Mokslininkai teigia nustatę, kad vidutinio amžiaus vyrai, turintys nutukusias žmonas, gerokai labiau rizikuoja susirgti antrojo tipo diabetu nei tie, kurie turi lieknesnes antrąsias puses. Tyrime dalyvavo daugiau nei pusketvirto tūkstančio porų, ir buvo nustatytas tiesioginis ryšys tarp moters svorio ir vyro sveikatos.

Įdomiausia tai, jog priešingo efekto nepastebėta: nutukusių vyrų žmonoms didesnės diabeto rizikos nėra.

Tyrimo metu nuo 1998 iki 2015 metų mokslininkai kas pustrečių metų apklausė vyresnes nei 50 metų anglų poras ir fiksavo jų svorį ir sveikatos būklę maždaug vienuolika metų. Jie nustatė, kad tyrimo pradžioje kiekvienos moters svoris leido prognozuoti tikimybę, ar vyrui išsivystys antrojo tipo diabetas nepriklausomai nuo paties vyro svorio.

Mokslininkai nustatė, kad kiekvieni penki papildomi moters kūno masės indekso balai vyrui tikimybę išsivystyti antrojo tipo diabetui padidindavo 21 proc.

Mokslininkai įtaria, kad dėl tokio ryšio kaltas bendras gyvenimo būdas, prasta mityba ir fizinio aktyvumo stoka: nutukusios moterys daro įtaką vyrų valgymui ir fiziniam aktyvumui. Tačiau tai, kad vyrai tokio poveikio žmonių sveikatai nedaro, rodo, kad moterų poveikis vyrų gyvensenai yra stipresnis nei vyrų moterims.

Taip gali būti dėl to, kad dažniausiai moterys ruošia maistą vyrams. Be to, ekspertai pažymėjo, kad tyrime dalyvavo vidutinio amžiaus poros, tad padėtis gali skirtis kalbant apie jaunesnes poras.
Kiti ekspertai mano, kad moterys paprasčiausiai labiau rūpinasi savo išvaizda, todėl yra atsparesnės vyrų įtakai.

Pristatydami savo tyrimo išvadas Portugalijoje vykusio Europos diabeto tyrimų asociacijos metiniame susirinkime, Danijos mokslininkai sakė maną, kad labai svarbu dėl diabeto tirti antsvorio turinčių moterų vyrus.

„Tai yra pirmas tyrimas, kurio metu tirtas nutukusio sutuoktinio poveikis kito sutuoktinio diabeto rizikai, – sakė mokslininkai, kurių tyrimui vadovavo Orhuso universiteto mokslininkas Adamas Hulmanas. – Nutukusi žmona didina vyro diabeto riziką labiau nei jo paties nutukimas. O nutukęs vyras diabeto rizikos žmonai nedidina. Mūsų rezultatai rodo, kad, vertinant asmens diabeto riziką, tikslinga būtų tirti ir jo antrąją pusę.“

„Toks bendros diabeto rizikos suvokimas gali pagerinti diabeto diagnozavimą ir motyvuoti poras kartu stengtis sveikai maitintis ir aktyviau gyventi“, – mano mokslininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)