Rima, kaip ir daugelis sergančiųjų, slėpė bėrimus po drabužiais. Visgi susigyvenusi su liga ėmė sportuoti ir lankytis baseine. Rima jautė, kad yra nulydima nepatikliais ir klausiamais žvilgsniais, ir tik po trejų metų viena moteris pagaliau išdrįso paklausti: „Ar Jums ne egzema?“

„Yra taip, kaip yra, dabar sportuoju, džiaugiuosi gyvenimu, susitaikiau, kad čia mano bagažas ir jį nešuosi“, – sako Rima.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Odos ir venerinių ligų poskyrio vedėja gydytoja Jolanta Česienė sako, kad ši liga vis dar apipinta mitais, esą ji užkrečiama. Tačiau tai netiesa. Anot gydytojos, tai klastinga liga, kuri griauna žmonių gyvenimus. Susitaikyti su ja nėra paprasta, o statistiškai begalė žmonių dėl ligos neteko darbo, susirgo depresija.

Psoriaze, arba žvyneline, pasaulyje serga apie 125 milijonai žmonių. Tai reiškia, kad nuo vieno iki trijų procentų pasaulio gyventojų kenčia dėl šios ligos ne tik fiziškai, bet ir emociškai. Tai nėra vien odos liga. Net 25 procentai sergančiųjų negalėjo siekti savo svajonių, 14 procentų prarado darbą, 33 procentai jaučia, kad neteko pasitikėjimo savimi, ir net pusė pacientų serga depresija. Sergantieji žvyneline dažnai prilygina savo ligą tokioms, kaip cukrinis diabetas ar net širdies ligos, – tai sunki lėtinė uždegiminė liga, kurios visiškai išgydyti neįmanoma“, – aiškina medikė.

Iš pažiūros tik paviršinis bėrimas – kur kas didesnė problema, nei gali atrodyti. Jį, anot dermatologės, ne tik lydi niežulys, skausmas, diskomfortas, bet gali atsirasti ir negalia. Tai trukdo žmonėms ilsėtis, net miegoti. O pažeminimą dėl nuolat pleiskanojančios odos patiria kone kiekvienas sergantysis.

Rima puikiai supranta, kad ji yra atstumtųjų sąraše, ir, kaip sako medikė, liga gali paūmėti. Visgi sumažinti ligos pasekmes įmanoma ne tik vaistais, bet ir savo nusiteikimu, tad Rima renkasi kuo ramesnį gyvenimo būdą ir stengiasi vengti blogų emocijų. Medikai neslepia: būtent emocinė žmogaus būklė itin glaudžiai susijusi su žvyneline – nervinė įtampa „maitina“ ligą, ir ji paūmėja.
Ne paslaptis, kad žmogaus, sergančio šia liga, darbdaviai neretai nenori priimti į darbą, o kirpyklose į tokius klientus žiūri lyg į raupsuotuosius.

Psoriazę neretai lydi ir psoriazinis artritas. Nors tai nėra užkrečiama liga, ji žmogų stipriai sekina. Medikė pasakoja, kad ypač kenčia imuniteto sistema. Norintieji valdyti ligą, priversti keisti gyvenimo būdą, mitybą. Net ir saikingas alkoholio vartojimas kenkia. Be to, tenka rinktis, ką valgyti, kad netektų „maitinti“ ligos. Tačiau kol visuomenės požiūris nepasileis, tol sergantieji bus pasmerktieji.
Kasdien žvyneline sergančių žmonių matanti dermatologė Rita Buivydaitė-Dailidėnė sako, kad dalis sergančiųjų yra svarstę apie savižudybę.

Kasdien patiriamas diskomfortas vargina. Net elementari kūno higiena kur kas sudėtingesnė. Sergantiesiems žvyneline tenka kur kas dažniau keisti drabužius, patalynę, praustis. Nors atrodo, kad tai – paprasti dalykai, tačiau žmones vargina. Jie paprastai net ima vengti paplūdimių, sporto salių, kitų vietų, kur renkasi daug žmonių. Socialinis gyvenimas ne vienam dėl ligos tampa našta.
„Tai – lėtinė, pasikartojanti, net paveldima liga. Šią ligą provokuoja netgi peršalimas, nutukimas, stresas, alkoholis, vaistai, rūkymas. Žvynelinė gydoma saule, tačiau ta pati saulė gali sukelti ir paūmėjimų,“ – pasakoja dermatologė.

Kiekvieno žmogaus oda atsinaujina, normaliai procesas vyksta apie 30 dienų, nejaučiamas diskomfortas. Žvyneline sergančiųjų žmonių oda atsinaujina kas tris dienas.

Anot medikų, iškart atpažinti ligą nėra paprasta, mat iš pradžių ji atrodo kaip paprastas bėrimas. Be to, žvynelinė turi labai daug formų, tad pastebėjus pasikartojančius bėrimus medikai rekomenduoja apsilankyti pas dermatologą.

Žvynelinė – paveldima, sunki lėtinė, tačiau neužkrečiama liga, kurios visiškai išgydyti neįmanoma. Medikai šią ligą vadina podukra, mat kompensuojami tik pagrindiniai vaistai jai gydyti, tačiau ligos sukeltoms pasekmėms ir skausmui malšinti skirti vaistai nėra kompensuojami. Be to, kone keturiasdešimt metų nuo šios ligos nesukurta jokio naujo vaisto, turintčio lėtinį poveikį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)