Dauguma moterų Didžiojoje Britanijoje nežino, kad pilvo skausmai ir pilnos šlapimo pūslės jausmas yra dažni kiaušidžių vėžio simptomai. Taip pat tik penktadalis iš tūkstančio apklaustų moterų prisipažino žinančios, jog dažnas pilvo pūtimas gali signalizuoti apie kiaušidžių vėžį.

Ligoninės „The Royal Marsden“ ginekologas onkologas chirurgas Johnas Butleris sakė, kad kiaušidžių vėžio simptomai nėra labai specifiniai. Jis ragina visas moteris, kurias šie simptomai vargina daugiau nei dvylika kartų per mėnesį, kreiptis į šeimos gydytoją.

Kiekvienais metais Didžiojoje Britanijoje nuo kiaušidžių vėžio miršta maždaug 4100 moterų. Nors tai ketvirtas dažniausiai pasitaikantis vėžys po krūties, plaučių ir žarnyno vėžių, vidutinis statistinis šeimos gydytojas šalyje susiduria tik su vienu kiaušidžių vėžiu per penkerius metus.

Kadangi šio vėžio simptomai yra dažnai pasitaikantys, daugumai moterų ši vėžio forma nustatoma vėlyvoje stadijoje. O kai kurios moterys visai nejaučia jokių simptomų, sakė Belfasto karalienės universiteto dėstytojas mokslų daktaras. Jamesas P Beirne‘as.

„Kai kurios moterys tik nustačius diagnozę supranta, kad juto ligos simptomus“, – sakė jis.

Pastaraisiais metais jaučiamas akivaizdus naujų mokslinių tyrimų, susijusių su kiaušidžių vėžiu, finansavimo mažėjimas; situacija paradoksali, nes šio vėžio atvejų daugėja. „Būtina skatinti mokslinius tyrimus, kurie užkirstų kelią šios tiksinčios bombos sprogimui“, – sakė „Target Ovarian Cancer“ vadovė Annwen Jones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)