Jie tyrė vėžiu sergančių pacientų mikrobiomas – žmoguje gyvenančių mikroskopinių rūšių rinkinius.

Du tyrimai, pasirodę žurnale „Science“, specifines bakterijų padermes ir bendrą mikrobiomos įvairovę susiejo su imunoterapijos vaistų efektyvumu, rašo bbc.com.

Ekspertai teigia, kad šių tyrimų rezultatai yra džiuginantys ir teikia daug vilčių.

Mūsų organizmuose gyvena trilijonai mikroorganizmų ir santykis tarp „jų“ bei „mūsų“ gerokai peržengia infekcines ligas.

Mikrobioma dalyvauja virškinant maistą, saugantis nuo infekcijų ir reguliuojant imuninę sistemą.
Abu tyrimai buvo daromi su pacientais, kurie gydomi imunoterapija, kovoje su vėžiu skatinančia paties organizmo gynybines funkcijas.

Kiekvienam pacientui ji nėra veiksminga, bet kai kuriais atvejais imunoterapija išgydo netgi beviltišką vėžį.

Išgyvenimas

Per vieną tyrimą, atliktą Gustave`o Roussy vėžio centre Paryžiuje, buvo stebimi 249 pacientai, sergantys plaučių ar inkstų vėžiu.

Tyrimas parodė, kad tie pacientai, kurie vartojo antibiotikus, pavyzdžiui, nuo dantų infekcijos, pažeidė savo mikrobiomas ir imunoterapijos metu jų augliai buvo linkę didėti.

Tarp pacientų, kuriems imunoterapija buvo veiksminga, išsiskyrė viena bakterijų rūšis - Akkermansia muciniphila. Šios rūšies bakterijos buvo aptiktos pas 69 proc. pacientų, kurie gerai reagavo į gydymą imunoterapija. Tačiau tarp pacientų, kuriems imunoterapija nebuvo veiksminga, šias bakterijas turėjo tik trečdalis.

Per bandymus su pelėmis padidinius A. muciniphila kiekį, taip pat pagerėjo atsakas į imunoterapiją.

Teksaso universiteto Andersono vėžio centre taip pat buvo analizuojamos 112 pacientų, sergančių pažengusia melanoma, mikrobiomos.

Tų žmonių, kurie gerai reagavo į gydymą, organizmuose būdavo aptinkamos įvairesnės ir gausesnės mikrobiomos, negu pas tuos, kurie į gydymą nereagavo.

Skyrėsi ir bakterijų rūšys. Pasirodė, kad daugiausia naudos duoda Faecalibacterium ir Clostridiales rūšių bakterijos, o Bacteroidales rūšis nežadėjo nieko gera.

Pakeis žaidimo taisykles

Audinių mėginiai parodė, kad žmonės, turintys naudingų bakterijų, turėdavo daugiau vėžį žudančių imuninių ląstelių.

Tuomet mokslininkų komanda melanoma sergančioms pelėms persodino žmonių žarnyno turinį.
Toms pelėms, kurioms buvo persodintas turinys su „geru“ bakterijų mišiniu, augliai pradėjo augti lėčiau, negu toms pelėms, kurioms buvo persodintos „blogos“ bakterijos.

„Jei sutrikdai paciento mikrobiomą, gali pakenkti galimybėms reaguoti į gydymą nuo vėžio“, - BBC sakė daktarė Jennifer Wargo iš Teksaso.

Ji planuoja rengti klinikinius tyrimus, kurių metu bandys koreguoti pacientų mikrobiomas.

„Mūsų hipotezė ta, kad jei paciento mikrobiomą pakeičiame palankesne, jis turėtų geriau reaguoti į gydymą nuo vėžio“, - sakė ji.

„Mikrobioma gali pakeisti žaidimo taisykles, ne tik vėžio, bet ir visos sveikatos atžvilgiu. Ji tikrai taps labai svarbiu veiksniu“, - pridūrė ji.

Daug vilčių

Taikomosios mikrobiologijos draugijos prezidentas ir Kingstono universiteto medicininės biologijos profesorius Markas Fielderis teigė, kad šie tyrimai parodo, kaip svarbu suprasti mikroorganizmus, kurie gyvena mūsų kūne.

„Tai tikrai įdomu ir teikia daug vilčių. Mums reikia daugiau tyrimų, bet jau dabar matyti prošvaisčių gydant kai kurias sudėtingas ligas“, - sakė jis BBC.

„Kai kas tvirtina, kad mikrobioma yra atsakymas į visus klausimus, bet manau, kad yra šiek tiek kitaip“.

„Tačiau kai tik geriau jas ištyrinėsime, gali būti, kad veiksmai su mikrobiomomis padės keisti žmonių sveikatą“.

Daktarė Emma Smith iš Didžiosios Britanijos organizacijos „Cancer Research UK“ teigė: „Tai nuostabu“.

„Vienas didžiausių imunoterapijos iššūkių yra suprasti, kuriems pacientams ji bus veiksminga, ir šie tyrimai yra žingsnis pirmyn, padedant gydytojams tai nustatyti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)