Nors efekto nauda tiki ne visi, yra įrodymų, kad kartais šis psichologinis įsitikinimas padeda ne tik jaustis geriau, bet ir pasveikti, nors placebas veikliosios medžiagos neturi. O ar esate girdėję apie atvirkštinį placebo efektą?

Tai nėra mokslinis terminas, tačiau būtent taip galima apibūdinti naujo tyrimo rezultatus. Mokslininkai pastebėjo, kad pacientai dažniau jaučia šalutinį vaistų poveikį, jei apie jį yra informuoti. Šįkart tyrėjai domėjosi populiarios cholesterolio lygį reguliuojančios tabletės, statino, poveikiu.

Seniai buvo pastebėta, kad žmonės dažniau skundžiasi tomis problemomis, kurias gali sukelti vaistai, jei jiems apie tai iš anksto pranešama. Bet mokslininkai nežinojo, ar taip yra dėl atvirkštinio placebo efekto ar todėl, kad pacientai tiesiog labiau kreipia dėmesį į tas sritis, kurios gali būti paveiktos vartojamų vaistų. Tai yra, jei informaciniame lapelyje perskaitysite, kad vaistas gali sukelti galvos skausmą, jūs į jį labiau atkreipsite dėmesį.

Tačiau dabar atliktas tyrimas buvo kiek kitoks. Į eksperimentą buvo įtraukta 10 tūkst. žmonių Jungtinėje Karalystėje, Airijoje ir Skandinavijos šalyse. Vieniems dalyviams buvo duodamos netikros tabletės, neturinčios jokių aktyvių sudedamųjų dalių, o kitiems – tikri cholesterolį reguliuojantys vaistai. Tris metus buvo stebima, kokių nusiskundimų šie žmonės turės. Tirtas vaistas kartais sukelia kognityvines problemas, miego sutrikimus ir raumenų skausmą.

Moksliniai pastebėjo, kad tiek tikrus, tiek netikrus vaistus vartoję žmonės vienodai dažnai skundėsi raumenų skausmais. Tuo tarpu miego sutrikimai dažniau kankino tuos, kurie vartojo placebą. Kognityvinių sutrikimų skaičius buvo per mažas, kad mokslininkai galėtų daryti kokias nors išvadas.

Ką reiškia šie rezultatai? Statinai, cholesterolio lygiui sumažinti vartojami vaistai, yra labai populiarūs, tačiau turi daug ir neigiamų atsiliepimų. Taigi, gali būti, kad skaitydami šiuos atsiliepimus apie raumenų skausmą žmonės automatiškai įsivaizduoja, kad tai patirs ir jie, ir tai tampa save išpildančia pranašyste. Tačiau mokslininkai nežino, ar šis psichologinis faktorius sukelia realų skausmą, ar žmonės tiesiog kaltina statinus dėl jų jaučiamo raumenų skausmo, kurį iš tikrųjų sukelia kiti veiksniai.

Nocebo efektas nėra toks nekaltas, kaip gali pasirodyti. Jis gali paskatinti žmones negerti vaistų, o tai automatiškai sukelia kitas problemas, ypač jei kalbama apie cholesterolio lygį reguliuojančius medikamentus. Mokslininkai teigia, kad gydytojai turi žinoti apie šį efektą ir apie jį informuoti pacientus.

Įdomūs skaitiniai ir faktai - kasdien Nodum.lt Facebook puslapyje