Saikingai

Grybai yra vertingi – juose nemažai baltymų. Vis tik tai yra sunkiai virškinamas maistas, – dėmesį atkreipia O. Šulcienė. – Todėl jei grybų suvalgysime daug, tai gali sukelti virškinimo sutrikimų – pykinimą, vėmimą. Tiesa, šie simptomai per dvi–keturias valandas turėtų praeiti.

Grybų valgyti reikia saikingai. Geriau jie tebūna pagardas, o ne pagrindinė patiekalo dalis. Mažiems vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms grybų užtektų tik paragauti.“

Rinkite gerai pažįstamus

Lietuvoje yra žinoma apie 400 grybų. 40 iš jų – nuodingi.

Grybų patiekalui prasčiausias duetas – alkoholis. Mat kai kuriuose grybuose gali būti disulfiramo tipo toksinų. Šie veikdami su alkoholiu sukelia ūminį toksinį sindromą.

„Žmonės turėtų žinoti, ką renka ir valgo. Jei nepažįstate grybų, geriau juos palikite – nerinkite. Taip pat nederėtų grybų pirkti iš bet ko ir valgyti jų pas bet ką. Juk nežinote, kokie grybai patiekti, tad verčiau susilaikyti“, – budrumą žadina gydytoja.Daugiausia mirčių atneša žalsvoji musmirė. Joje esantis amatoksinas sutrikdo kepenų veiklą.

Daugiausia mirčių atneša žalsvoji musmirė. Joje esantis amatoksinas sutrikdo kepenų veiklą.
Bėda ta, kad nepatyrę grybautojai kai kuriuos grybus gali sumaišyti su nuodingaisiais. Štai blyškioji musmirė panaši į daugelio mėgiamus pievagrybius, o žalsvoji musmirė – į ūmėdę. Taigi tiems, kas grybauti išsiruošia tik retsykiais, ūmėdžių geriau suvis nerinkti.

Keturios toksinės medžiagos

Kas nutiks apsinuodijus grybais, priklauso nuo grybų rūšies ir toksiškumo – kokios toksinės medžiagos jie turi. Grybų nuodai – toksinai skirstomi į keturias kategorijas.

„Pirma – ląstelę pažeidžiantys nuodai. Jie labai pavojingi, nes sukelia ląstelių irimą ir organų nepakankamumą. Būtent todėl žmonės ir miršta.

Antra kategorija – neurotoksinai. Jie sukelia nervų sistemos pažeidimus – komą, traukulius ar netgi haliucinacijas.

Trečia – virškinamąjį traktą dirginantys toksinai. Šie gali sukelti vėmimą, pykinimą, viduriavimą ir didelius pilvo skausmus.

Ketvirta – disulfiramo tipo toksinai. Jie nesukeltų jokių pasekmių, jei per 72 val. po valgymo nevartotume alkoholio. Vis tik jei alkoholio vartojame, išsivysto ūminis toksinis sindromas.

Daugiausia disulfiramo tipo toksinų turi nuodingi grybai, bet minėtos medžiagos gali būti ir kelmučiuose bei bobausiuose. Grybai ir taip yra sunkiai virškinamas maistas, tad mėgaudamiesi jais venkime alkoholio“, – pataria gydytoja.

Nuodai nedingsta termiškai apdorojus

Jei suvalgę grybų po kelių valandų ar kitą dieną imate vemti, jus pykina, vargina pilvo skausmai, viduriavimas, vadinasi, jums pasireiškė pirmieji apsinuodijimo grybais požymiai.

„Žalsvoji ar blyškioji musmirės turi stiprų nuodą amatoksiną. Tam, kad apsinuodytumėte, užtenka vieno grybo. Kai kurie galvoja, jog gerai grybus išvirus, iškepus, pasūdžius ar išdžiovinus nuodo neliks – netiesa“, – akcentuoja O. Šulcienė.

Pikčiausia – žalsvoji musmirė

Pašnekovė aiškina, kad daugiausia mirčių atneša žalsvoji musmirė. Tai pats nuodingiausias grybas. „Jame esantis amatoksinas sutrikdo kepenų veiklą. Suvalgius grybo slaptas nuodo veikimo periodas truna 6–48 val. Šis vadinamasis latentinis periodas itin pavojingas. Jam praėjus simptomai pasireiškia staiga. Žmogų vargina stiprūs pilvo diegliai, nesiliaujantis vėmimas, gali pakilti temperatūra, kankina troškulys.

Kai ligonis pakliūna į ligoninę, atlikus laboratorinius tyrimus nustatomi sunkūs kepenų pažeidimo požymiai. Trečią parą pagerėja ir žmogus mano pasveikęs, tačiau paskui simptomai atsinaujina ir, nesuspėjus suteikti pagalbos, būna vėlu išgelbėti gyvybę – nuodai ardo kepenų ląsteles, prasideda kraujavimas iš virškinamojo trakto, sutrinka medžiagų apykaita, sąmonė, ištinka koma, vystosi ūmus inkstų nepakankamumas. Taigi jei įtariate, kad valgėte netinkamų grybų ir galėjote apsinuodyti, nerizikuokite – kuo skubiau kreipkitės į gydymo įstaigą pagalbos“, – sako O. Šulcienė ir priduria, jog kasmet po kelis žmones miršta būtent dėl to, kad po apsinuodijimo praėjus kelioms dienoms jie pasijunta geriau ir nebesikreipia į medikus. Uždelsus – pasekmės tragiškos.

Konsultuokitės telefonu

Apsinuodijus paprastosiomis musmirėmis, bobausiais, pilkosiomis skydabudėmis, mirties atvejai reti. Na, o jei dvejojate ir norėtumėte pasikonsultuoti, galite kreiptis į Apsinuodijimų informacijos biurą telefonais 8 52 362 052 arba 8 687 53 378.

Pirmoji pagalba apsinuodijus grybais – pirmą valandą plauti skrandį ir gerti aktyvintos anglies tablečių. Vis tik apsinuodiję ligoniai galinčią bent šiek tiek padėti aktyvintą anglį dažniausiai išvemia. Taigi išmintingiausia būtų skubėti į gydymo įstaigą, nes laukti porą dienų, net ir tada, kai būklė, regis, pagerėja, gali būti apgaulinga bei pavojinga Jūsų gyvybei.

Pakanka 100 gramų

Grybus reikėtų tinkamai paruošti. Juos O. Šulcienė pataria 30 min. ar ilgiau pavirti, tada nupilti vandenį, perplauti grybus ir troškinti su tokiais pagardais, kokius mėgstate.
Skanaukite pažįstamus grybus – raudonviršius, lepšius, baravykus, voveraites. Grybų persivalgyti nereikia. Vienu valgymu pakaks 100–150 gramų.