Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) atkreipia dėmesį, jog sveikata yra ne tik ligos ar kitų sutrikimų nebuvimas – tai yra socialinės, fizinės, emocinės, protinės gerovės visuma, rašoma pranešime spaudai.

Kalbant apie reprodukcinę sveikatą – būtina paminėti ir lytiškumą, kurį PSO apibūdino, kaip „centrinį buvimo žmogumi aspektą viso jo gyvenimo laikotarpiu, kuris apima lytį, lyčių tapatybę ir vaidmenis, lytinę orientaciją, erotiškumą, malonumą, intymumą ir reprodukciją.“ Norint užtikrinti gerą šalies žmonių lytinę sveikatą svarbus visuomenės švietimas ne tik apie šeimos planavimą ar apsisaugojimą nuo lytiškai plintančių ligų, tačiau būtina skatinti pagarbą ir užtikrinti visų asmenų lytines teises. Sveikos lytinės patirtys – tai žmonių santykiai be smurto, prievartos ir diskriminacijos.

Nepaisant to, kad lytiškumas yra neatsiejama kiekvieno žmogaus ir visuomenės gyvenimo dalis, apie jį dažnai kalbama nedrąsiai arba per mažai, per siaurai. VšĮ Įvairovės ir edukacijos namai inicijavo internetinę kampaniją #100dienųApieTai, kuri kviečia daugiau ir atviriau kalbėtis šia tema. Antakalnio poliklinikos Jaunimo sveikatos centras ir Vilniaus jaunimo informacijos centras palaiko šią kampaniją ir kviečia į patyriminį seminararą jaunimui: „Lytiškumas?“, kurį ves Įvairovės ir edukacijos namų lektorė edukologė, žmogaus teisių aktyvistė Vilma Gabrieliūtė.

Seminaro metu bus diskutuojama apie tarpasmeninius santykius, apie pagarbų santykį bei atsižvelgimą į partnerio/-ės poreikius, bus aptariami seksualinio smurto bruožai. Renginyje interaktyvių metodų ir diskusijų metu bus gilinamasi į tai, kokius mitus apie seksą nešiojamės, iš kur jie kilę, kokie lyčių vaidmenų stereotipai, susiję su lytiškumu, formuoja mūsų požiūrį į save ir tarpasmeninius santykius. Jei dalyviai išreikš poreikį, bus galimybė aptarti kontracepcijos priemonių veiksmingumą ir tinkamumą. Šis seminaras – reta galimybė jauniems žmonėms saugioje aplinkoje kalbėtis intymiomis temomis, kartu rasti rūpimus atsakymus, plėsti savo požiūrį bei skatinti pagarbą žmogaus teisėms.

Seminaras „Lytiškumas?“ skirtas 18-29 m. amžiaus jaunimui. Renginys vyks lapkričio 9 d. 18:00 Vilniaus jaunimo informacijos centre, Konstitucijos pr. 3. Dalyvavimas nemokamas, tačiau dėl riboto vietų skaičiaus būtina išankstinė registracija. Renginys facebook'e.

Tekstą parengė Neringa Čėnaitė, VšĮ Antakalnio poliklinika

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją