Iš ko sudarytos ašaros? Ašaros yra sudarytos iš vandens (drėkinimui), riebalų (lubrikacijai), gleivių (kad tolygiai sklistų) ir antikūnių, arba specialių baltymų (kurie saugo nuo infekcijų), informuoja webmd.com.

Minėti komponentai išteka iš specialių latakų aplink akis. Jei akys sausėja, tai reiškia, kad sutrikusi ašarų tekėjimo sistema.

Galimi sutrikimo požymiai: akių perštėjimas, pojūtis, kad kažkas įkrito į akį, niežėjimas, paraudimas, suprastėjęs regėjimas, jautrumas šviesai.

Nutinka ir taip, kad išsausėjusios akys ima per daug ašaroti, tai vadinama refleksiniu ašarojimu. Jei per didelis sausumas ima dirginti akis, nervų sistema siunčiamas signalas, kad reikia daugiau drėgmės, taigi organizmas išskiria daugiau ašarų. Panašiai nutinka, kai į akis patenka smėlio ir imame ašaroti. Tiesa, šios ašaros sudarytos daugiausia iš vandens, jos gali išplauti nešvarumus, bet negali sudrėkinti akių paviršiaus.

Kas sukelia akių sausumą

Kartais ašarų tekėjimo balansas sutrinka dėl oro kondicionavimo, šildymo ar kitų veiksnių. Dar kelios galimos to priežastys: natūralus senėjimas, ypač menopauzė, šalutinis kai kurių vaistų poveikis (pvz., antihistamininių vaistų), kai kurios ligos (Sjogreno sindromas, reumatoidinis artritas), problemos, trukdančios akių vokams visiškai užsimerkti.

Kaip gydomas akių sausumas

Galimi įvairūs gydymo būdai:

Dirbtinės ašaros, tepalai. Tai dažniausias gydymo būdas. Vaistinėse yra daug nereceptinių lašų. Nėra vieno visiems tinkančio produkto, tad greičiausiai teks išbandyti ne vieną, kol rasite sau tinkamą. Jei jums chroninis akių sausumas, lašų reikės lašintis net tada, kai jaučiatės gerai, antraip akys bus nepakankamai drėgnos. Jei akys išsausėja miegant, naudokite tirštesnę priemonę, pvz., tepalą nakčiai. Galite pabandyti miegoti su oro nepraleidžiančiais akiniais, kurie sukuria drėgną mini terpę akims.

Ištirpstantis akių latako kamštis. Gydytojas gali nutarti išbandyti laikinai užkimšti lataką, pro kurį išteka ašaros ir džiūsta akys. Dažniausiai įdedamas ištirpstantis kamštis, o pagal rezultatus sprendžiama, ar padėtų kamštis visam laikui.

Netirpstantis akių latako kamštis arba prideginimas. Jei ištirpstantis akių kamštis padeda, gydytojas gali įstatyti netirpstantį akių kamštį arba atlikti prideginimo procedūrą. Prideginimas atliekamas specialiu įrankiu, o susidaręs randas ir yra nuolatinis latako kamštis. Tokio pobūdžio priemonės padidina ašarų lygį, užblokuodamos lataką, kuriuo ašaros iš akių patenka į nosį. Akių latako kamščius nesunku pašalinti, tiesa, kartais jie patys iškrenta.

Ašarų latakų praeinamumo atkūrimas. Su specialiu medicininiu prietaisu atkemšami latakai, kurie gamina riebalus ašaros.

Kremai su testosteronu. Retai, bet pasitaiko, kad akys sausėja dėl testosterono trūkumo. Gydytojas gali išrašyti kremo su testosteronu, nuo kurio ašarų latakai geriau funkcionuos.
Įvairūs medikamentai. Galima trumpą laikotarpį lašintis steroidinius akių lašus ir taip pat pasitelkti ilgalaikes priemones. Patartina įtrakti į racioną žuvų taukų ir omega trys riebalų rūgščių turinčio maisto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)