Pirmojoje širdies transplantacijoje dalyvavęs profesorius Vytautas Sirvydis sako, kad tuomet visi ligoninėje dirbę žmonės stengėsi prisidėti prie istorinio įvykio.

„Buvo labai didelė įtampa prieš operaciją, tačiau buvo ir ypatingas entuziazmas, šitai operacijai buvo visos klinikos vienybė, labai didelė, visi buvo pasiruošę, visi norėjo kuo nors padėti – ne tik tie chirurgai, kurie operuos, bet visi, kas tik buvo tą dieną, kai atsirado donorė ir jau buvo ruošiamasi širdies transplantacijai“, – prisimena dabar VUL Santaros klinikų Širdies ir krūtinės chirurgijos centro konsultantu dirbantis prof. V. Sirvydis.

Pasak jo, pirmoji širdies transplantacija truko beveik 5,5 valandos. Prieš tai Lietuvos chirurgai operacijai ruošėsi iš knygų bei eksperimentuodami.

Lygiai prieš 30 metų muzikos mokytojui Albinui Penkauskui iš Ukmergės persodinta širdis plakė du mėnesius. Per 30 metų Vilniuje jau padarytos 124 širdies persodinimo operacijos. Jų Santaros klinikų chirurgai per metus atlieka vidutiniškai penkias. Širdies chirurgas Kęstutis Ručinskas sako, kad kiekviena atliekama širdies transplantacija vis dar yra neeilinis įvykis.

Daugiau apie tai – Gabrielės Kloniūnaitės reportaže.