Naujasis atradimas teikia vilčių, jog netrukus bus išrasti vaistai nuo šios mirtinai pavojingos alergijos.

Per klinikinius tyrimus, kuriuos atliko Melburno Ruperto Murdocho vaikų tyrimų instituto mokslininkai, vaikams, kurie buvo alergiški žemės riešutams, 18 mėnesių buvo duodama probiotikų ir nedidelės žemės riešutų baltymų dozės.

2013 metais, kai pasibaigė tyrimas, 80 proc. vaikų jau toleravo šį alergeną.

Per tyrimą, kurio rezultatai trečiadienį buvo paskelbti medicinos moksliniame žurnale „The Lancet“, nustatyta, kad praėjus ketveriems metams apie 70 proc. pacientų vis dar gali valgyti žemės riešutus, nepatirdami alerginių reakcijų.

„Šie rezultatai yra svarbūs, nes tie vaikai galėjo valgyti žemės riešutus taip pat kaip ir žemės riešutams nealergiški vaikai, ir išlaikyti savo tolerancinę būseną, būti apsaugoti nuo reakcijų į žemės riešutus“, – sakė tyrimui vadovavusi Mimi Tang.

„Šie rezultatai rodo, kad mūsų gydymas yra veiksmingas ir kad jis užtikrina ilgalaikę toleranciją (alergenui) – iki ketverių metų nuo gydymo pabaigos, – teigė ji. – Jie taip pat atskleidžia jaudinančią galimybę, kad tolerancija yra realiai pasiekiamas tikslas, gydant alergiją maisto produktams.“

Kokiam nors maisto produktui yra alergiškas kas dvidešimtas vaikas ir maždaug du iš 100 suaugusiųjų. Dažniausiai jiems pasireiškia alergija jūrų gėrybėms, karvės pienui, kiaušiniams ir žemės riešutams.

Pastarieji yra vienas labiausiai paplitusių produktų, galinčių sukelti anafilaksinį šoką – alerginę reakciją, galinčią baigtis mirtimi.

Pasak mokslininkų, šis tyrimas pateikė „kol kas stipriausių įrodymų, kad yra įmanoma (išrasti) vaistą nuo alergijos žemės riešutams“.

„Tai yra didžiulis žingsnis į priekį, ieškant veiksmingo gydymo, išspręsiančoi alergijos maisto produktams problemą Vakarų visuomenėse“, – teigė M.Tang.

Dešimtmetė Olivia May patyrė alerginę reakciją prieš septynerius metus, kai paragavo sumuštinio su žemės riešutų sviestu.

„Kai pirmąkart apsilankėme pas alergologą, jis pasakė: „Deja, turėsite važiuoti namo ir ištuštinti savo sandėliuką, atsikratyti visų riešutų: visko, kur yra riešutų“, – Australijos transliuotojui ABC sakė Olivios motina Tanya (Tania).

Tačiau po minėto bandymo mergaitei alergija nebepasireiškia.

„Manau, kad galbūt vienas geriausių dalykų buvo galėti tiesiog važiuoti į šventes arba pižamų vakarėlius ir palikti ją ten“, – pasakojo mergaitės mama.

„Duodavau „EpiPen“ (adrenalino švirkštiklį) kokiam nors menkai pažįstamam tėvui ir daugybę kartų aiškindavau, kaip juo naudotis, – sakė T.May. – (Tačiau) nebesijaudinti dėl tos atsakomybės perdavimo kažkam kitam yra didelis palengvėjimas.“

Tyrime dalyvavo 56 vaikai. Pusė jų gavo placebo – priemonės be veikliosios medžiagos, o kitai pusei pacientų buvo duodama vaistų, dėl kurių imuninė sistema pradeda toleruoti alergeną.

Mokslininkai dabar siekia patvirtinti šiuos rezultatus per platesnius šios terapijos bandymus. Pasak jų, naujasis metodas gali būti „svarbus kovojant su mūsų laikų alergijos maisto produktams epidemija“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)