„Kasmet vis daugiau vyrų suserga prostatos vėžiu. Laiku pastebėta liga, gali būti sustabdyta ir gyvenimo kokybė nenukentėti, todėl labai svarbu, kad ir visuomenė, ir pats vyras sąmoningai rūpintųsi savo sveikata. Suteikime informaciją apie ligą laiku, padėkime ištikus nelaimei, būkime vieningi“, – pranešime spaudai ragina „Barzdų klubo“ prezidentas Valdas Samkus.

Lietuvoje prostatos vėžiu serga daugiau kaip 17 tūkst. vyrų. Kasmet jų gretas papildo dar maždaug 2 tūkst. vyrų. Ankstyvosios priešinės liaukos vėžio diagnostikos dėka, vis daugiau vyrų liga nustatoma anksti, kai galima sėkmingai ją gydyti. Mūsų šalies ligoniams dabar prieinamas gydymas moderniausiais vaistais, gydytojai ne tik gali anksti nustatyti prostatos vėžį, bet ir moka atskirti, kuriuos pacientus būtina gydyti kuo skubiau, o kuriuos – tik stebėti.

Be to, onkologai ruošiasi ir naujiems gydymo būdams – tiksliau operuoti, taikyti židininę terapiją. Tai reiškia, kad bus stengiamasi sunaikinti vėžio židinius, o ne visą liauką. Dėl to, pacientai jausis geriau. Vis dėlto, pasak Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos vadovo Pauliaus Rakščio, daug geriau nesusirgti, nei susirgus gydytis. Todėl šios edukacinės ir informacinės iniciatyvos metu siekiama skatinti vyrus gyventi sveikai, daugiau judėti ir būti atsakingiems ne tik už savo sveikatą, bet ir už šeimą, kuri gali nukentėti jiems susirgus.

Prie „Barzdoto lapkričio“ iniciatyvos „Prižiūrėk savo vyriškumą“ taip pat prisideda šalies įmonių atstovai ir pavieniai asmenys naujai pradedantys auginti ūsus ar barzdas, šitaip simbolizuodami vyriškumą.

Akcija prasidės lapkričio 6 d. – „Du Karaliai“ pokerio namuose Konstitucijos pr. 12, Vilniuje vyks barzdočių sportinio pokerio turnyras.

Lapkričio 16 d., ketvirtadienį, Klaipėdoje – akcija „Tu – mano gyvenimo herojus“. 10 val. į Turgaus a. 2 atvyks specialusis autobusas, kuriame vyrai nemokamai galės pasitikrinti dėl prostatos vėžio. Būtina išankstinė registracija – skambinti po 18 val. telefonais +370 616 10 661; +370 683 31 989; +370 647 40 064.

Lapkričio 26 d., sekmadienį, Vilniuje, Kalnų parke organizuojamas viešas sporto renginys „Ūsai bėga“. Jame kviečiami dalyvauti vyrai su ūsais ir barzdomis bei visi kiti, pritariantys idėjai paskatinti vyrus judėti ir netylėti, dalintis patirtimi ir, sutelkus jėgas, padėti kovoti prieš prostatos ir sėklidžių vėžį.

Lapkričio 30 d., ketvirtadienį, Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių boulingo klubuose „Apollo“ rengiami „Barzdoto lapkričio“ uždarymo renginiai bei boulingo turnyrai.

Renginių metu surinktos lėšos bus skirtos Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijai remti. Su projektu susijusi informacija, vyrų sveikatos tema vykstantys renginiai, iniciatyvos laimėjimai – skelbiami Facebook paskyroje „Barzdotas lapkritis“.

Pasaulyje lapkritis vadinamas „Movemberiu“, – tai darinys iš dviejų angliškų žodžių – moustache – ūsai ir november – lapkritis. Australijoje gimusio judėjimo metu vyrai ne tik kviečiami auginti ūsus, bet ir raginami remti prostatos, sėklidžių vėžio, bei kitų vyrams būdingų ligų ir savižudybių tyrimus, ankstyvą ligų diagnostiką ir veiksmingą gydymą, šitaip galiausiai sumažinant mirčių skaičių. Taip pat „Movemberio“ metu žmonės skatinami pasidomėti šeimos sveikata, ypač ar artimi žmonės yra sirgę vėžiu, ir gyventi sveikiau. „Movemberio“ akcijos organizuojamos 21 pasaulio šalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)