Jei į bent vieną iš šių klausimų atsakėte teigiamai, tuomet jums gali būti padidėjusi žarnyno vėžio rizika, įspėja svetainė dailymail.co.uk.

Ketvirtas pagal dažnumą vėžys Didžiojoje Britanijoje (po krūties, prostatos ir plaučių vėžio), kuris kismet diagnozuojamas 41 tūkst. šalies gyventojų, kadaise buvo laikomas senatvės liga.
Tačiau dabar jis nustatomas vis daugiau jaunų žmonių.

Neseniai Didžiosios Britanijos Nacionalinio vėžio instituto žurnale paskelbtas tyrimas parodė, kad 1980 – 1995 metais gimusiems žmonėms tikimybė susirgti žarnyno vėžiu yra keturis kartus didesnė, negu tiems žmonėms, kurie yra gimę maždaug 1950 metais.

Tačiau Daramo universiteto skrandžio ir žarnyno endoskopijos profesorius ir Didžiosios Britanijos gastroenterologų draugijos viceprezidentas Colinas Reesas teigia, kad kiekvienas žmogus gali imtis kelių žingsnių, padedančių išvengti šios ligos. „Maždaug pusės visų žarnyno vėžio atvejų buvo galima išvengti, jei žmonės būtų kontroliavę savo kūno svorį, sveikai maitinęsi ir palaikę fizinį aktyvumą“, - sakė jis.

Šiame straipsnyje profesorius C. Reesas įvertina žarnyno vėžio riziką keturiems žmonėms, kurie skiriasi savo gyvenimo būdu. Rezultatai privers susimąstyti!

Streso lydimas biuro darbuotojas

Rizika: nuo vidutinės iki aukštos

47 metų finansų patarėjas Mike`as Johnsonas gyvena netoli Donkasterio su 45 metų žmona Adele ir 20 metų sūnumi Jacku. Ūgis – 177 cm, svoris – 101 kg, kūno masės indeksas (KMI) – 31 (t.y. nutukęs).

Mike`o komentaras: „Darbo reikalais kasmet nuvažiuoju apie 120 tūkst. kilometrų, be to, daug laiko praleidžiu sėdėdamas biure. Kai tarnavau ginkluotosiose pajėgose, buvau sportiškas, bet kai prieš ketverius metus jas palikau, pradėjo augti svoris“.

„Savaitgaliais galiu išgerti dešimt pintų alaus, kelis džino ir toniko kokteilius ir šiek tiek vyno. Dažniausiai vakarienei valgome mėsą, bet tai būna vištiena“.

„Taip pat turiu opinį kolitą, kai kyla storosios žarnos uždegimai. Ši liga kontroliuojama vaistais, bet kartais ištinka paūmėjimai, taigi laikausi prėskos dietos – valgau baltą duoną, o ne pilno grūdo, kuri yra sunkiau virškinama“.

Eksperto išvada: „Skaičiuojama, kad 13 iš 100 žarnyno vėžio atvejų kyla dėl antsvorio ar nutukimo. Manoma, kad taip nutinka dėl uždegimo, kurį kelia augantis svoris. Mike`o atveju papildomos žalos daro alkoholis.

Jis turėtų apriboti alkoholio kiekį iki 14 vienetų per savaitę. Jam taip pat reikėtų daugiau sportuoti – 30 minučių kasdien būtų idealu. Tai padėtų sustabdyti nutukimą ir sumažintų žarnyno vėžio riziką.
Opinis kolitas gali sukelti žarnyno vėžį, ypač tuo atveju, jei yra blogai kontroliuojamas, nes ši liga pažeidžia storąją žarną. Vaistų vartojimas šį pavojų sumažina.

Mike`as turėtų pasinaudoti pasiūlymu atlikti lanksčiąją sigmoidoskopiją, kai storoji žarna apžiūrima per vaizdo kamerą. Ši Nacionalinės sveikatos tarnybos programa atliekama visiems gyventojams, sulaukusiems 55 metų. Jos metu tikrinama, ar žarnyne nėra polipų bei kitų darinių, kurie gali virsti vėžiu“.

Mike`o reakcija: „Esu šiek tiek priblokštas, kad opinis kolitas yra žarnyno vėžio rizikos veiksnys. Tačiau man dėl šios ligos kas du metus daroma kolonoskopija, taigi padėtis bent jau yra sekama. Žinau, kad turėčiau šiek tiek sulieknėti ir sumažinti alkoholio kiekius, bet juk reikia mėgautis gyvenimu!“

Buvusi rūkorė

Rizika: maža

44 metų Lee Black yra išsiskyrusi trijų vaikų nuo 14 iki 19 metų mama, gyvenanti Mančesteryje. Ūgis – 160 cm, svoris – 54 kg, KMI – 21 (sveikas).

Lee komentaras: „Du kartus per savaitę sportuoju su svoriais, be to, kartą per savaitę lankau boksą. Paprastomis darbo dienomis nueinu iki 10 km, o savaitgaliais – iki 14 km per dieną. Neseniai pradėjau laikytis dietos, kurioje yra daug baltymų ir mažai angliavandenių – jokios duonos ar makaronų, tik daug daržovių. Per aštuonias savaites jau atsikračiau 5 kg.

Tačiau turiu ir silpnybių. Iki šių metų sausio surūkydavau po 15 cigarečių per dieną. Dabar esu socialinė rūkorė ir surūkau tris ar keturias cigaretes per savaitę. Savaitgaliais taip pat mėgstu išgerti – suvartoju alkoholio, kuris maždaug atitinka pusę „Jack Daniel`s“ butelio.

Mano giminės istorijoje nebuvo vėžio atvejų. Nevartoju jokių vaistų, nors nuo 18 metų geriu kontraceptines piliules“.

Eksperto išvada: „Lee rizika susirgti žarnyno vėžiu yra maža, bet ji galėtų dar labiau sumažėti, jeigu ji visiškai atsisakytų cigarečių.

Tyrimai yra parodę, kad nuo jaunystės kontraceptines piliules geriančioms moterims po trijų dešimtmečių žarnyno vėžio rizika būna mažesnė, nors ši sąsaja nėra aiški.

Nors Lee alkoholį vartoja tik savaitgaliais, ji išgeria gana nemažai ir turėtų apriboti svaigalų kiekį. Jai reikia daugiau skaidulų – bent 30 g per dieną. Rudieji ryžiai, riešutai, sėklos, bulvių lupenos ir džiovintos figos yra geri skaidulų šaltiniai.

Lee reakcija: Neįtikėtina, kad kontraceptinės piliulės gali apsaugoti nuo žarnyno vėžio. Ketinu atsisakyti tų kelių paskutinių cigarečių. Kalbant apie skaidulas, aš mėgstu bulvių lupenas – dabar manysiu, kad jas valgyti nurodė gydytojas!“

II tipo diabetu sergantis vyras

Rizika: aukšta

66 metų Kevinas Curtisas dirba vienos benamiais besirūpinančios labdaros organizacijos projektų vadovu ir gyvena Derbišyre. Jis turi du vaikus ir yra išsiskyręs. Ūgis – 170 cm, svoris – 89 kg, KMI – 29 (turi antsvorio).

Kevino komentaras: „Kai prieš 10 metų man buvo diagnozuotas II tipo diabetas, mane ištiko šokas. Mano antsvoris siekė vos kelis kilogramus. Man buvo skirti vaistai, turėjau atsisakyti saldumynų ir šokolado. Dabar vengiu ir greito maisto. Mano didžiausia probelma yra darbas. Keliuosi 7 val. 30 min. ir dirbu 12 valandų ar net daugiau. Gaminu maistą iš atsitiktinių produktų. Tačiau nevalgau daug raudonos mėsos – galbūt tik du kartus per savaitę.

Nerūkau ir per savaitę išgeriu tik du ar tris alkoholio vienetus. Pora kartų per savaitę stengiuosi apsilankyti sporto salėje“.

Eksperto išvada: „Kevinas priklauso tai amžiaus grupei, kurioje žarnyno vėžys sutinkamas vis dažniau. Šio vėžio rizika jam yra padidėjusi dėl to, kad jis yra vyras ir turi antsvorio.

Maža to, II tipo diabetu sergantiems žmonėms žarnyno vėžio rizika būna 22 – 30 proc. didesnė, negu šia liga nesergantiems žmonėms. Tokia sąsaja veikiausiai yra dėl antsvorio. Jį gelbėja tai, kad jis nevalgo apdorotų maisto produktų.

Kevinas turėjo būti patikrintas pagal valstybinę žarnyno vėžio profilaktikos programą, kuri kas du metus siūloma žmonėms nuo 60 iki 74 metų. Į ją yra įtrauktas koprologinis tyrimas dėl kraujo pėdsakų išmatose (žmonėms į namus atsiunčiamas šio tyrimo rinkinukas, skirtas išmatų mėginiui surinkti)“.

Kevino reakcija: „Iš Nacionalinės sveikatos tarnybos tikrai neseniai gavau rinkinuką profilaktiniam patikrinimui, bet padėjau jį į šoną, nes esu labai užsiėmęs. Nežinojau, kad II tipo diabetas didina mano riziką. Dabar tikrai atliksiu šį tyrimą“.

Veganas, kurio šeimos narys sirgo žarnyno vėžiu

Rizika: vidutinė

62 metų Brianas Jacobsas yra hipnozės specialistas, gyvenantis Londone su savo partnere Julie. Ūgis – 165 cm, Svoris - 57 kg, KMI – 22 (sveikas).

Briano komentaras: „Būdamas 59 metų, nuo žarnyno vėžio mirė mano tėvas, taigi aš visuomet žinojau apie šią ligą ir stengiuosi jos saugotis. Jau 30 metų esu veganas – tiek dėl etinių, tiek dėl sveikatos priežasčių.

Mano tėtis rūkė ir darbe patirdavo daug streso.

Aš niekada nerūkiau, o kai patiriu stresą, einu medituoti. Išgeriu tik retkarčiais.

Pora kartų per savaitę išeinu pusvalandį pabėgioti ir stengiuosi kuo daugiau vaikščioti.

Iš pilno grūdo duonos ir rudųjų ryžių gaunu nemažai skaidulų. Blogiausia, ką valgau, yra toks apdorotas maistas kaip daržovių „mėsainiai“.

Eksperto išvada: „Jei giminaičiai yra sirgę žarnyno vėžiu, tuomet jo rizika didėja, ypač jei tai buvo pirmos eilės giminaitis, pavyzdžiui, vienas iš tėvų, brolis ar sesuo. Iš esmės žarnyno vėžiu dažniau serga vyrai, negu moterys, be to, sulaukus 50 metų, šio vėžio tikimybė taip pat padidėja. Taigi Brianui būdingi akivaizdūs rizikos veiksniai.

Tačiau jis daro viską, kad būtų sveikas. Jo, kaip vegano, mitybą sudaro daug pilno grūdo produktų, ankštinių kultūrų, daržovių ir vaisių, taigi jis gauna daug skaidulų, kurių reikia, kad virškinimo sistema būtų sveika.

Jis turėtų dalyvauti Nacionalinės sveikatos tarnybos prevencijos programose.

Tačiau jis taip pat turėtų stebėti, ar neatsiranda žarnyno vėžio simptomų: rektalinio kraujavimo, kraujo pėdsakų išmatose, žarnyno veiklos pokyčių, kurie trunka tris savaites ar daugiau, išskirtinio nuovargio be akivaizdžių priežasčių, nepaaiškinamo svorio kritimo, skausmo ar guzo pilve“.

Briano reakcija: „Nenustebau, kad mano šeimos istorija didina mano riziką. Žinau, kad turiu būti budrus – prieš pora metų dalyvavau valstybinėje prevencijos programoje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)