Profesorius Matthew Walkeris, dėstantis Kalifornijos universiteto Žmogaus miego mokslų centre, paskelbė virtinę patarimų žmonėms, kuriems sunku užmigti, kai paaiškėjo, kad 39 proc. britų kasnakt miega mažiau negu 7 valandas, nors didžioji dalis tyrimų rekomenduoja miegoti bent 8 valandas, rašo independent.co.uk.

Per naktį miegant mažiau negu šešias ar septynias valandas, kyla virtinė sveikatos problemų, įskaitant depresiją, Alzheimerio ligą ir nerimą. Nereikia nė minėti daugybės studijų, kurios patvirtino, kad miego stoka yra susijusi su antsvoriu.

Be to, kad pataria pamiršti snūstelėjimo mygtuką, M. Walkeris taip pat primygtinai rekomenduoja vengti popiečio pogulių ir kavos be kofeino.

Turint galvoje, kad kofeinas mūsų smegenyse nuslopina adenoziną – cheminę medžiagą, padedančią mums užmigti, miego mokslų profesorius griežtai nepataria gerti kavą po vakarienės. Pasak jo, daugiau kaip pusė kofeino turinio lieka smegenyse iki pat pirmųjų valandų po vidurnakčio, t.y. ilgam po to, kai ją gėrėte.

Jis priduria, kad kava be kofeino nėra išeitis, nes joje paprastai būna trečdalis įprastos kavos kofeino dozės. Tai reiškia, kad trys puodeliai kavos be kofeino jūsų miegui gali padaryti tokią pačią žalą, kaip ir vienas įprastas puodelis kavos.

O kaip dėl popiečio pogulių? Jie taip pat nėra itin geras dalykas, sako profesorius. Jie atspindi „dvifazį“ miego modelį, kuris atkartoja vienos Kenijos medžiotojų – rinkikų genties įpročius, pagal kuriuos žmonės septynias valandas nakties miego derina su 30 – 60 minučių snūstelėjimu dienos metu, aiškino M. Walkeris.

Pasak jo, tokie poguliai, kai kuriose Europos šalyse vadinami siesta, gali kuriam laikui suaktyvinti žvalumą, bet jie negali sustiprinti sudėtingų kognityvinių funkcijų, pavyzdžiui, sprendimų priėmimo ar emocinio stabilumo.

Tačiau nuspausdami savo žadintuvo snūstelėjimo mygtuką padarysite didžiausią nusikaltimą savo organizmui, pažymi M. Walkeris.

„Jei žadintuvo signalas jūsų širdžiai nebuvo itin blogas dalykas, tai spaudydami snūstelėjimo mygtuką, jūs per trumpą laiko tarpą vėl ir vėl rengsite kardiovaskulinę ataką“, - teigė jis.

Jei naudojatės žadintuvu, geriau išjunkite snūstelėjimo funkciją ir stenkitės atsikelti, kai tik išgirstate žadintuvo signalą, pataria profesorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)