. Veryga.

Per šį laikotarpį, bus sudarytos lankstesnės galimybės pacientams, nepatiriant nepatogumų, įsigyti reikiamus vaistus. Pavyzdžiui, numatyta įdiegti naujoves, kurios leistų gydytojams prasitęsti receptus telefonu, sudaryti galimybes vaistininkams tam tikrais atvejais patiems pratęsti receptus arba skirti receptinius vaistus.

Tuo tarpu vaistinės turi dar daugiau įsipareigojimų, kurie, ministro A. Verygos teigimu, yra labai rimtas socialiai atsakingo verslo išbandymas, kuris parodys, ar šis verslas gali mąstyti pilietiškai, o ne vien pelno siekiančiai.

SAM primena, kad pastarosiomis dienomis paaiškėjo, jog dauguma vaistinių ilgą laiką pažeidinėjo vaistų išdavimo taisykles ir neprašydavo iš pacientų receptų tam tikriems vaistams, nors privalėjo tai daryti.

Tuo tarpu VVKT viršininkas Gintautas Barcys sako, kad dar nė vienoje vaistinėje nebuvo atlikti kontroliniai pirkimai (slaptų pirkėjų vizitai), kurie atliekami tik gavus skundus arba kitos institucijos pavedimą ar prašymą patikrinti konkrečius atvejus.

„Atkreipiame dėmesį, jei vaistinėse apsilankę slapti pirkėjai fiksuos kokių nors pažeidimų, vaistininkams pusmetį bus taikomi tik įspėjimai, o ne piniginės baudos. Mūsų tikslas nėra bausti, mes norime, kad pacientai gautų kokybiškas farmacines paslaugas, konsultacijas, tad esame pasirengę bendradarbiauti ir konsultuoti pacientus bei vaistines“, – sako G. Barcys.

Jo teigimu, vaistininkai irgi turėtų būti budrūs – VVKT slapti pirkėjai neprašo susimokėti baudų prie kasos, tad jei taip nutinka, reikėtų kreiptis į policiją.

Kilus klausimams, galima kreiptis į VVKT nemokamu telefonu 8 800 73568 arba pranešti el. paštu vvkt@vvkt.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1229)