Vakar Kauno klinikų gydytojams sužinojus, jog Rygos Paulo Stradinio universitetinėje ligoninėje yra donorinės kepenys, šiandien nuo ryto medikų komanda atlieka 65-tąją kepenų transplantaciją Kauno klinikose, rašoma pranešime spaudai.

„Vakar sulaukėme pranešimo iš Nacionalinio transplantacijos biuro, kad yra donoras kepenų persodinimui Rygos P. Stradinio universitetinėje ligoninėje. Apsispręsti dėl jų tinkamumo transplantacijos laukiančiam, sunkiai sergančiam mūsų pacientui ir dėl operacijos atlikimo turėjome dvi su puse valandos. Gavus teigiamą atsakymą iš recipiento, po pietų šešių gydytojų komanda išvykome iš Kauno klinikų į Rygą atlikti kepenų eksplantacijos (paėmimo) operaciją. Vykome su specialiai tam pritaikytu automobiliu bei lydinčia policijos mašina, kelionė užtruko mažiau nei tris valandas – kiekviena minutė šiame procese yra reikšminga. Anksti ryte Kauno klinikose jau buvo pradėta kepenų persodinimo operacija“, – kalbėjo Chirurgijos klinikos abdominalinės chirurgijos gydytojas dr. Tomas Vanagas.

Chirurgijos klinikos vadovas prof. Algimantas Tamelis teigia, kad sėkmingas ligoninių bendradarbiavimas, išvystyta organų transplantacijos sistema, visuomet pasiruošusi multidisciplininė komanda, greita reakcija ir profesionalumas – faktoriai, leidžiantys sėkmingai atlikti būtinus veiksmus iki transplantacijos ir po jos. „Organų donorystė – ypatingai kilnus poelgis. Sprendimą padėti kitiems po mirties dažniausiai priima mirusiojo artimieji, todėl vertiname, kad ypatingai sunkiu momentu žmonės padovanoja gyvenimą kitiems.

Džiaugiamės, jog tarptautinių ryšių stiprinimas bei bendradarbiavimas su P. Stradinio universitetine ligonine rodo rezultatus – kolegos iš Rygos vis aktyviau dalyvauja organų aukojimo ir mainų programoje“, – kalbėjo prof. A. Tamelis.

Svarbus šaltosios išemijos laikas – kai kepenyse sustabdoma kraujo cirkuliacija iki jų persodinimo recipientui yra nuo 6-10 valandų, per kurias komanda Lietuvoje ruošiasi transplantacijai. „Pacientui, laukiančiam transplantacijos, atliekami standartiniai tyrimai, taip pat tiriama, ar recipientui neatsirado nauja infekcija, kuri apsunkintų potransplantacinį laiką“, – kalbėjo Gastroenterologijos klinikos vadovas prof. Limas Kupčinskas.

Nacionalinio transplantacijos biuro laikinoji vadovė Audronė Būziuvienė sako, kad iš Rygos P.Stradinio ligoninės donoriniai organai dovanojami nebe pirmą kartą. Europos Sąjungoje naudojama organų mainų sistema – kai savoje šalyje transplantacijos laukiantiems recipientams donorinis organas netinka, jis pasiūlomas kitose šalyse gydomiems recipientams gelbėti. Toks organų mainų pavyzdys yra ir šis atvejis – Latvijoje kepenų transplantacijos nėra atliekamos, todėl Rygos ligoninėje paruošto donoro kepenys buvo pasiūlytos Lietuvoje gydomam recipientui transplantuoti. Šie donorinių organų mainai tarp Baltijos šalių organizuojami pagal pasirašytą susitarimą tarp Latvijos, Estijos, Lietuvos. Organų mainų klausimu Lietuva taip pat dalyvauja tarptautinėje IT Foedus platformoje ir bendradarbiauja su Eurotransplant organizacija.

Per penkerius metus iš kaimyninės Latvijos mūsų šalies recipientams atgabentos ir transplantuotos dvejos kepenys ir 3 širdys.
Kauno klinikose kepenų transplantaciją šiuo metu atlieka Chirurgijos klinikos Chirurgijos skyriaus vadovo prof. Giedriaus Barausko komanda. Kad kepenų transplantacija įvyktų ir būtų sėkminga, būtinas daugybės sričių specialistų darnus darbas: transplantacijų koordinatorių, intensyviosios terapijos gydytojų, gastroenterologų, laboratorinės medicinos specialistų, chirurgų, anesteziologų, patologų, radiologų, intervencinių radiologų, kraujagyslių chirurgų, anestezijos ir intensyviosios terapijos, operacinių bei skyrių slaugytojų, laborantų ir reabilitacijos specialistų. Šiais metais kepenų transplantacija Kauno klinikose yra šeštoji.

Per penkerius metus iš kaimyninės Latvijos mūsų šalies recipientams atgabentos ir transplantuotos dvejos kepenys ir 3 širdys. Šiais metais Kauno klinikų Transplantacijos centre auditą atlikusi tarptautinė auditorių grupė pateikė išvadas apie didžiausioje šalies ligoninėje vykdomas donorų paruošimo bei organų ir audinių persodinimo procedūras. Nustačius, jog šis centras atitinka visus aukščiausius šiai veiklai keliamus reikalavimus, Kauno klinikoms įteiktas trejus metus galiojantis sertifikatas, liudijantis tarptautinį pripažinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)